Expert status:
522 reviews
js_loader
Walenburgerweg 7, Rotterdam  (Noord)   |   Boompjes 526, Rotterdam  (Centrum)
Doordeweeks 8.00 - 20.00   |   Zaterdag: 9.00 – 17.00

Tenniselleboog: overbelasting symptomen voorkom je met deze oefeningen

Een tenniselleboog is een veel voorkomende blessure bij tennissers, maar ook bij mensen die andere activiteiten uitvoeren waarbij de onderarm veel gebruikt wordt. Het kan een vervelende en pijnlijke blessure zijn, maar gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om pijn te verminderen en herstel te bevorderen. In dit artikel vertellen we je wat een tenniselleboog inhoudt en welke oefeningen je kunt doen om symptomen te voorkomen. Wil je gelijk een afspraak maken? Ga dan naar onze contact.

Wij hebben alle kennis in huis!

Aangesloten bij 97% van de verzekeraars

Geopend tot 20.00 uur en op zaterdag

Afspraak binnen één dag ingepland

Wat is een tenniselleboog?

Een tenniselleboog is een veel voorkomende blessure bij tennissers. Het is een overbelasting van de pezen die aanhechten aan de buitenkant van de elleboog. Dit kan pijn veroorzaken bij het strekken van de pols, het tillen van zware voorwerpen en het draaien van de onderarm. De klachten ontstaan geleidelijk en kunnen steeds erger worden als er niets aan gedaan wordt. Hoewel de naam anders doet vermoeden, kan deze aandoening ook voorkomen bij mensen die geen tennis spelen. Bij activiteiten waarbij de arm en pols veelvuldig worden gebruikt, zoals schilderen of tuinieren.

Wat zijn de oorzaken van een tenniselleboog?

Zoals je net gelezen hebt kan iedereen een tenniselleboog ontwikkelen als gevolg van herhaalde belasting van de spieren en pezen in de onderarm. Bijvoorbeeld bij:

1.  Tennis of andere racketsporten:  Herhaalde bewegingen van het slaan van een racket.

2.  Typen:  Langdurig typen op een toetsenbord kan de spieren en pezen in de onderarm belasten en leiden tot een tennisarm.

3.  Tillen:  Tillen van zware voorwerpen of het uitvoeren van herhaalde tillende bewegingen.

4.  Schilderen:  Herhaalde bewegingen bij het schilderen van muren of plafonds.

5.  Herhaalde beweging:  Elke activiteit die herhaalde bewegingen van de onderarm vereist, kan leiden tot een tennisarm.

Wat zijn de symptomen van een tenniselleboog?

Heb jij last van pijn aan de buitenkant van je elleboog? Dan zou het zomaar kunnen dat je last hebt van een tenniselleboog. Maar wat houdt dit precies in en wat zijn de symptomen?

  • Pijn aan de buitenkant van de elleboog
    Dit is het meest voorkomende symptoom van een tennisarm. De pijn kan zich uitbreiden naar de onderarm en de pols.
  • Pijn bij het buigen of strekken van de elleboog
    Activiteiten zoals tillen, typen en het vasthouden van voorwerpen kunnen pijnlijk zijn.
  • Zwakte in de hand en pols
    Dit kan optreden als gevolg van de pijn en ontsteking in de elleboog.
  • Stijfheid
    De elleboog kan stijf aanvoelen en moeilijk te bewegen zijn.
  • Tintelingen of gevoelloosheid
    Dit kan optreden in de vingers en hand als gevolg van zenuwcompressie.

4 Simpele oefeningen om tenniselleboog te voorkomen en pijn te verminderen

Het is belangrijk om je spieren en pezen te blijven trainen om zo de pijn te verminderen en te voorkomen dat de blessure terugkomt. Er zijn verschillende oefeningen die je kunt doen, afhankelijk van de ernst van je tenniselleboog. Het is altijd verstandig om te beginnen met lichte oefeningen en deze geleidelijk op te bouwen. Zo geef je je lichaam de tijd om te wennen aan de belasting.

