Walenburgerweg 7, Rotterdam  (Noord)   |   Boompjes 526, Rotterdam  (Centrum)
Doordeweeks 8.00 - 20.00   |   Zaterdag: 9.00 – 17.00

Wat is multiple sclerose en hoe wordt het behandeld?

Multiple sclerose, ook wel bekend als MS, is een ziekte van het centrale zenuwstelsel. Het kan leiden tot verschillende symptomen, zoals vermoeidheid, spierzwakte, problemen met het gezichtsvermogen en coördinatieproblemen. De oorzaak van MS is nog niet volledig begrepen, er is dus ook geen genezing voor MS. Wel zijn verschillende behandelingen beschikbaar om de symptomen te verminderen en de progressie van de ziekte te vertragen. In dit artikel vertellen wij jou wat de ziekte inhoudt, wat de behandelopties zijn en hoe je het risico op ontwikkeling van de ziekte kunt verlagen. Wil je gelijk een afspraak maken? Ga dan naar onze contactpagina.

Wij hebben alle kennis in huis!

Aangesloten bij 97% van de verzekeraars

Geopend tot 20.00 uur en op zaterdag

Afspraak binnen één dag ingepland

Wat is Multiple Sclerose (MS)?

Multiple Sclerose, ook wel bekend als MS, is een chronische auto-immuunziekte die het centrale zenuwstelsel aantast. Dit betekent dat het immuunsysteem van het lichaam zich tegen de eigen gezonde cellen en weefsels richt, in plaats van tegen schadelijke indringers zoals bacteriën en virussen.

Bij MS worden de beschermende laagjes die om de zenuwvezels heen zitten, aangetast. Hierdoor kunnen de zenuwsignalen niet meer goed worden doorgegeven en ontstaan er allerlei klachten en symptomen. Deze kunnen sterk variëren van persoon tot persoon en van moment tot moment. Lees verder over de symptomen.

Symptomen multiple sclerose

De symptomen van deze onvoorspelbare ziekte kunnen van dag tot dag verschillen. Enkele veelvoorkomende symptomen:

 • Vermoeidheid:
  Een van de meest voorkomende symptomen van MS is vermoeidheid. Deze vermoeidheid is anders dan de normale vermoeidheid die iedereen wel eens ervaart. Het kan leiden tot een gevoel van uitputting en kan invloed hebben op het dagelijks functioneren.
 • Verlies van spierkracht en coördinatie
  Een ander veelvoorkomend symptoom is verlies van spierkracht en coördinatie. Dit kan leiden tot moeilijkheden bij het lopen, balansproblemen en spierzwakte. Ook kunnen er problemen ontstaan met het spreken of slikken.
 • Problemen met gezichtsvermogen
  MS kan ook invloed hebben op het gezichtsvermogen. Het kan leiden tot wazig zien, dubbelzien of zelfs verlies van het gezichtsvermogen. Dit kan tijdelijk zijn, maar ook permanent.
 • Pijn
  Sommige mensen met MS ervaren ook pijn, tintelingen of gevoelloosheid in bepaalde delen van het lichaam. Dit kan variëren van een lichte prikkeling tot een brandend gevoel.

Andere symptomen van MS zijn onder andere blaasproblemen, darmproblemen, seksuele problemen, geheugenproblemen en depressie.

Behandelingsopties MS

Hoewel er momenteel geen remedie is voor MS, kunnen onderstaande behandelingsopties helpen bij het verminderen van symptomen en het verbeteren van de algehele kwaliteit van leven.

Medicatie

Eén van de meest voorkomende behandelingen voor MS is medicatie. Er zijn verschillende soorten medicijnen beschikbaar die kunnen helpen bij het verminderen van de ontsteking en het voorkomen van verdere schade aan het zenuwstelsel. Deze medicijnen kunnen worden toegediend via injecties, pillen of infusen. Medicijnen kunnen bijwerkingen hebben en mogen alleen onder toezicht van een arts worden gebruikt.

Fysiotherapie

Een andere behandelingsoptie voor MS is fysiotherapie. Fysiotherapie kan helpen bij het verbeteren van de spierkracht en coördinatie, evenals het verminderen van pijn en stijfheid. Het kan ook helpen bij het verbeteren van de algehele kwaliteit van leven van mensen met MS.

Ergotherapie

Daarnaast kan ook ergotherapie nuttig zijn bij de behandeling van MS. Ergotherapie kan helpen bij het aanleren van nieuwe vaardigheden en technieken om dagelijkse activiteiten gemakkelijker te maken. Het kan ook helpen bij het aanpassen van de leefomgeving om deze toegankelijk te maken voor mensen met MS.

Leefstijl en voeding

Tot slot spelen ook het dieet en de leefstijl een belangrijke rol bij de behandeling van MS. Het is belangrijk om een gezond dieet te volgen en regelmatig te bewegen om de algehele gezondheid te bevorderen. Daarnaast kan het verminderen van stress en het stoppen met roken ook helpen bij het verminderen van de symptomen van MS.

Wat zijn de oorzaken van MS?

Erfelijkheid speelt een rol bij het ontstaan van MS. Mensen met een familielid dat MS heeft, hebben een hoger risico om zelf ook MS te ontwikkelen. Het is echter niet zo dat MS erfelijk is. Er zijn ook andere factoren die een rol spelen bij het ontstaan van de ziekte.

