Walenburgerweg 7, Rotterdam  (Noord)   |   Boompjes 526, Rotterdam  (Centrum)
Doordeweeks 8.00 - 20.00   |   Zaterdag: 9.00 – 17.00

Fysiotherapie bij een gescheurde kruisband, ook zonder operatie

Door een verdraaiing van de knie tijdens sporten of een ongeval kan de voorste kruisband van de knie scheuren. Dit wordt ook wel een kruisbandruptuur genoemd. Het is een pijnlijke blessure die kan variëren in herstel. Wil je weten wat de symptomen zijn van een gescheurde kruisband en of je met fysiotherapie kunt herstellen of door een complexere scheur toch een operatie nodig hebt? In dit artikel vertellen we je de basics van een gescheurde kruisband. Wil je direct een afspraak maken? Ga dan naar onze contactpagina.

Wij hebben alle kennis in huis!

Aangesloten bij 97% van de verzekeraars

Geopend tot 20.00 uur en op zaterdag

Afspraak binnen één dag ingepland

Wanneer is de kruisband gescheurd?

De kruisbanden zijn stevige banden in de knie die het dijbeen en het onderbeen met elkaar verbinden. De voorste kruisband voorkomt dat het onderbeen tijdens het lopen en bij draaibewegingen naar voren schiet. De achterste kruisband zorgt ervoor dat het scheenbeen niet naar achter kan bewegen of te veel kan draaien. Bovendien blijft de knie door de achterste kruisband stevig bij het maken van voor- en achterwaartse bewegingen.

Bij een kruisbandruptuur is een van de kruisbanden deels gescheurd of helemaal afgescheurd. Een geforceerde draai of overstrekking van de knie zijn redenen waarom de kruisband kan scheuren. Dit gebeurt meestal tijdens sporten waarbij veel draai- en sprong bewegingen voorkomen zoals voetbal, handbal, basketbal of skiën. Een volledig afgescheurde kruisband kan niet meer herstellen en moet operatief gereconstrueerd worden. Een deels gescheurde kruisband kan met intensieve fysiotherapie hersteld worden. Scheuren in de kruisband komen meestal voor in de voorste kruisband.

Waar heb je pijn bij een gescheurde kruisband?

Als de kruisband scheurt hoor je vaak iets knappen. De knie is pijnlijk, wordt binnen een paar uur dikker en het been is minder goed belastbaar. Je kunt zelfs door je knie zakken en de knie kan blauw worden doordat bloedvaten kapot zijn gegaan. Strekken en buigen gaat moeizaam. De meeste mensen kunnen 3 tot 6 weken nadat ze hun voorste kruisband hebben gescheurd weer normaal lopen en bewegen. Hoe herstel je van een gescheurde kruisband? Lees snel verder.

Hoe herstel je van een gescheurde kruisband zonder operatie?

Zoals je eerder in het artikel hebt kunnen lezen is het alleen mogelijk om de kruisband te herstellen zonder operatie als je een gescheurde kruisband hebt. Bij een volledig afgescheurde kruisband is de band na de operatie binnen 3 maanden weer vastgegroeid in de knie en duurt het totale herstel 9 tot 12 maanden. Bij beide opties is fysiotherapie een cruciaal onderdeel van het herstel. Er wordt gewerkt aan spierkracht, uithoudingsvermogen en stabiliteit (evenwichtstraining).

Welke oefeningen kun je doen bij een gescheurde kruisband?

Tijdens de behandeling aan de kruisband bij F3 Fysio wordt gefocust op de beweeglijkheid van de knie, krachttraining van de stabiliserende spieren van de benen, verbeteren van de balans en stabiliteit en doen we coördinatieoefeningen. Beoefen je een sport? Dan zullen we een specifiek behandelplan opstellen om jou zo snel mogelijk te re-integreren.

Omdat de knie een zwakke plek blijft, is het raadzaam om oefeningen te doen om kruisband blessures te voorkomen. De oefeningen zijn gebaseerd op evenwicht en kracht waarbij het versterken van dij- en beenspieren belangrijk zijn bij het voorkomen van letsel aan de kruisband.

Herstellen bij F3 Fysio

F3 Fysio heeft expertise op het gebied van knieherstel. Daarnaast hebben wij ons gespecialiseerd in het behandelen van (topsport)blessures. Bij onze praktijk in Rotterdam Noord (achter Centraal Station) worden onze cliënten met een lach ontvangen. We kijken naar het lichaam als geheel en komen daardoor snel bij de kern van het probleem. En jij bent sneller van jouw klacht af!

Heb je vragen over kruisbandrevalidatie of wil je een afspraak? Onze deskundige en energieke therapeuten staan voor jou klaar! Bel 010-210 83 99 of vul het contactformulier in.

Wat patiënten over ons zeggen

Beoordelingen van Google

Ik ben zelf dokter in het Erasmus MC, en kreeg plotseling erg veel last van mijn schouder. Ik en meerdere collega’s hadden geen idee wat het was. Ook mijn huisarts wist niet goed waar de (zenuw)pijn vandaan kwam. Na 1 behandeling bij Paul was ik van al mijn klachten af. Een zeer professionele en vakkundige Fysiotherapeut, met hart voor zijn vak, aanrader!!

— Linda S

Na maanden met veel pijn in mijn beide knieën te hebben rondgelopen, ben ik uiteindelijk toch naar de fysio gegaan. En wat ben ik blij dat ik naar Paul Veen ben geweest. Binnen twee maanden was ik volledig van mijn pijnklachten af en kon ik weer alles doen wat ik daarvoor deed.

— Songul Kas

Paul is een fijne fysiotherapeut die klachten bekijkt vanuit een holistische benadering. Daarmee kwamen we al snel bij de oorzaak van de klachten en met wat kleine aanpassingen in mijn dagelijks leven ben ik zo goed als klachtenvrij! Zeer professioneel, vakkundig en integer; geen ellenlange sessies die alleen symptomen bestrijden.

— Wendy Starreveld

Lees alle beoordelingen

Whatsapp met ons

Stel je vraag direct aan een
professionele fysiotherapeut.

Chat met ons

Bel ons

Maak online een afspraak
of bel naar 010–2108399.

Bel 010-2108399

Stuur een e-mail

Stuur een mail en krijg
binnen 24 uur antwoord.

Stuur een e-mail
Adres

Walenburgerweg 7
3039 AA Rotterdam

Argonautenweg 31e
3054 RP Rotterdam

Boompjes 526
3011 XZ Rotterdam

E-mail of bellen

Neem contact op

Telefoonnummer

010 – 210 83 99

Openingstijden

Doordeweeks: 08.00 – 20.00 uur
Zaterdag: 09.00 – 17.00 uur

© 2024 F3 Fysio   |   Website by Presskit Media & Studio Redefined   |  Privacy policy