Het is zonnig, warm en het liefst zoek je de verkoeling op. Toch hoeft het zomerweer geen reden te zijn om je sportschoenen in de kast te laten staan. Zolang je zorgt voor een goede voorbereiding is  het halve werk al gedaan. Daarom geven wij drie tips om goed voorbereid je training in te gaan.

  1. Drink voldoende

Het is een cliché. Tijdens warm weer verlies je meer vocht en moet je dit vochtverlies regelmatig aanvullen. Het beste kun je al voor de training beginnen met drinken. Ook wanneer je geen dorst hebt. Als je pas gaat drinken wanneer je dorst hebt, is er al een vochttekort ontstaan. Het controleren van je vochtbalans kun je voor en na je training doen aan de hand van je urine. Een heldere kleur wijst op een goede vochtbalans en een donkere urinekleur wijst op enige mate van uitdroging.

  1. Drink niet alleen water

Niet alleen verlies je vocht tijdens inspanning, maar ook zout en mineralen. Om dit op peil te houden, worden isotone drankjes aangeraden. Het voordeel van isotone drank is dat het snel wordt opgenomen in het lichaam. Isotone sportdranken zijn te herkennen aan de vermelding ‘isotoon’ op het etiket en aan de hoeveelheid koolhydraten (4-8 g/100 ml) en natrium (400 mg/100ml).

  1. Eet meer ijzer

Op hetere dagen is het belangrijk om voldoende ijzer binnen te krijgen. IJzer zorgt ervoor dat het zuurstof makkelijker door je lichaam vervoerd wordt. Hierdoor zal je minder snel buiten adem raken. Eet daarom op hete dagen meer producten wat ijzer bevat, zoals: vlees, eieren, groente, fruit en noten.