Walenburgerweg 7, Rotterdam  (Noord)   |   Boompjes 526, Rotterdam  (Centrum)
Doordeweeks 8.00 - 20.00   |   Zaterdag: 9.00 – 17.00

Herstellen met fysiotherapie na een knieprothese

Een knieprothese kan een grote verandering betekenen in het leven van mensen die last hebben van chronische kniepijn of artrose. Het kan de kwaliteit van leven aanzienlijk verbeteren, dagelijkse activiteiten worden weer mogelijk. Na de operatie is er een revalidatieperiode nodig om het gewricht weer goed te laten functioneren. Fysiotherapie kan hier een belangrijke rol bij spelen. In dit artikel lees je wat een knieprothese inhoudt, wanneer deze nodig is en hoe de operatie en het herstelproces verlopen. Wil je direct een afspraak maken? Neem dan contact op.

Wij hebben alle kennis in huis!

Aangesloten bij 97% van de verzekeraars

Geopend tot 20.00 uur en op zaterdag

Afspraak binnen één dag ingepland

Wat is een knieprothese en wanneer is deze nodig?

Een knieprothese is een medische ingreep waarbij het beschadigde of versleten deel van de knie vervangen wordt door een kunstmatige prothese. Deze procedure wordt meestal uitgevoerd wanneer aanhoudende pijn en beperkte mobiliteit worden ervaren als gevolg van artrose, reuma of andere aandoeningen die de knie aantasten. Een knieprothese kan ervoor zorgen dat de pijn vermindert en de mobiliteit verbetert. Het is een veelvoorkomende operatie en de resultaten zijn vaak zeer positief.

Er zijn verschillende soorten knieprothesen beschikbaar, afhankelijk van de specifieke individuele behoeften. De meest voorkomende types zijn totale knieprothesen en gedeeltelijke knieprothesen. Bij een totale knieprothese wordt het volledige kniegewricht vervangen, terwijl bij een gedeeltelijke knieprothese alleen het beschadigde gedeelte wordt vervangen.

Hoe verloopt de knieprothese operatie?

Tijdens de knieprothese operatie wordt het beschadigde gewricht vervangen door een kunstmatige knieprothese. Dit gebeurt onder algehele verdoving of met een ruggenprik. De chirurg maakt een snede aan de voorkant van de knie en verwijdert het beschadigde kraakbeen en bot. Vervolgens wordt de prothese geplaatst en wordt de wond gesloten.

Het herstel van een knieprothese operatie kan enkele maanden duren. Je zult geleidelijk aan weer kunnen lopen en dagelijkse activiteiten kunnen hervatten. Meer weten over de herstelperiode? Lees snel verder.

Hoe lang moet je herstellen na een knieprothese operatie?

Na een knieprothese operatie is het belangrijk om voldoende tijd te nemen om te herstellen. Het kan even duren voordat je weer volledig op de been bent, maar met de juiste zorg en aandacht kun je snel weer terugkeren naar je normale activiteiten.

Binnen 24 uur na de operatie lopen

Over het algemeen wordt verwacht dat je binnen 24 uur na de operatie al kunt beginnen met lopen. Dit zal in eerste instantie met behulp van krukken zijn en onder begeleiding van een fysiotherapeut.

Herstelproces van 3 tot 6 maanden

Gemiddeld duurt het herstel na een knieprothese operatie zo’n 3 tot 6 maanden. In de eerste weken na de operatie is het belangrijk om rustig aan te doen en je knie niet te zwaar te belasten. Het is normaal dat je knie in het begin nog wat pijnlijk en gezwollen is.

Na 6 weken zonder krukken lopen

Na ongeveer 6 weken kun je beginnen met fysiotherapie om de spieren rondom je knie weer sterker te maken. Dit is een belangrijk onderdeel van het herstelproces en zal bijdragen aan een sneller herstel. Je dan meestal al zonder krukken lopen en kleine afstanden afleggen. Onze fysiotherapeuten zullen je begeleiden bij het opbouwen van de belasting op je knie en oefeningen met je doen om de bewegingsvrijheid van je knie te vergroten.

Na 3 maanden lichte sportactiviteiten

Na ongeveer 3 maanden kun je weer beginnen met lichte sportactiviteiten, zoals fietsen en zwemmen. Het kan echter tot een jaar duren voordat je volledig hersteld bent en weer alle activiteiten kunt uitvoeren.

Uiteraard helpt gezond eten en voldoende water drinken om je lichaam te ondersteunen bij het herstelproces.

Welke oefeningen kun je doen tijdens de herstelperiode?

