In dit artikel lees je 10 tips en oefeningen om knieoperaties en kniepijn te voorkomen. We gaan je vertellen waarop je moet letten om kniepijn te voorkomen, maar ook wat je kunt doen als je al een knieblessure bent opgelopen. Het belangrijkste om te onthouden is dat je aardig moet zijn tegen je knieën en dat je ze moet blijven bewegen. Lees verder…

Tip 1: let op je bewegingsbereik

Hoe goed kan je knie bewegen?Je komt hierachter door je been helemaal te strekken en helemaal te buigen. Vaak heb je een goede kant (rechterbeen/linkerbeen) een mindere kant (rechterbeen/linkerbeen). Gebruik je goede kant als vergelijking.

Tip 2: Test je bewegingsbereik

  • Ga liggen op een bed of bank en probeer eerst te ontspannen
  • Trek je been helemaal naar je toe (buigen)
  • Strek je been helemaal uit (strekken)
  • Doe vervolgens hetzelfde met de andere been

Tip 3: Beweeg, maar wees lief voor jezelf

Merk je een groot verschil tussen beiden benen? Voel je pijn? Of kom je niet ver? Dan is het verstandig om meer bewegingen te maken met je benen. Bijvoorbeeld fietsen, hardlopen, dansen en andere sporten waarbij je benen buigt en strekt.

Top 10 fysiotherapeut-oefeningen en tips om kniepijn en knieblessures te voorkomen afbeelding

Tip 4: Wees voorzichtig na een knieoperatie of blessure

Als je in het verleden bent geopereerd of als er een andere reden is waarom bewegingsbereik in je knie kleiner is, dan is het belangrijk om voorzicht te zijn.. In dit geval is het ook verstandig om contact op te nemen met een fysiotherapeut. Hij of zij kan je helpen je bewegingsbereik veilig te vergroten.

Tip 5:Verbeter je bewegingsbereik: buigen

Nu je erachter bent gekomen of je veel of weinig bewegingsbereik hebt kun je deze gaan vergroten. Oefeningen om je bewegingsbereik, buigen te vergroten staan hieronder:

  • Ga liggen op een bed of bank en probeer eerst te ontspannen
  • Trek je been helemaal je toe (buigen) en houdt dit 20 seconden vast of strek en buig je been voor 20 seconden

Tip 6: Fysiotherapeut technieken

Er zijn een aantal bewezen fysiotherapeut technieken, zoals de ‘Mulligan’ techniek, waarbij een fysiotherapeut de bewegingsbereik van je knie vergroot. Met instructies van ons kun je deze ook zelf doen. Deze techniek helpt bijvoorbeeld bij meniscus problemen.

Tip 7: Verbeter je bewegingsbereik: strekken

Naast buigen kan het ook zijn dat je moeite hebt met strekken. In dat geval kun je de volgende oefening doen:

  • Ga zitten op een stoel of bank en plaats je voeten op een stoel, het liefst een die rolt
  • Vervolgens kun je strekken en eventueel lichtjes duwen op je been om de strek te verbeteren of je kunt strekken en dan weer terug naar de meer ontspannen stand van je benen.

Tip 8: Probeer de oefeningen mee te nemen in je dagelijks activiteiten

Je hoeft geen tijd vrij te plannen in je agenda om deze oefeningen te doen. Je kunt tijdens je werk of als je tv kijkt of in bed ligt deze oefeningen doen. Bijvoorbeeld 10 sets tijdens je werk, 10 sets tijdens tv kijken en 10 sets in bed voor het slapen gaan. Je kunt ook beginnen met alleen 10 sets voor het slapen gaan.

Tip 9:De meniscus test

De meniscus is het zachte gedeelte (soort kussen) tussen de kniebotten. Om te testen of je hier last van hebt kun je door je knieën zakken en proberen te voorruit te komen. Doet dit pijn? Dan heb je waarschijnlijk problemen met je meniscus. Daarnaast zou je op één been kunnen gaan staan houd daarbij je evenwicht door bijvoorbeeld een stoel vast te houden.Vervolgens beweeg je de been in de lucht schuin heen en weer. Voel je pijn dan is de kans ook groot dat je last hebt van je meniscus.

Tip 10:Kies voor een Fysio en Kniespecialist

F3 Fysio is fysiotherapeut en kniepijn in Rotterdam. Ben je op zoek naar een fysio en kniespecialist? Dan ben je bij ons in goede handen. Onzedeskundige fysiotherapeuten onderzoeken de pijn in je knie en komen met een behandeling op maat. Daarnaast zijn wij vriendelijk en bieden wij persoonlijke begeleiding.