Voeten zijn een belangrijk onderdeel van ons lichaam en spelen een cruciale rol in onze gezondheid. Helaas worden voeten vaak verwaarloosd en krijgen ze niet de aandacht die ze verdienen. In dit artikel vertellen we je waarom het belangrijk is om goed voor je voeten te zorgen en hoe je dit het beste kunt doen.

Wat zijn oorzaken van ongezonde voeten?

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen dat onze voeten de basis vormen van ons lichaam. Ze dragen je gewicht en zorgen voor stabiliteit tijdens het lopen, rennen en staan. Als voeten niet goed functioneren, kan dit leiden tot pijnlijke klachten in de voeten, enkels, knieën, heupen en rug.

Eeltvorming

Eén van de meest voorkomende problemen die mensen ervaren met hun voeten is eeltvorming. Dit kan worden veroorzaakt door het dragen van slecht passende schoenen of door langdurige druk op bepaalde delen van de voet. Eelt kan leiden tot pijnlijke kloven en blaren en kan zelfs leiden tot infecties als het niet goed wordt behandeld.

Platvoeten

Een andere veelvoorkomende aandoening is platvoeten. Dit betekent dat de voetboog is ingestort, waardoor de voet plat op de grond rust. Dit kan leiden tot pijnlijke klachten in de voeten, enkels en knieën en kan zelfs leiden tot rugpijn.

Hielspoor

Hielspoor is een veelvoorkomende oorzaak van voetpijn. Het wordt veroorzaakt door overbelasting van de peesplaat onder de voet. Dit kan gebeuren door bijvoorbeeld veel lopen, rennen of springen. Ook het dragen van verkeerd schoeisel kan hielspoor veroorzaken. De pijn wordt meestal gevoeld aan de onderkant van de hiel en kan uitstralen naar de rest van de voet. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen mogelijk, zoals fysiotherapie, steunzolen en oefeningen.

Artrose of artritis in de voet of enkel

Artrose of artritis in de voet of enkel kan leiden tot voetpijn. Deze aandoeningen zijn veelvoorkomend bij ouderen en kunnen ook optreden na een blessure of trauma aan de voet. Artrose is een degeneratieve aandoening die kan leiden tot het dunner worden van het kraakbeen in de gewrichten, terwijl artritis ontsteking van de gewrichten veroorzaakt. Beide aandoeningen kunnen leiden tot stijfheid, zwelling en pijn in de voet of enkel. Behandelingsopties variëren van fysiotherapie tot medicatie en in sommige gevallen een operatie.

Slecht passende schoenen of hoge hakken

Het is belangrijk om schoenen te dragen die goed passen en voldoende ondersteuning bieden aan de voetboog en hiel. Een slecht passende schoen kan leiden tot blaren, likdoorns en zelfs ingegroeide teennagels. Hoge hakken kunnen ook voor problemen zorgen, omdat ze de druk op de bal van de voet verhogen en de houding van het lichaam veranderen. Dit kan leiden tot pijn in de voeten, enkels, knieën en rug.

Diabetes

Mensen met diabetes hebben vaak last van zenuwbeschadiging in de voeten, wat kan leiden tot een doof gevoel, tintelingen of pijn. Dit kan het moeilijk maken om te lopen en kan ook leiden tot wondjes die moeilijk genezen en geïnfecteerd kunnen raken. Het is daarom belangrijk om regelmatig uw voeten te controleren op eventuele problemen en om uw diabetes goed onder controle te houden om complicaties te voorkomen.

Om ervoor te zorgen dat je voeten gezond blijven, kun je de volgende tips toepassen.

8 Tips voor gezonde voeten

Jouw voeten dragen je dag in dag uit en verdienen daarom de nodige aandacht en zorg. Voorkom voetproblemen gebruik deze tips om ervoor te zorgen dat je voeten gezond blijven!

