Hamstringblessures komen vaak voor bij sporters en het probleem doet zich voor op dat moment dat het chronisch wordt. Daarom wordt het gevoeliger om keer op keer geblesseerd te raken. In deze context heeft u ofwel adequate revalidatie nodig, ofwel moet u preventieve maatregelen nemen tegen hamstringblessures om evenwicht, kracht en voldoende flexibiliteit in uw lichaam te krijgen. Door je te laten beoordelen door middel van fysiotherapeutische maatregelen kun je effectief hamstringblessures voorkomen, zoals bij sportF3 Fysio Rotterdam.
Hamstringblessures worden over het algemeen veroorzaakt door eerdere blessures, vermoeidheid en onbalans, gebrek aan flexibiliteit, voldoende opwarming en spierkracht.
Atleten die deelnemen aan schoppen, springen, rennen of deelnemen aan hogesnelheidsoefeningen, krijgen gemakkelijk hamstringblessures. De symptomen van deze blessure worden over het algemeen gevoeld in het achterste deel van de dij tijdens oefeningen of zware activiteiten. Bij milde omstandigheden wordt tijdens oefeningen een trek of beklemming gevoeld in het achterste deel van de dij. Als sporter voel je een hoorbare knal en pijn, en in extreme situaties kun je op de grond vallen waardoor je niet aan sport doet. Het toepassen van een goed ontworpen strekschema voor de hamstring door een professionele fysiotherapeut, zoals die van manueel therapeut Paul Veen Rotterdam, zou tot betere resultaten kunnen leiden.
Hier zijn de Top 10 oefeningen of rekoefeningen die hamstringblessures voorkomen:
Behandeling voor het strekken van de hamstring:
Rek voor hamstring met één been:
Ga recht op je rug liggen en houd je benen recht op het bed. Wikkel een handdoek om je voet, houd de twee uiteinden van de handdoek vast, til je voet recht omhoog, wijs naar het plafond met je knieën gestrekt en trek de handdoek aan beide uiteinden totdat je voelt dat je aan de achterkant van het been rek voelt.
Straddle Lies en Hamstring Stretch:
Ga op de grond zitten, houd uw benen gespreid, en trek uw benen recht naar het plafond gericht. Draag ook een knieschijf en let er ook op dat u tijdens het strekken uw knie recht houdt. Probeer nu naar voren te reiken totdat een uitrekkende sensatie in de hamstrings wordt gevoeld.
Zijzadel en Hamstring Stretch:
Ga rechtop op de grond zitten en houd ook uw geblesseerde been recht. Hef nu je geblesseerde been naar boven, naar het plafond gericht. Draag ook een knieschijf op het geblesseerde been. Houd het niet-gewonde been ontspannen met de knie gebogen. Probeer nu de enkel van het geblesseerde been te bereiken totdat je een rek in de hamstrings voelt.
Bekken Tilt Stretch:
Ga voor dit strekken op de rand van een stoel zitten en houd uw geblesseerde been in een rustpositie. Houd uw niet-gewonde been in een hoek van 90 °. Buig en leun nu met de heupen naar voren totdat je je uitgerekt voelt. U kunt ter ondersteuning ook uw handen op uw dijen leggen.
Staande Hamstring Stretch:
Blijf staan en buig je heupen iets naar voren met de ene hiel of steen en de andere op de grond. Buig nu voorover totdat je rek voelt.
Hamstringversterkend Regime
Isometrische Hamstring-Krullen:
Ga eerst op de grond zitten en houd uw niet-gewonde been recht. Buig het gewonde of aangedane of betrokken been terwijl u de hiel op de grond houdt, en duw dan de hiel in de vloer en trek de hiel naar de bil – dit helpt bij het aanspannen van de hamstrings.
Gevoelige Hamstring-Krullen:
Houd een enkelgewicht op uw betrokken been. Ga nu voorover liggen en plaats een kussen onder uw knie en breng de hiel naar de bil, waarbij u de voet in positie houdt.
Staande hamstring-Krullen:
Deze vereist ook dat er een enkelgewicht op het betrokken been wordt geplaatst, en je moet met de voeten staan, terwijl je schouderbreedte uit elkaar houdt. Krul nu de hiel op een systematische en langzaam gecontroleerde manier richting de bil.
Hamstring Curl Theraband:
Sta zo tegen een therabandweerstand dat het gewicht bij de enkel blijft en krul het been tegen de bandweerstand in, met de hielen richting de bil.
Tips hamstring om dit uit te voeren:
1. Ga op je rug op een stabiliteitsbal liggen en neem een brugpositie in door je heupen op te heffen.
2. Duw hiervoor uw hielen in de bal en knijp de gluteusspieren samen.
3. Houd je knieën gestrekt en rol de bal weg van het lichaam.
4. Houd er rekening mee dat uw schouders, heupen, knieën en enkels daarbij in een rechte lijn blijven.
5. Buig je knieën en breng de bal terug naar je lichaam.
Deze volledige regimes werken effectief om de kracht en stabiliteit van de hamstrings te herstellen en blessures te voorkomen. Dit zijn allemaal geweldige tips die de meeste fysiotherapiepraktijken in Rotterdam je kunnen geven.
Vraag naar de professionele sportfysio Rotterdam bij F3 Fysio en ontvang direct voordelig medisch advies van meer dan 100 bekwame fysiotherapeuten.