Verstoring immuunsysteem
Bij MS valt het immuunsysteem de eigen zenuwcellen aan, waardoor ontstekingen ontstaan in het centrale zenuwstelsel. Dit kan leiden tot beschadiging van de myeline, de beschermende laag rondom de zenuwcellen. Hierdoor kunnen signalen van en naar de hersenen niet goed worden doorgegeven.

Andere factoren
Daarnaast zijn er nog andere factoren die mogelijk bijdragen aan het ontstaan van MS, zoals virale infecties en omgevingsfactoren zoals roken en een tekort aan vitamine D. Het is echter nog niet duidelijk in hoeverre deze factoren daadwerkelijk bijdragen aan het ontstaan van MS.

Kun je MS voorkomen?

Helaas is er geen manier om MS volledig te voorkomen. Er zijn echter wel een aantal factoren die het risico op het ontwikkelen van MS kunnen verlagen. Een gezonde leefstijl, met een gebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging, kan helpen bij het verminderen van het risico op MS.

Niet roken
Daarnaast kan het vermijden van bepaalde risicofactoren, zoals roken en blootstelling aan bepaalde chemicaliën, helpen bij het verlagen van het risico op MS. Het is dus belangrijk om te stoppen met roken en om voorzichtig te zijn bij het werken met gevaarlijke stoffen.

Vitamine D
Ook kan voldoende vitamine D in het lichaam helpen bij het verlagen van het risico van de ziekte. Vitamine D wordt aangemaakt in de huid onder invloed van zonlicht, maar kan ook worden verkregen via voedingssupplementen of bepaalde voedingsmiddelen zoals vette vis en eieren.

Geen stress
Tot slot heeft stress grote invloed op MS. Stress kan het immuunsysteem activeren en ontstekingen veroorzaken, wat op zijn beurt kan leiden tot een verergering van MS-symptomen. Daarnaast kan stress ook leiden tot vermoeidheid en een verminderd gevoel van welzijn, wat de kwaliteit van leven van mensen met MS kan beïnvloeden.

Het is daarom belangrijk voor mensen met MS om stress te verminderen en te leren omgaan met stressvolle situaties. Dit kan bijvoorbeeld door middel van ontspanningsoefeningen, meditatie of mindfulness. Ook het aanpassen van de leefstijl kan helpen, zoals het vermijden van overmatige inspanning en het creëren van een rustige omgeving.

Behandeling bij F3 Fysio

Fysiotherapie kan worden ingezet om verschillende symptomen van MS te behandelen. Zo kan de therapie helpen bij het verbeteren van de spierkracht, het verminderen van spasticiteit en het verbeteren van de coördinatie. Daarnaast kan het helpen bij het verminderen van vermoeidheid en het verbeteren van het uithoudingsvermogen. Behandeling kan gecombineerd worden met massage, mobilisaties en ontspanningsoefeningen.

Fysiotherapie is niet alleen gericht op het verminderen van symptomen, maar ook op het verbeteren van de kwaliteit van leven. Het kan helpen bij het vergroten van de zelfstandigheid en het vertrouwen in het eigen lichaam. Dit kan leiden tot een betere algehele gezondheid en welzijn.

Als je toe bent aan de volgende stap, maak dan een afspraak bij F3 Fysio. Onze fysiotherapeuten staan voor je klaar om je te helpen bij het omgaan met MS en het verbeteren van je levenskwaliteit.

Wat patiënten over ons zeggen

Beoordelingen van Google

Ik ben zelf dokter in het Erasmus MC, en kreeg plotseling erg veel last van mijn schouder. Ik en meerdere collega’s hadden geen idee wat het was. Ook mijn huisarts wist niet goed waar de (zenuw)pijn vandaan kwam. Na 1 behandeling bij Paul was ik van al mijn klachten af. Een zeer professionele en vakkundige Fysiotherapeut, met hart voor zijn vak, aanrader!!

— Linda S

Na maanden met veel pijn in mijn beide knieën te hebben rondgelopen, ben ik uiteindelijk toch naar de fysio gegaan. En wat ben ik blij dat ik naar Paul Veen ben geweest. Binnen twee maanden was ik volledig van mijn pijnklachten af en kon ik weer alles doen wat ik daarvoor deed.

— Songul Kas

Paul is een fijne fysiotherapeut die klachten bekijkt vanuit een holistische benadering. Daarmee kwamen we al snel bij de oorzaak van de klachten en met wat kleine aanpassingen in mijn dagelijks leven ben ik zo goed als klachtenvrij! Zeer professioneel, vakkundig en integer; geen ellenlange sessies die alleen symptomen bestrijden.

— Wendy Starreveld

Lees alle beoordelingen

Whatsapp met ons

Stel je vraag direct aan een
professionele fysiotherapeut.

Chat met ons

Bel ons

Maak online een afspraak
of bel naar 010–2108399.

Bel 010-2108399

Stuur een e-mail

Stuur een mail en krijg
binnen 24 uur antwoord.

Stuur een e-mail
Adres

Walenburgerweg 7
3039 AA Rotterdam

Argonautenweg 31e
3054 RP Rotterdam

Boompjes 526
3011 XZ Rotterdam

E-mail of bellen

Neem contact op

Telefoonnummer

010 – 210 83 99

Openingstijden

Doordeweeks: 08.00 – 20.00 uur
Zaterdag: 09.00 – 17.00 uur

© 2024 F3 Fysio   |   Website by Presskit Media & Studio Redefined   |  Privacy policy