Walenburgerweg 7, Rotterdam  (Noord)   |   Boompjes 526, Rotterdam  (Centrum)
Doordeweeks 8.00 - 20.00   |   Zaterdag: 9.00 – 17.00

Kinderfysiotherapie, wat is het en wanneer is het nodig?

Kinderfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie die zich richt op het behandelen van kinderen met bewegingsproblemen of motorische ontwikkelingsachterstanden. In dit artikel lees je wanneer een kind baat heeft bij deze vorm van therapie en wat de behandeling inhoudt. Wil je gelijk een afspraak maken? Ga dan naar onze contactpagina.

Wij hebben alle kennis in huis!

Aangesloten bij 97% van de verzekeraars

Geopend tot 20.00 uur en op zaterdag

Afspraak binnen één dag ingepland

Wat is kinderfysiotherapie?

Kinderfysiotherapie heeft als doel kinderen van 0-18 jaar te helpen bij het ontwikkelen van hun motoriek en het verbeteren van hun bewegingsvaardigheden. Maar wanneer is kinderfysiotherapie eigenlijk nodig?

Er zijn verschillende redenen waarom kinderen baat kunnen hebben bij kinderfysiotherapie. Zo kan het zijn dat een kind moeite heeft met bepaalde bewegingen, zoals problemen met lopen, rennen, springen of balanceren. Ook kan kinderfysiotherapie nodig zijn als een kind een vertraagde motorische ontwikkeling heeft, bijvoorbeeld bij het kruipen, zitten of staan.

Andere redenen voor kinderfysiotherapie kunnen zijn:

  • Orthopedische problemen, zoals scoliose of platvoeten
  • Ademhalingsproblemen, zoals astma of cystische fibrose
  • Neurologische aandoeningen, zoals cerebrale parese of een beroerte
  • Ontwikkelingsstoornissen, zoals autisme of ADHD
  • Sportblessures of overbelasting

De kinderfysiotherapeut beoordeelt de bewegingsproblemen van het kind en stelt een behandelplan op dat specifiek is afgestemd op de behoeften van het kind. De behandeling kan bestaan uit oefeningen, spelletjes en activiteiten die gericht zijn op het verbeteren van de motorische vaardigheden van het kind. Het doel van kinderfysiotherapie is om kinderen te helpen hun bewegingsvaardigheden te verbeteren en zo hun algehele gezondheid en welzijn te bevorderen. Lees verder en ontdek hoe het behandeltraject is opgebouwd.

Hoe verloopt een behandeling bij een kinderfysiotherapeut?

Als ouder zijnde kan het zorgwekkend zijn als je merkt dat je kind moeite heeft met bepaalde bewegingen of motorische vaardigheden. Gelukkig kan een kinderfysiotherapeut hierbij helpen. Maar hoe verloopt zo’n behandeling eigenlijk?

Eerste afspraak
Wanneer je voor het eerst naar een kinderfysiotherapeut gaat, zal er eerst een intakegesprek plaatsvinden. Hierbij worden de klachten en het ontwikkelingsverloop van je kind besproken. Vervolgens zal de therapeut een lichamelijk onderzoek uitvoeren om te kijken waar de problemen precies liggen.

Behandelplan opstellen
Na het onderzoek zal de kinderfysiotherapeut een behandelplan opstellen. Hierbij wordt rekening gehouden met de leeftijd van je kind en de aard van de klachten. Het behandelplan kan bestaan uit oefeningen, spelvormen en/of adviezen voor thuis.

Behandeling
Tijdens de behandeling zal de kinderfysiotherapeut samen met je kind aan de slag gaan om de motorische vaardigheden te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld door middel van spelletjes, oefeningen en bewegingsspelletjes. Het is belangrijk dat de behandeling aansluit bij de belevingswereld van het kind, zodat het plezier heeft in het oefenen.

Tussentijds evaluatie
Tijdens de behandeling zal er regelmatig een tussentijdse evaluatie plaatsvinden om te kijken of de behandeling aanslaat en of het behandelplan eventueel bijgesteld moet worden.

Einde behandeling
Als de behandeling is afgerond, zal er nog een eindgesprek plaatsvinden waarbij de resultaten worden besproken en adviezen worden gegeven voor eventuele vervolgstappen.

Het is belangrijk om op tijd hulp te zoeken als je merkt dat je kind moeite heeft met bepaalde bewegingen of als je twijfelt over de ontwikkeling van de motoriek. Hoe eerder er ingegrepen wordt, hoe groter de kans op een succesvolle behandeling. Kinderfysiotherapie kan een belangrijke rol spelen bij het stimuleren van de motorische ontwikkeling en het vergroten van het zelfvertrouwen van het kind.

Wordt kinderfysiotherapie vergoed door de zorgverzekeraar?

