Vitamines zijn een essentieel onderdeel van onze voeding en spelen een belangrijke rol in ons lichaam. Toch wordt vaak onderschat hoe belangrijk deze voedingsstoffen zijn en wat hun samenwerking betekent voor onze gezondheid. In dit artikel lees je over de combinaties die je moet maken voor optimale opname van vitamines in het lichaam en en welke vitaminebommen jij aan jouw dieet kunt toevoegen.

Vitamines zijn organische stoffen die ons lichaam nodig heeft voor verschillende functies, zoals het ondersteunen van een gezond immuunsysteem, het bevorderen van de groei en ontwikkeling, en het helpen bij de opname van voedingsstoffen. Er zijn 13 essentiële vitamines die ons lichaam niet zelf kan aanmaken en daarom moeten we ze via onze voeding binnenkrijgen. Het is belangrijk om voldoende vitamines binnen te krijgen zodat ons lichaam goed kan functioneren. De vitamines zijn onder te verdelen in 2 groepen:

  • in water oplosbare vitamines (vitamine B en C)

  • in vet oplosbare vitamines (vitamine A, D, E en K)

 

Elke vitamine heeft zijn eigen specifieke functie in ons lichaam en werkt samen met andere vitamines om optimaal te kunnen functioneren.

Wat is het verschil tussen in water oplosbare en in vet oplosbare vitamines?

In water oplosbare vitamines, zoals vitamine C en B-vitamines, worden niet opgeslagen in het lichaam en moeten daarom regelmatig worden aangevuld via de voeding. Deze vitamines worden gemakkelijk uitgescheiden via urine als er een overschot is.

In vet oplosbare vitamines, zoals vitamine A, D, E en K, worden opgeslagen in vetweefsel en de lever en kunnen daarom langer in het lichaam blijven. Het is echter belangrijk om niet te veel van deze vitamines binnen te krijgen, omdat ze zich kunnen ophopen en schadelijk kunnen zijn voor het lichaam.

Vitamines combineren voor optimale opname in het lichaam

Vitamine D en calcium

Een goed voorbeeld van de samenwerking tussen vitamines is de combinatie van vitamine D en calcium. Vitamine D zorgt ervoor dat calcium uit onze voeding wordt opgenomen en naar onze botten wordt getransporteerd. Zonder vitamine D zou ons lichaam niet in staat zijn om voldoende calcium op te nemen, wat kan leiden tot botontkalking en osteoporose.

Vitamine C en vitamine E

Een andere belangrijke samenwerking tussen vitamines is die tussen vitamine C en vitamine E. Vitamine C is een antioxidant die helpt bij het neutraliseren van vrije radicalen in ons lichaam. Vitamine E werkt op zijn beurt als een antioxidant die onze cellen beschermt tegen oxidatieve schade. Samen zorgen deze vitamines voor een krachtige bescherming tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

Een tekort aan vitamines kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals vermoeidheid, huidproblemen en bloedarmoede. Zorg daarom voor een gevarieerd dieet met voldoende groente en fruit om ervoor te zorgen dat je voldoende vitamines binnenkrijgt.

Ben je benieuwd welke voeding jij moet eten om deze vitamines binnen te krijgen? Lees snel verder.

Welke voedingsmiddelen bevatten vitamine A, C, D, E, K en de B-groep?

Gelukkig zijn er tal van voedingsmiddelen die boordevol vitamines zitten en ook nog eens heerlijk zijn om te eten. Hier zijn enkele verrassende vitaminebommen die jij in huis moet hebben.

1. Vitamine A: Zoete aardappels

Zoete aardappelen zijn niet alleen heerlijk, maar ook rijk aan vitamine A. Vitamine A is belangrijk voor een gezonde huid, ogen en immuunsysteem. Een enkele zoete aardappel bevat meer dan 400% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine A.

2. Vitamine B1, 2, 3, 5, 6, 8, 11 en 12

Vlees, vis, zuivel, eieren en banaan zijn vertegenwoordigd in deze vitamine groepen. Ze zijn onder andere belangrijk voor huid en haar, spijsvertering, energiehuishouding en de aanmaak van rode bloedcellen en een gezond zenuwstelsel.

3. Vitamine C: Paprika

Paprika’s zijn niet alleen kleurrijk en lekker, maar ze zitten ook boordevol vitamine C. Een enkele paprika bevat meer dan 100% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Vitamine C is essentieel voor een gezond immuunsysteem en kan helpen bij het bestrijden van verkoudheid en griep.

4. Vitamine D: Paling

Zonlicht is voor ons de belangrijkste bron van vitamine D. Onder invloed van zonlicht kunnen we namelijk zelf vitamine D aanmaken. Maar als we kijken naar voeding dan is de paling wel een echte vitamine D-topper. Ook bevat deze vette vis omega-3 vetzuren die beschermen tegen hart- en vaatziekten en ontstekingsremmend werken bij gewrichtsklachten.

5. Vitamine E: Hazelnoten

Honderd gram hazelnoten bevat ongeveer 15 mg vitamine E, wat ongeveer 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is. Zoals je eerder hebt kunnen lezen is vitamine E een antioxidant in je lichaam. Daarnaast draagt het bij aan je celstofwisseling. Dat wil zeggen: de chemische processen die in je cellen plaatsvinden om te zorgen dat je gezond blijft en de energie uit je voeding kunt halen.

6. Vitamine K: Boerenkool

Boerenkool is één van de gezondste voedingsmiddelen die er zijn en zit vol met vitamines en mineralen. Het is vooral rijk aan vitamine K, die belangrijk is voor een gezonde bloedstolling en botgezondheid. Boerenkool bevat ook vitamine A, C en B6.

Heb je vragen over gezonde voeding? Wij kunnen jou helpen bij het aanpassen van jouw leefstijl en dieet. Kom langs in onze praktijk in Rotterdam, check de Fit Food Focus app of neem contact op.

Fysiotherapie praktijk elke zaterdag open

F3 Fysio in Rotterdam Noord (achterkant Centraal Station) is ook elke zaterdag geopend van 09.00 tot 17.00 uur. Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Onze therapeuten staan voor jou klaar!

 

Neem contact op voor een afspraak of bel: 010-210 83 99.