Een hamstringblessure is een veel voorkomende blessure bij sporters, vooral bij sporten waarbij veel gerend wordt, zoals voetbal en atletiek. Maar wat is een hamstringblessure precies en hoe kun je deze blessure herkennen? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen en delen we enkele oefeningen die kunnen helpen bij het herstellen van een hamstringblessure.

De hamstrings zijn een groep spieren aan de achterkant van het bovenbeen. Deze spieren zorgen voor het buigen van de knie en het strekken van de heup. Bij een hamstringblessure is er sprake van een scheur of verrekking in één van deze spieren. Dit kan ontstaan door een plotselinge beweging, zoals sprinten of schieten bij voetbal.

De spieren die deel uitmaken van de hamstring zijn:

 • Biceps femoris: Dit is de grootste spier van de hamstring en bevindt zich aan de buitenkant van het bovenbeen.
 • Semitendinosus: Dit is een lange, dunne spier die zich in het midden van de hamstring bevindt.
 • Semimembranosus: Dit is een brede, platte spier die zich aan de binnenkant van het bovenbeen bevindt.

Hamstring gescheurd of verrekt?

Een gescheurde hamstring en een verrekte hamstring zijn twee verschillende blessures die vaak voorkomen bij sporters. Een gescheurde hamstring betekent dat er een volledige scheur is ontstaan in de spier, terwijl bij een verrekte hamstring de spiervezels zijn uitgerekt of licht beschadigd zijn. Een gescheurde hamstring gaat vaak gepaard met hevige pijn en zwelling, terwijl bij een verrekte hamstring de pijn minder hevig is en er vaak geen zwelling optreedt. Beide blessures vereisen rust en behandeling, maar bij een gescheurde hamstring kan een operatie nodig zijn om de spier te herstellen.

Hoe herken je een hamstringblessure?

Het eerste symptoom van een overbelaste hamstring is vaak pijn in de achterkant van het bovenbeen. Deze pijn kan variëren van mild tot ernstig en kan gepaard gaan met zwelling en blauwe plekken. Het kan moeilijk zijn om het been volledig te strekken of te buigen en lopen kan pijnlijk zijn.

Hamstring overbelasting kan gebeuren door te veel druk op de spier te zetten tijdens het sporten of door een plotselinge beweging. Het is belangrijk om de hamstring rust te geven en te laten herstellen om verdere schade te voorkomen. Fysiotherapie en oefeningen kunnen helpen bij het verlichten van de pijn en het verbeteren van de flexibiliteit van de spier. Het is ook belangrijk om op te warmen en te stretchen voordat je begint met sporten om blessures te voorkomen.

Symptomen hamstringblessure

Een hamstringblessure kun je herkennen aan de volgende symptomen:

 • Pijn aan de achterkant van het bovenbeen
 • Zwelling en/of blauwe plekken
 • Moeite met lopen of rennen
 • Stijfheid in het bovenbeen

Als je vermoedt dat je een hamstringblessure hebt, is het belangrijk om direct te stoppen met sporten en de blessure te laten beoordelen door een arts of fysiotherapeut.

Deze hamstring oefeningen kun jij thuis doen

Als je een hamstringblessure hebt, is het belangrijk om eerst voldoende rust te nemen en de spier de tijd te geven om te herstellen. Als je herstelt, kan het doen van lichte rekoefeningen helpen om de spieren los te maken en de flexibiliteit te verbeteren. Hieronder een opsomming van enkele oefeningen die je kunt proberen:

 • Liggende hamstring stretch: Ga op je rug liggen met je knieën gebogen. Pak met beide handen de achterkant van het bovenbeen vast en trek langzaam je been naar je toe, terwijl je je knie licht gebogen houdt. Houd deze positie 20-30 seconden vast en herhaal dan met het andere been.
 • Staande hamstring stretch: Ga rechtop staan met je voeten op schouderbreedte uit elkaar. Plaats één voet voor de andere en buig voorzichtig naar voren vanuit de heupen, terwijl je je rug recht houdt. Houd deze positie 20-30 seconden vast en herhaal dan met het andere been.
 • Hamstring curl: Ga op je buik liggen met je benen gestrekt. Buig één knie en trek je hiel zo dicht mogelijk naar je bil toe, terwijl je je bovenbeen op de grond houdt. Houd deze positie 2-3 seconden vast en herhaal dan met het andere been.

Het is belangrijk om deze oefeningen langzaam en voorzichtig uit te voeren en te stoppen als je pijn voelt.

Deze sporten helpen je hamstringblessure herstellen

Als je een hamstringblessure hebt, is het belangrijk om de spieren voldoende rust te geven om te herstellen. Hier zijn enkele oefeningen die je kunt doen om de spieren te versterken en te helpen bij het herstel:

 • Lichte rekoefeningen kunnen helpen om de spieren los te maken en de doorbloeding te verbeteren. Voorzichtig rekken van de hamstring kan helpen bij het verminderen van stijfheid en het bevorderen van genezing.
 • Wandelen kan helpen bij het verbeteren van de bloedcirculatie en het verminderen van stijfheid in de spieren. Begin met korte wandelingen en bouw geleidelijk op.
 • Fietsen op een hometrainer kan helpen bij het verbeteren van de bloedcirculatie en het versterken van de spieren zonder de hamstring te veel te belasten.
 • Zwemmen is een uitstekende training voor mensen met een hamstringblessure omdat het weinig impact heeft op de spieren en gewrichten. Het kan ook helpen bij het verbeteren van de flexibiliteit en kracht.

Herstel van je hamstringblessure bij F3 Fysio in Rotterdam

Bij F3 Fysio in Rotterdam Centrum kunnen wij je helpen bij het herstellen van hamstring klachten. Onze ervaren fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in het behandelen van blessures aan de hamstrings en zullen samen met jou een behandelplan opstellen om je zo snel mogelijk weer op de been te krijgen. Of het nu gaat om een verrekking of een scheuring van de spier, wij zorgen voor een effectieve behandeling zodat jij snel weer pijnvrij kunt bewegen. Neem vandaag nog contact met ons op en maak een afspraak voor een intakegesprek.

Fysiotherapie praktijk elke zaterdag open

F3 Fysio in Rotterdam Noord (achterkant Centraal Station) is ook elke zaterdag geopend van 09.00 tot 17.00 uur. Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Onze therapeuten staan voor jou klaar!
 

Neem contact op voor een afspraak of bel: 010-210 83 99.