Expert status:
522 reviews
js_loader
Walenburgerweg 7, Rotterdam  (Noord)   |   Boompjes 526, Rotterdam  (Centrum)
Doordeweeks 8.00 - 20.00   |   Zaterdag: 9.00 – 17.00

Tennisblessures, hoe kun je ze voorkomen? Check ook de oefeningen!

Tennis is een sport die bekend staat om zijn snelheid, precisie en intensiteit. Het is een sport die niet alleen fysiek, maar ook mentaal uitdagend is. Het vereist veel van het lichaam en kan daarom leiden tot blessures. Hoewel blessures onvermijdelijk zijn bij elke sport, zijn blessures aan de enkel, knie, elleboog en schouder veelvoorkomende problemen bij tennissers.

In dit artikel lees je hoe deze blessures ontstaan wat jij er zelf aan kunt doen om zo fit mogelijk op de baan te staan. De filmpjes laten zien welke oefeningen je kunt doen om blessures te voorkomen of genezen. Wil je direct een afspraak maken? Ga dan naar onze contactpagina.

Wij hebben alle kennis in huis!

Aangesloten bij 97% van de verzekeraars

Geopend tot 20.00 uur en op zaterdag

Afspraak binnen één dag ingepland

Knieblessure, symptomen en oefeningen

Knieblessures zijn een veel voorkomende blessure bij tennis. Dit kan komen door overbelasting, maar ook door verkeerd bewegen tijdens het spel.

Symptomen van een knieblessure:

  • Pijn
  • Zwelling
  • Stijfheid
  • Moeite met bewegen van de knie
  • Krakend of knarsend geluid bij het bewegen van het kniegewricht
  • Instabiel aanvoelen
  • Blokkade

Het is daarom belangrijk om op de juiste manier te bewegen tijdens het tennissen. Zorg ervoor dat je goed gebalanceerd staat en je gewicht goed verdeeld over beide benen. Maak korte, gecontroleerde bewegingen en vermijd abrupte draaibewegingen. Verder kun je een aantal knieoefeningen doen die jou helpen om fit en blessurevrij te blijven. Zoals squats, step-ups, wall sits en lunges.

Enkelblessure bij tennis

Er zijn verschillende redenen waarom enkelblessures zo vaak voorkomen bij tennissers. Een van de belangrijkste redenen is dat tennis veel zijwaartse bewegingen vereist. Dit betekent dat spelers vaak snel van richting veranderen en hun gewicht moeten verplaatsen van de ene voet naar de andere. Dit kan leiden tot overbelasting van de enkel en kan resulteren in een blessure. Een andere reden waarom enkelblessures vaak voorkomen bij tennissers is het schoeisel. Tennisschoenen zijn ontworpen om ondersteuning te bieden aan de voet en enkel tijdens het spelen, maar als ze niet goed passen of versleten zijn, kan dit leiden tot blessures. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat je tennisschoenen goed passen en dat ze in goede staat zijn voordat je begint met spelen. Daarnaast is het belangrijk om te spelen op banen die in goede staat verkeren en niet te glad zijn. Een goede grip op de baan is essentieel om blessures te voorkomen.

Welke schouderblessures kunnen ontstaan door tennis?

Tennis is een sport die veel van het lichaam vraagt, vooral van de schouders. Het is dan ook niet verwonderlijk dat schouderblessures veel voorkomen bij tennissers.

Rotator cuff blessure

Een rotator cuff blessure is een van de meest voorkomende schouderblessures bij tennissers. De rotator cuff is een groep spieren en pezen die de schouder stabiliseren en bewegen. Bij overbelasting of een verkeerde beweging kan er een scheur ontstaan in een van de pezen van de rotator cuff. Dit kan leiden tot pijn, zwakte en beperking van de beweging van de schouder.

Schouder impingement syndroom

Schouder impingement syndroom is een aandoening waarbij de pezen van de rotator cuff en/of de slijmbeurs in de schouder bekneld raken tussen het schouderdak en de bovenarm. Dit kan leiden tot pijn, zwakte en beperking van de beweging van de schouder.

Als je regelmatig last hebt van schouderklachten tijdens het tennissen, is het verstandig om een fysiotherapeut te raadplegen voor behandeling. Wij helpen jou bij het versterken van je schouderspieren en het verbeteren van je techniek, zodat je blessures in de toekomst kunt voorkomen.

Wat is een tenniselleboog en hoe kun je deze voorkomen?

