Het is weer zover, het weekend van 15 april en 16 april vindt de 42e editie van de Marathon Rotterdam plaats. Wereldwijd één van de best bezochte marathons! Of je nu een weddenschap hebt verloren, de marathon op je bucket list hebt staan of een doorgewinterde marathonloper bent, een goede voorbereiding is minstens zo belangrijk als de dag zelf. Bijna de helft van de marathonlopers ontwikkelt namelijk al blessures tijdens de training voor de marathon. Wat kun je doen om zo goed mogelijk naar je einddoel toe te werken?
Je weet welke marathon je gaat lopen. Maak een trainingsschema en bepaal je doel. Ga je voor de beste tijd of ben je al blij als je de marathon kunt uitlopen? Afhankelijk van je doel bepaal je hoe jouw training eruit ziet. Werk bijvoorbeeld toe naar oefenwedstrijden hardlopen op marathontempo of doe mee aan hardloopwedstrijden die je zonder stoppen uitloopt. Reken terug vanuit je einddoel en bepaal welke stappen jij moet doorlopen om de marathon succesvol te lopen.
Tips voor de laatste weken voor de marathon
Over drie weken sta jij op de startlijn van de Marathon in Rotterdam. Wat kun je gedurende deze laatste weken nog doen om je zo goed mogelijk voor te bereiden om deze ultieme hardloopwedstrijd uit te lopen?
Oefenwedstrijd
Je kunt gedurende de training maximaal 1 keer per maand een oefenwedstrijd lopen en je voorbereiding aanscherpen. Welk ontbijt geeft genoeg energie? Hoeveel slaap heb je nodig? Wat zijn je mentale blokkades? Leer van deze ervaringen en pas je strategie hier op aan. Plan de laatste oefenwedstrijd uiterlijk 4 weken (hele marathon) of 3 weken (halve marathon) voor de marathon.
Maximaal 3 rustdagen voor de marathon
Door een rustperiode kunnen je spieren herstellen en wordt de opslag van koolhydraten, de belangrijkste brandstof voor inspanning, in je spierweefsel bevorderd. Je bent fris, staat op scherp en zit vol energie voor de marathon. Valkuil: niet ineens op andere schoenen lopen, blijf voldoende eten en nuttig pas de laatste paar dagen extra koolhydraten.
Mentale voorbereiding
Een marathon heeft naast fysieke uitdagingen ook veel mentale uitdagingen. Je kunt je fysieke staat sterk beïnvloeden door positieve gedachten. Bijvoorbeeld door de pijn in je benen niet te koppelen aan “Ik kan niet meer, mijn spieren zijn op” maar aan “Mijn lichaam is aan hard aan het werk en wordt steeds sterker”. Ook kun je je trainingen of de marathon opdelen in stukken. Je werkt steeds naar een klein doel toe. Kleine doelen zijn behapbaar en je raakt niet overweldigd als je aan deze doelen denkt.
Lichte klachten verhelpen met fysiotherapie
Lichte klachten verhelpen en de marathon klachtenvrij uitlopen? Maak snel een afspraak en wij helpen jou de marathon zo succesvol mogelijk te ervaren! Bel 010 – 210 83 99.
Fysiotherapie praktijk elke zaterdag open
Neem contact op voor een afspraak via 010-210 83 99.