Wanneer heb je artrose en wat kun je eraan doen?

Heb je pijn tijdens bewegen, heb je in de ochtend een stijf gevoel in je gewrichten en heb je tijd nodig om op te starten? Dit kunnen de eerste symptomen van artrose zijn. Bij artrose verslechtert het kraakbeen in het gewricht waardoor pijn en stijfheid ontstaat. In dit artikel lees je wat artrose is en wat je er aan kunt doen om je leven met deze aandoening comfortabeler te maken. Wil je direct een afspraak maken? Ga dan naar onze contactpagina.

Wij hebben alle kennis in huis!

Artrose pijn in knie
verzekeraars icoon

Aangesloten bij 97% van de verzekeraars

tijd icoon

Geopend tot 20.00 uur en op zaterdag

bel icoon

Vandaag nog een afspraak? Bel nu!

Hoe ontstaat artrose?

Artrose is een reumatische aandoening die zorgt voor pijn in de gewrichten. Artrose komt meestal voor in de heup en knie. Let op, artrose is geen reuma. Bij reuma wordt de pijn in de gewrichten veroorzaakt door ontstekingen. Bij artrose komt dit door slijtage. Het kraakbeen tussen de gewrichten is beschadigd. Dit kan komen door overbelasting of verkeerde belasting. De functie van kraakbeen is het soepel en pijnloos laten verlopen van bewegingen tussen de gewrichten. Als het kraakbeen afneemt ontstaat pijn, stijfheid en zwelling. Hoewel artrose vaak wordt verbonden met ouderdom, kunnen ook jonge mensen last krijgen van deze aandoening. Omdat kraakbeen niet of nauwelijks herstelt kun je niet genezen van artrose maar je kunt wel je klachten verminderen.

Waarom doet artrose pijn?

In bot en kraakbeen zitten geen zenuwen. Dus hoe kan het dan dat artrose pijnklachten geeft? Bij artrose wordt het kraakbeen dunner. Hierdoor ontbreekt langzamerhand het stootkussentje tussen de gewrichten. Als gevolg hiervan veranderen de gewrichten van vorm; er ontstaan vergroeiingen en knobbels (osteofyten) op de gewrichten die de nodige pijn met zich meebrengt. Ook kunnen zenuwen klem komen te liggen en kan een ontsteking in de slijmvlieslaag van het gewrichtskapsel ontstaan. De pijn begint licht en kan geleidelijk aan erger worden. Dit nare gevoel kan ook uitstralen naar het gebied rondom het gewricht. De pijn is vaak het hevigst na een periode van rust zoals na lang zitten of slapen. Dit wordt ook wel startpijn genoemd. Na een aantal minuten bewegen verdwijnt het pijnlijke gevoel. Bij gevorderde artrose is de pijn ook in rust en tijdens de nacht aanwezig. Andere symptomen van artrose zijn krakende gewrichten bij bewegen, bewegingsbeperking, spierzwakte, afwijkende stand van het gewricht of zwelling als gevolg van een ontsteking van het gewricht.

Waar heb je pijn bij artrose in knie en heup?

Artrose komt het meeste voor in de knie en de heup maar kan ook optreden in de vingers, nek en onderrug. Bij artrose in de knie voel je vooral aan de voorkant van de knie pijn. Vooral bij traplopen of opstaan voel je de stijfheid en zijn de gewrichten gevoelig. Ook kun je het gevoel hebben dat je knie blokkeert. Heb je last van artrose in je knie, dan is fietsen een goede beweging, het geeft meestal weinig klachten. Daarnaast versterk je spieren en pezen en werk je aan je conditie.

Bij artrose van de heup voel je vooral pijn in de zijkant van je heup, lies, bovenbeen, bil met vaak uitstralingspijn naar de knie. Schoenen aantrekken, traplopen of de auto instappen zijn handelingen die door de stijfheid moeizaam gaan.

Welke fysiotherapie kun je het beste doen bij artrose?

Het belangrijkste bij artrose is blijven bewegen. Daarom zijn fysiotherapie en oefentherapie goede manieren om in beweging te blijven. Gaandeweg helpen wij jou je activiteiten weer op te bouwen. Voorbeelden van behandelingen zijn begeleid bewegen binnen je eigen grenzen in onze oefenzaal of gewicht verminderen om de druk op de gewrichten te verlichten. Als door vergroeiingen in het gewricht jouw lichaamshouding verandert is, dan kan oefentherapie helpen. Hier leer je een juiste houding aan te nemen waardoor je klacht vermindert en weet jij hoe je op een goede manier met stijfheid en pijn om kan gaan.

Wordt fysiotherapie vergoed bij artrose?

Fysiotherapie en oefentherapie bij artrose wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Afhankelijk van jouw zorgverzekering krijg je tot 12 behandelingen gedurende 12 maanden oefentherapie bij knie- of heupartrose vergoed. Raadpleeg jouw zorgverzekeraar voor actuele informatie over vergoedingen.

Wist je dat je bij F3 Fysio ook gebruik kunt maken van een strippenkaart abonnement voor behandelingen? Je betaalt hiermee alleen voor zorg die je daadwerkelijk gebruikt. Lees meer over de strippenkaart.

Heb je vragen over artrose of wil je een afspraak maken bij onze praktijk in Rotterdam Noord? Bel 010-210 83 99 of vul het contactformulier in.

Benieuwd naar wat onze praktijk onderscheidend maakt en waarom onze cliënten snel van hun klachten af zijn? Lees meer over ons.

Wat patiënten over ons zeggen

Beoordelingen van Google

Theo
Zoek je een goede fyshio na een auto ongeluk voor rug/nek klachten zeker een aanrader en dan met namen bram .
Neemt goed de tijd voor uitleg en onderbouwd zijn punten goed .
Tevens helpt je snel opweg met een goed herstel plan ‼️
Dikke aanrader dus 👌👌
Nelique
Super blij met de behandeling bij F3 Fysio! Met het hardlopen had ik een knieblessure opgelopen maar met de hulp van Fabio kon ik in een paar weken weer pijnvrij hardlopen en verder trainen voor een marathon.
Zara Costa
Philip Weijschede
js_loader

Whatsapp met ons

Stel je vraag direct aan een
van onze fysio’s

Chat met ons

Bel ons

Maak online een afspraak
of bel naar 010-2108399

Bel 010-2108399

Stuur een e-mail

Stuur een mail en krijg
snel een antwoord.

Stuur een e-mail
Adres

Walenburgerweg 7
3039 AA Rotterdam (Blijdorp)

Argonautenweg 31e
3054 RP Rotterdam (Hillegersberg)

Boompjes 526
3011 XZ Rotterdam (Centrum)

Schieweg 47D
3038 AE Rotterdam (Noord)

E-mail of bellen

Neem contact op

Telefoonnummer

010 268 10 93

Openingstijden

Doordeweeks: 08.00 – 20.00 uur
Zaterdag: 09.00 – 17.00 uur

Locatie kaart