Overbelasting zoals het herhaaldelijk slaan van een tennisbal en een verkeerde techniek, zoals het slaan van de bal met een gebogen pols, kan resulteren in een tenniselleboog. Bij deze overbelastingsblessure raken de pezen aan de buitenkant van de elleboog ontstoken. Dit kan leiden tot pijn, zwakte en gevoeligheid bij het buigen of strekken van de elleboog. In sommige gevallen kan er ook sprake zijn van krachtverlies in de arm. Hoewel het bekend staat als een “tenniselleboog”, kan deze blessure ook voorkomen bij mensen die niet regelmatig tennissen. Zorg voor een goede warming-up, gebruik de juiste techniek, neem regelmatig pauzes, gebruik een goed racket en versterk je ellebogen en onderarmen met specifieke oefeningen om van je blessure af te komen of voorkomen.

Genezen van een polsblessure

Polsblessures ontstaan vaak door overbelasting van de pols. Het letsel kan variëren van een eenvoudige verstuiking tot een gebroken pols. Bij tennis zijn de meest voorkomende polsblessures, verstuikingen en tendinitis (ontsteking van de pezen). Een goede techniek en het dragen van een polsbrace kunnen bijdragen aan het voorkomen van blessures. Als je toch een polsblessure oploopt, is het belangrijk om rust te nemen. Ook kun je de pols mobiliseren met een spalk of brace om verdere schade te voorkomen. Zwelling en pijn koel je door koude therapie toe te passen. De doorbloeding verbeteren en stijfheid verminderen doe je met een warm kompres.

Jouw tennisblessures verhelpen bij F3 Fysio

Blessures zijn nooit helemaal te voorkomen, maar met de juiste preventieve maatregelen kun je de kans op blessures wel aanzienlijk verkleinen. Zorg voor een goede balans tussen training en rust, speel op goede tennisbanen, beweeg op de juiste manier, draag goede tennisschoenen en besteed voldoende aandacht aan warming-up. Hierdoor geef je je spieren de mogelijkheid om op te warmen waardoor je de kans op blessures vermindert.

F3 Fysio is expertise op het gebied van knieherstel. Daarnaast hebben wij ons gespecialiseerd in het behandelen van sportblessures. Kom langs in onze praktijk in Rotterdam Noord (achter Centraal Station). We zorgen dat jij snel weer fit de baan op kunt!

Heb je vragen over knie-, schouder-, enkel- of elleboogblessures en wil je een afspraak maken? Onze therapeuten zetten zich vol overgave in om jou te ondersteunen en van je klacht af te helpen. Bel 010-210 83 99 of vul het contactformulier in.

Wat patiënten over ons zeggen

Beoordelingen van Google

Ik ben zelf dokter in het Erasmus MC, en kreeg plotseling erg veel last van mijn schouder. Ik en meerdere collega’s hadden geen idee wat het was. Ook mijn huisarts wist niet goed waar de (zenuw)pijn vandaan kwam. Na 1 behandeling bij Paul was ik van al mijn klachten af. Een zeer professionele en vakkundige Fysiotherapeut, met hart voor zijn vak, aanrader!!

— Linda S

Na maanden met veel pijn in mijn beide knieën te hebben rondgelopen, ben ik uiteindelijk toch naar de fysio gegaan. En wat ben ik blij dat ik naar Paul Veen ben geweest. Binnen twee maanden was ik volledig van mijn pijnklachten af en kon ik weer alles doen wat ik daarvoor deed.

— Songul Kas

Paul is een fijne fysiotherapeut die klachten bekijkt vanuit een holistische benadering. Daarmee kwamen we al snel bij de oorzaak van de klachten en met wat kleine aanpassingen in mijn dagelijks leven ben ik zo goed als klachtenvrij! Zeer professioneel, vakkundig en integer; geen ellenlange sessies die alleen symptomen bestrijden.

— Wendy Starreveld

Lees alle beoordelingen

Whatsapp met ons

Stel je vraag direct aan een
professionele fysiotherapeut.

Chat met ons

Bel ons

Maak online een afspraak
of bel naar 010–2108399.

Bel 010-2108399

Stuur een e-mail

Stuur een mail en krijg
binnen 24 uur antwoord.

Stuur een e-mail
Adres

Walenburgerweg 7
3039 AA Rotterdam (Noord)

Argonautenweg 31e
3054 RP Rotterdam (Noord)

Boompjes 526
3011 XZ Rotterdam (Centrum)

Schieweg 47D
3038 AE Rotterdam (Noord)

E-mail of bellen

Neem contact op

Telefoonnummer

010 – 210 83 99

Openingstijden

Doordeweeks: 08.00 – 20.00 uur
Zaterdag: 09.00 – 17.00 uur

© 2025 F3 Fysio   |   Website by Presskit Media & Studio Redefined   |  Privacy policy