1.  Polsstrekkingen:

Houd de arm gestrekt voor je uit en buig de pols naar beneden, zodat de vingers naar de grond wijzen. Gebruik je andere hand om zachtjes aan de vingers te trekken totdat je rek voelt in de onderarm. Houd deze positie 15-30 seconden vast en herhaal 3-5 keer.

2.  Flexie- en extensieoefeningen:

Buig de arm op borsthoogte en houd de handpalm naar beneden. Buig de pols omhoog zodat je handpalm omhoog wijst. Houd deze positie 5 seconden vast en keer dan terug naar de beginpositie. Herhaal deze oefening 10 keer. Draai vervolgens de handpalm naar beneden en herhaal de oefening.

3.  Knijpoefeningen:

Pak een tennisbal of stressbal en knijp erin, houd dit 5 seconden vast en ontspan vervolgens de hand. Herhaal deze oefening 10-15 keer.

4.  Rekoefening met weerstand:

Wikkel een elastische band om je vingers en open vervolgens je hand tegen de weerstand van de band in. Houd deze positie 5 seconden vast en keer dan terug naar de beginpositie. Herhaal deze oefening 10-15 keer.

Het is belangrijk om deze oefeningen regelmatig te doen, maar wel met beleid. Forceer niets en bouw de intensiteit langzaam op. En vergeet niet: rust is ook een belangrijk onderdeel van het herstelproces. Neem dus voldoende tijd om te herstellen en voorkom overbelasting.

Fysiotherapie bij een tenniselleboog

Fysiotherapie kan helpen bij het verminderen van de pijn en het verbeteren van de bewegingsvrijheid. Onze fysiotherapeuten zullen samen met jou een behandelplan opstellen dat past bij jouw specifieke situatie. Dit kan bestaan uit oefeningen om de spieren te versterken en te rekken, massage en/of manuele therapie.

Heb jij last van een tenniselleboog en wil je graag weten hoe fysiotherapie jou kan helpen? Maak dan een afspraak bij F3 Fysio in Rotterdam. Samen met jou werken wij aan een snel herstel! Bel 010-210 83 99 of vul het contactformulier in.

Wat patiënten over ons zeggen

Beoordelingen van Google

Ik ben zelf dokter in het Erasmus MC, en kreeg plotseling erg veel last van mijn schouder. Ik en meerdere collega’s hadden geen idee wat het was. Ook mijn huisarts wist niet goed waar de (zenuw)pijn vandaan kwam. Na 1 behandeling bij Paul was ik van al mijn klachten af. Een zeer professionele en vakkundige Fysiotherapeut, met hart voor zijn vak, aanrader!!

— Linda S

Na maanden met veel pijn in mijn beide knieën te hebben rondgelopen, ben ik uiteindelijk toch naar de fysio gegaan. En wat ben ik blij dat ik naar Paul Veen ben geweest. Binnen twee maanden was ik volledig van mijn pijnklachten af en kon ik weer alles doen wat ik daarvoor deed.

— Songul Kas

Paul is een fijne fysiotherapeut die klachten bekijkt vanuit een holistische benadering. Daarmee kwamen we al snel bij de oorzaak van de klachten en met wat kleine aanpassingen in mijn dagelijks leven ben ik zo goed als klachtenvrij! Zeer professioneel, vakkundig en integer; geen ellenlange sessies die alleen symptomen bestrijden.

— Wendy Starreveld

Lees alle beoordelingen

Whatsapp met ons

Stel je vraag direct aan een
professionele fysiotherapeut.

Chat met ons

Bel ons

Maak online een afspraak
of bel naar 010–2108399.

Bel 010-2108399

Stuur een e-mail

Stuur een mail en krijg
binnen 24 uur antwoord.

Stuur een e-mail
Adres

Walenburgerweg 7
3039 AA Rotterdam (Noord)

Argonautenweg 31e
3054 RP Rotterdam (Noord)

Boompjes 526
3011 XZ Rotterdam (Centrum)

Schieweg 47D
3038 AE Rotterdam (Noord)

E-mail of bellen

Neem contact op

Telefoonnummer

010 – 210 83 99

Openingstijden

Doordeweeks: 08.00 – 20.00 uur
Zaterdag: 09.00 – 17.00 uur

© 2025 F3 Fysio   |   Website by Presskit Media & Studio Redefined   |  Privacy policy