Expert status:
522 reviews
js_loader
Walenburgerweg 7, Rotterdam  (Noord)   |   Boompjes 526, Rotterdam  (Centrum)
Doordeweeks 8.00 - 20.00   |   Zaterdag: 9.00 – 17.00

Etalagebenen klachten verminderen en voorkomen

Etalagebenen kunnen erg vervelend zijn. Pijn, kramp en vermoeide benen zijn veelvoorkomende klachten. Het kan zelfs zo erg worden dat je niet meer verder kunt lopen. Wil je weten hoe je van klachten af kunt komen? Dan ben je hier op het goede webadres. Wij vertellen je hoe deze aandoening ontstaat, wat de symptomen zijn en hoe je klachten kunt verminderen en zelfs voorkomen. Wil je gelijk een afspraak maken? Ga dan naar onze contactpagina.

Wij hebben alle kennis in huis!

Aangesloten bij 97% van de verzekeraars

Geopend tot 20.00 uur en op zaterdag

Afspraak binnen één dag ingepland

Wat zijn etalagebenen?

Etalagebenen, ook wel claudicatio intermittens genoemd, is een aandoening waarbij de bloedtoevoer naar de benen beperkt wordt. Dit kan leiden tot pijn en krampen in de benen tijdens het lopen. De naam etalagebenen is afgeleid van het feit dat mensen met deze aandoening vaak even stil blijven staan bij etalages om de pijn te laten zakken.

Wat zijn de oorzaken van etalagebenen?

De oorzaak van etalagebenen is meestal vernauwing van de slagaders in de benen als gevolg van aderverkalking. Dit kan worden veroorzaakt door:

  • Roken
  • Hoge bloeddruk
  • Hoog cholesterolgehalte
  • Diabetes
  • Zittende levensstijl

Wat zijn de symptomen van etalagebenen?

De meest voorkomende symptomen bij etalagebenen zijn pijnlijke en vermoeide benen tijdens het lopen. Welke symptomen zijn er nog meer? We zetten ze voor je op een rijtje.

1. Pijn in de benen tijdens het lopen

Het meest voorkomende symptoom van etalagebenen is pijn in de benen tijdens het lopen. Deze pijn wordt vaak omschreven als een krampachtig gevoel of een zwaar gevoel in de benen. De pijn treedt meestal op in de kuiten, maar kan ook voorkomen in de bovenbenen, billen of voeten.

2. Vermoeide benen

Naast pijnlijke benen tijdens het lopen, kunnen mensen met etalagebenen ook last hebben van vermoeide benen. Dit kan zich uiten in een zwaar gevoel in de benen, waardoor het lopen moeilijker wordt.

3. Verandering van looppatroon

Door etalagebenen wordt het looppatroon veranderd om de pijn te verminderen. Bijvoorbeeld door kortere passen te nemen of langzamer te gaan lopen.

4. Koude voeten

Een verminderde bloedtoevoer naar de benen kan leiden tot koude voeten. Dit komt doordat er minder bloed naar de voeten stroomt, waardoor de temperatuur van de voeten daalt.

5. Wondjes die slecht genezen

Een verminderde bloedtoevoer naar de benen kan er ook voor zorgen dat wonden slecht genezen. Dit komt doordat er minder zuurstof en voedingsstoffen naar de wond wordt getransporteerd.

Wat kun je doen om etalagebenen klachten te verminderen of voorkomen?

Het hebben van etalagebenen betekent niet dat je niet meer kunt lopen of bewegen. Met de juiste behandeling en levensstijl veranderingen kun je de symptomen verminderen en blijven genieten van een actief leven.

Er zijn verschillende manieren om etalagebenen te behandelen en de symptomen te verminderen. Een gezonde levensstijl met voldoende lichaamsbeweging en een uitgebalanceerd dieet kan helpen om de bloedtoevoer te verbeteren en de symptomen te verminderen. Daarnaast zijn er ook medicijnen beschikbaar die de bloedtoevoer kunnen verbeteren en pijn kunnen verminderen.

In ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn om de bloedvaten te herstellen of om een bypass-operatie uit te voeren. Het is belangrijk om de symptomen van etalagebenen serieus te nemen en tijdig medische hulp te zoeken om complicaties te voorkomen.

Fysiotherapie bij etalagebenen

Fysiotherapie bij etalagebenen kan helpen bij het verminderen van klachten en het verbeteren van de conditie. Wij richten ons voornamelijk op het verbeteren van de doorbloeding van de benen en het vergroten van de afstand die iemand kan lopen zonder pijnklachten. Dit gebeurt door middel van looptraining en oefeningen. Onze therapeuten zullen samen met jou een trainingsprogramma opstellen dat past bij jouw individuele situatie.

Naast looptraining en oefeningen bestaat de behandeling uit advies over een gezonde levensstijl en voeding. Roken en overgewicht hebben namelijk een negatieve invloed op de bloedtoevoer naar de benen en kunnen klachten verergeren.

Fysiotherapie is een belangrijk onderdeel van de behandeling van etalagebenen. Het kan de klachten verminderen en de kwaliteit van leven verbeteren. Het is daarom belangrijk om bij klachten tijdig contact op te nemen met een fysiotherapeut.

Heb jij last van etalagebenen en wil je weten hoe fysiotherapie jou kan helpen? Maak dan een afspraak bij F3 Fysio in Rotterdam, vlakbij Centraal Station. Wij zorgen ervoor dat jij duurzaam fit wordt en sneller van jouw klachten afkomt. Wil je meer weten over onze unieke behandelmethode? Bekijk dan deze pagina. Gelijk een afspraak maken? Bel 010-210 83 99 of vul het contactformulier in.

Wat patiënten over ons zeggen

Beoordelingen van Google

Ik ben zelf dokter in het Erasmus MC, en kreeg plotseling erg veel last van mijn schouder. Ik en meerdere collega’s hadden geen idee wat het was. Ook mijn huisarts wist niet goed waar de (zenuw)pijn vandaan kwam. Na 1 behandeling bij Paul was ik van al mijn klachten af. Een zeer professionele en vakkundige Fysiotherapeut, met hart voor zijn vak, aanrader!!

— Linda S

Na maanden met veel pijn in mijn beide knieën te hebben rondgelopen, ben ik uiteindelijk toch naar de fysio gegaan. En wat ben ik blij dat ik naar Paul Veen ben geweest. Binnen twee maanden was ik volledig van mijn pijnklachten af en kon ik weer alles doen wat ik daarvoor deed.

— Songul Kas

Paul is een fijne fysiotherapeut die klachten bekijkt vanuit een holistische benadering. Daarmee kwamen we al snel bij de oorzaak van de klachten en met wat kleine aanpassingen in mijn dagelijks leven ben ik zo goed als klachtenvrij! Zeer professioneel, vakkundig en integer; geen ellenlange sessies die alleen symptomen bestrijden.

— Wendy Starreveld

Lees alle beoordelingen

Whatsapp met ons

Stel je vraag direct aan een
professionele fysiotherapeut.

Chat met ons

Bel ons

Maak online een afspraak
of bel naar 010–2108399.

Bel 010-2108399

Stuur een e-mail

Stuur een mail en krijg
binnen 24 uur antwoord.

Stuur een e-mail
Adres

Walenburgerweg 7
3039 AA Rotterdam (Noord)

Argonautenweg 31e
3054 RP Rotterdam (Noord)

Boompjes 526
3011 XZ Rotterdam (Centrum)

Schieweg 47D
3038 AE Rotterdam (Noord)

E-mail of bellen

Neem contact op

Telefoonnummer

010 – 210 83 99

Openingstijden

Doordeweeks: 08.00 – 20.00 uur
Zaterdag: 09.00 – 17.00 uur

© 2025 F3 Fysio   |   Website by Presskit Media & Studio Redefined   |  Privacy policy