Na een knieprothese operatie is het belangrijk om te blijven bewegen en oefeningen te doen om het herstel te bevorderen. Dit kan helpen bij het verminderen van pijn en het vergroten van de mobiliteit van de knie.

Het is belangrijk om deze oefeningen rustig aan te doen en te luisteren naar je lichaam. Bouw de intensiteit geleidelijk op en stop als je pijn voelt. Overleg altijd met je fysiotherapeut voordat je begint met oefeningen na een knieprothese operatie.

Welke alternatieven zijn er voor een knieprothese?

Heb je last van knieproblemen en ben je op zoek naar alternatieven voor een knieprothese? Deze opties kun je overwegen voordat je besluit om een knieprothese te laten plaatsen.

 • Fysiotherapie
  Fysiotherapie kan een effectieve behandeling zijn voor knieproblemen. Door middel van oefeningen en mobilisaties kan de mobiliteit en kracht van je knie verbeterd worden. Bovendien kan fysiotherapie helpen om de pijn te verminderen en het risico op verdere schade te verminderen. Tijdens de intake bespreken we welke behandeling het beste bij jou past.
 • Injecties
  Injecties kunnen een optie zijn om knieproblemen te behandelen. Zo kan het injecteren van hyaluronzuur helpen om de gewrichtsvloeistof in je knie te vervangen, wat kan helpen om de pijn te verminderen en de mobiliteit te verbeteren. Daarnaast kan een corticosteroïdeninjectie helpen om ontstekingen te verminderen en de pijn te verlichten.
 • Brace
  Een brace kan helpen om knieproblemen te behandelen. Zo kan een brace de druk op je knie verminderen en de stabiliteit van je knie verbeteren. Er zijn verschillende soorten braces beschikbaar, afhankelijk van het type knieprobleem dat je hebt.
 • Gewichtsverlies
  Als je overgewicht hebt, kan gewichtsverlies ook helpen om knieproblemen te verminderen. Door af te vallen wordt er minder druk op je knieën uitgeoefend, wat kan helpen om de pijn te verminderen en de mobiliteit te verbeteren.
 • Alternatieve therapieën
  Er zijn verschillende alternatieve therapieën die kunnen helpen bij knieproblemen, zoals acupunctuur, chiropractie en massage.

Herstel van jouw knieprothese operatie bij F3 Fysio

F3 Fysio is expertise op het gebied van knieherstel. Kom langs in onze praktijk in Rotterdam Noord (achter Centraal Station), bel 010-210 83 99 of vul het contactformulier in.

Wat patiënten over ons zeggen

Beoordelingen van Google

Ik ben zelf dokter in het Erasmus MC, en kreeg plotseling erg veel last van mijn schouder. Ik en meerdere collega’s hadden geen idee wat het was. Ook mijn huisarts wist niet goed waar de (zenuw)pijn vandaan kwam. Na 1 behandeling bij Paul was ik van al mijn klachten af. Een zeer professionele en vakkundige Fysiotherapeut, met hart voor zijn vak, aanrader!!

— Linda S

Na maanden met veel pijn in mijn beide knieën te hebben rondgelopen, ben ik uiteindelijk toch naar de fysio gegaan. En wat ben ik blij dat ik naar Paul Veen ben geweest. Binnen twee maanden was ik volledig van mijn pijnklachten af en kon ik weer alles doen wat ik daarvoor deed.

— Songul Kas

Paul is een fijne fysiotherapeut die klachten bekijkt vanuit een holistische benadering. Daarmee kwamen we al snel bij de oorzaak van de klachten en met wat kleine aanpassingen in mijn dagelijks leven ben ik zo goed als klachtenvrij! Zeer professioneel, vakkundig en integer; geen ellenlange sessies die alleen symptomen bestrijden.

— Wendy Starreveld

Lees alle beoordelingen

Whatsapp met ons

Stel je vraag direct aan een
professionele fysiotherapeut.

Chat met ons

Bel ons

Maak online een afspraak
of bel naar 010–2108399.

Bel 010-2108399

Stuur een e-mail

Stuur een mail en krijg
binnen 24 uur antwoord.

Stuur een e-mail
Adres

Walenburgerweg 7
3039 AA Rotterdam

Argonautenweg 31e
3054 RP Rotterdam

Boompjes 526
3011 XZ Rotterdam

E-mail of bellen

Neem contact op

Telefoonnummer

010 – 210 83 99

Openingstijden

Doordeweeks: 08.00 – 20.00 uur
Zaterdag: 09.00 – 17.00 uur

© 2024 F3 Fysio   |   Website by Presskit Media & Studio Redefined   |  Privacy policy