1. Kies de juiste schoenen

Alles voor de look? Het dragen van de juiste schoenen is essentieel voor gezonde voeten. Kies schoenen die goed passen en voldoende ondersteuning bieden. Vermijd schoenen met hoge hakken of platte zolen, deze kunnen leiden tot pijnlijke voeten en zelfs blessures.

2. Houd je voeten schoon en droog

Het is belangrijk om je voeten schoon en droog te houden om infecties te voorkomen. Was je voeten dagelijks met water en zeep en droog ze goed af, vooral tussen de tenen. Draag ook altijd schone sokken en vervang deze regelmatig.

3. Verzorg je nagels

Knip je nagels regelmatig en recht af om ingegroeide nagels te voorkomen. Gebruik geen scherpe voorwerpen om je nagels schoon te maken, dit kan leiden tot infecties. Gebruik in plaats daarvan een nagelborstel en nagelriem olie om je nagels gezond te houden.

4. Masseer je voeten

Geef je voeten regelmatig een massage om de bloedcirculatie te verbeteren en spanning te verminderen. Gebruik hiervoor een voetmassage apparaat of masseer je voeten met je handen.

5. Doe regelmatig oefeningen

Doe regelmatig oefeningen om je voeten en enkels te versterken en flexibel te houden. Rol bijvoorbeeld een tennisbal onder je voet of maak cirkelvormige bewegingen met je enkels.

6. Super tip: Neem een magnesium voetenbad

Een voetenbad met magnesium is een eenvoudige en effectieve manier om dit mineraal aan je lichaam te leveren. Het werkt door het oplossen van magnesiumvlokken in warm water en vervolgens het onderdompelen van je voeten in het bad. De huid absorbeert het magnesium uit het water en levert het aan je lichaam.

Waarom?

Een magnesium voetenbad kan helpen bij het verminderen van stress en angst, het verbeteren van de slaapkwaliteit, het verlichten van spierpijn en krampen, het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de algehele gezondheid.

Hoe?

Om een magnesium voetenbad te maken, heb je alleen een bak met warm water nodig en magnesiumvlokken. Voeg ongeveer 250 gram magnesiumvlokken toe aan het water en roer totdat ze zijn opgelost. Laat je voeten 20-30 minuten weken en geniet van de ontspanning.

Hoe vaak?

Als je 2 x per week een magnesium voetenbad neemt, kun je de voordelen voor je lichaam versterken. Het is een eenvoudige en betaalbare manier om je gezondheid te verbeteren en te ontspannen na een lange dag. Probeer het vandaag nog uit en voel hoe je lichaam tot rust komt!

7. Voorkom zweetvoeten met deze sokken

Om zweetvoeten te voorkomen is het belangrijk om sokken te dragen die gemaakt zijn van ademende materialen. Hierdoor kan de lucht goed circuleren en blijven je voeten droog en fris. Kies bijvoorbeeld voor sokken van katoen, bamboe of merinowol. Deze materialen zijn niet alleen ademend, maar ook zacht en comfortabel om te dragen. Door te investeren in goede sokken kun je voorkomen dat je last krijgt van nare geurtjes en schimmelinfecties aan je voeten.

8. Wissel af tussen zitten en staan

Om gezonde voeten te behouden is het belangrijk om langdurig staan of zitten te vermijden. Dit kan namelijk zorgen voor vermoeide voeten, pijnlijke spieren en zelfs rugklachten. Probeer daarom regelmatig te bewegen en af te wisselen tussen staan en zitten.

Heb je voetklachten of vragen over oefeningen om voeten en enkels te versterken? Onze therapeuten helpen jou graag! Kom langs in onze praktijk in Rotterdam, of neem contact op.

Fysiotherapie praktijk elke zaterdag open

Fysiotherapie Paul Veen in Rotterdam Noord (achterkant Centraal Station) is ook elke zaterdag geopend van 09.00 tot 17.00 uur. Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Onze therapeuten staan voor jou klaar!

 

Neem contact op voor een afspraak of bel: 010-210 83 99.