De vergoeding voor kinderfysiotherapie valt onder de basisverzekering. Dit betekent dat de kosten worden vergoed vanuit het basispakket van je zorgverzekering. Wel is het belangrijk om te weten dat de vergoeding voor kinderfysiotherapie onderhevig is aan het eigen risico. Dit betekent dat je eerst het eigen risico moet aanspreken voordat de zorgverzekeraar de kosten vergoedt. Het eigen risico bedraagt in 2023 €385.

De vergoeding voor kinderfysiotherapie is gebaseerd op het aantal behandelingen dat nodig is. In de meeste gevallen worden de eerste 18 behandelingen volledig vergoed door de zorgverzekeraar. Voor eventuele vervolgbehandelingen geldt dat deze vergoed worden vanuit de aanvullende verzekering. Het is dus verstandig om na te gaan welke aanvullende verzekering het beste bij jouw situatie past.

Is een verwijzing van de huisarts nodig voor kinderfysiotherapie?

Hoewel een verwijzing van de huisarts niet noodzakelijk is voor een behandeling bij de kinderfysiotherapeut, kan het wel verstandig zijn om eerst langs de huisarts te gaan.

De huisarts heeft namelijk een belangrijke rol in het signaleren en diagnosticeren van motorische problemen bij kinderen. Wanneer een ouder zich zorgen maakt over de motoriek van zijn of haar kind, is het verstandig om dit met de huisarts te bespreken. De huisarts kan dan beoordelen of er sprake is van een medisch probleem en of een verwijzing naar de kinderfysiotherapeut noodzakelijk is.

Daarnaast kan de huisarts in overleg met de kinderfysiotherapeut zorgen voor een goede afstemming van de behandeling. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van meerdere medische problemen of wanneer er aanvullend onderzoek nodig is.

Kinderfysiotherapie bij F3 Fysio

Kortom, kinderfysiotherapie kan een waardevolle aanvulling zijn op de gezondheidszorg voor kinderen. Het kan helpen bij het verbeteren van de bewegingsvaardigheden, vergroten van zelfvertrouwen en het verminderen van pijnklachten. Als ouder is het goed om te weten dat er hulp beschikbaar is als je merkt dat je kind extra ondersteuning nodig heeft bij de ontwikkeling van de motoriek.

Wij zijn er om uw kind te helpen bij het verbeteren van hun bewegingsvaardigheden en het verminderen van pijn. Onze deskundige fysiotherapeuten werken met uw kind om hen te helpen sterker, flexibeler en gezonder te worden. Vanuit onze Fit Food Focus filosofie bekijken wij het lichaam als geheel en pakken we ook leefstijl en voeding aan. Maak vandaag nog een afspraak en geef je kind de beste zorg die ze verdienen. Bel 010-210 83 99 of vul het contactformulier in.

Wat patiënten over ons zeggen

Beoordelingen van Google

Ik ben zelf dokter in het Erasmus MC, en kreeg plotseling erg veel last van mijn schouder. Ik en meerdere collega’s hadden geen idee wat het was. Ook mijn huisarts wist niet goed waar de (zenuw)pijn vandaan kwam. Na 1 behandeling bij Paul was ik van al mijn klachten af. Een zeer professionele en vakkundige Fysiotherapeut, met hart voor zijn vak, aanrader!!

— Linda S

Na maanden met veel pijn in mijn beide knieën te hebben rondgelopen, ben ik uiteindelijk toch naar de fysio gegaan. En wat ben ik blij dat ik naar Paul Veen ben geweest. Binnen twee maanden was ik volledig van mijn pijnklachten af en kon ik weer alles doen wat ik daarvoor deed.

— Songul Kas

Paul is een fijne fysiotherapeut die klachten bekijkt vanuit een holistische benadering. Daarmee kwamen we al snel bij de oorzaak van de klachten en met wat kleine aanpassingen in mijn dagelijks leven ben ik zo goed als klachtenvrij! Zeer professioneel, vakkundig en integer; geen ellenlange sessies die alleen symptomen bestrijden.

— Wendy Starreveld

Lees alle beoordelingen

Whatsapp met ons

Stel je vraag direct aan een
professionele fysiotherapeut.

Chat met ons

Bel ons

Maak online een afspraak
of bel naar 010–2108399.

Bel 010-2108399

Stuur een e-mail

Stuur een mail en krijg
binnen 24 uur antwoord.

Stuur een e-mail
Adres

Walenburgerweg 7
3039 AA Rotterdam

Argonautenweg 31e
3054 RP Rotterdam

Boompjes 526
3011 XZ Rotterdam

E-mail of bellen

Neem contact op

Telefoonnummer

010 – 210 83 99

Openingstijden

Doordeweeks: 08.00 – 20.00 uur
Zaterdag: 09.00 – 17.00 uur

© 2024 F3 Fysio   |   Website by Presskit Media & Studio Redefined   |  Privacy policy