We kennen het allemaal, ’s ochtends uit bed komen kan soms een hele opgave zijn. Maar wist je dat het doen van simpele ochtend stretch oefeningen je kan helpen om je dag energiek te starten? Door de stretch routine in de ochtend verhoog je de bloedcirculatie en maak je je spieren wakker. Dit kan zorgen voor een betere houding en minder spanning in je lichaam gedurende de dag. In dit artikel geven wij jou 5 simpele ochtend stretch oefeningen waar jij je dag mee kunt starten.

Door te stretchen maak je je spieren soepeler en flexibeler, waardoor je minder kans hebt op blessures. Bovendien verbetert stretchen je bloedcirculatie en helpt het om afvalstoffen uit je lichaam af te voeren. En wist je dat stretchen ook kan helpen om stress te verminderen? Waar wacht je nog op? Plan een paar minuten in de ochtend stretch oefeningen in je dagelijkse routine en voel de voordelen!

5 simpele ochtend stretch oefeningen

Oefening 1: Kat stretch voor (lage) rug en nek

Begin de ochtend met deze stretch oefening om je (lage) rug en nek los te maken. Ga op handen en knieën zitten en maak je rug bol, als een kat die zich uitrekt. Adem diep in terwijl je dit doet en voel hoe de spanning uit je lichaam verdwijnt. Houd deze houding een paar seconden vast en herhaal een paar keer.

Oefening 2: Been stretch voor goede bloedsomloop

Deze ochtend stretch oefening is ideaal om je benen los te maken en de bloedsomloop te stimuleren. Ga op de grond zitten met je benen gestrekt voor je uit. Buig langzaam voorover en probeer met je handen je tenen aan te raken. Als dit te moeilijk is, kun je ook je handen op je scheenbenen of knieën plaatsen. Adem diep in terwijl je dit doet en voel hoe de spanning in je benen langzaam verdwijnt.

Oefening 3: Schouderrol voor ontspannen nek en schouders

De schouderrol oefening is perfect om spanning in je schouders en nek te verminderen. Sta rechtop met je voeten op heupbreedte uit elkaar. Rol langzaam je schouders naar achteren, alsof je een denkbeeldig touwtje gebruikt om ze omhoog te trekken. Doe dit een paar keer en voel hoe de spanning door deze simpele ochtend stretch oefening wegsmelt.

Oefening 4: Zijwaartse stretch voor ontspanning zij en onderrug

Spanning in je zij en onderrug? Deze simpele stretch oefening is geweldig om de spanning te verminderen. Sta rechtop met je voeten op heupbreedte uit elkaar of ga zitten in kleermakerszit. Strek je linkerarm boven je hoofd en buig langzaam naar rechts, terwijl je voelt hoe de stretch zich door je zij verspreidt. Houd deze houding een paar seconden vast en herhaal aan de andere kant.

Oefening 5: Zonnegroet oefening voor het hele lichaam

Deze oefening is perfect om je hele lichaam wakker te maken. De zonnegroet stimuleert het hele lichaam van hart, lever, darmen tot aan je keel en benen. Begin met je handen voor je borst te plaatsen, alsof je een gebed doet. Adem diep in en strek je armen boven je hoofd terwijl je uitademt. Buig vervolgens langzaam naar voren en raak met je handen de grond aan. Duw jezelf omhoog en strek je armen weer boven je hoofd. Herhaal deze beweging een paar keer en voel hoe de energie door je lichaam stroomt.

Nu ben je helemaal klaar om de dag vol energie te beginnen! Vergeet niet om rustig te ademen tijdens de oefeningen en luister altijd naar je lichaam. Als iets pijnlijk aanvoelt, stop dan meteen.

Heb je vragen of begeleiding nodig bij het stretchen? Kom langs in onze praktijk, of neem contact op. Wil je meer lezen over ochtendrituelen die jou helpen bij een daverende start van de dag? Bekijk het artikel op de Fit Food Focus website.

Fysiotherapie praktijk elke zaterdag open

F3 Fysio in Rotterdam Noord (achterkant Centraal Station) is ook elke zaterdag geopend van 09.00 tot 17.00 uur. Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Onze therapeuten staan voor jou klaar!
 

Neem contact op voor een afspraak of bel: 010-210 83 99.