Heb jij wel eens het gevoel dat je te weinig slaapt? Dat je ’s ochtends moe wakker wordt en overdag niet goed kunt functioneren? Dan ben je niet de enige. Veel mensen hebben moeite om voldoende slaap te krijgen in onze drukke samenleving. Wist je dat je slaaptekort kunt inhalen door een derde van de gemiste slaaptijd langer te slapen?

Uit onderzoek is gebleken dat ons lichaam een natuurlijk herstelmechanisme heeft dat ervoor zorgt dat we ons na een tekort aan slaap weer beter voelen. Dit mechanisme werkt het beste als we onze slaaptekorten niet te ver op laten lopen. Als we bijvoorbeeld een nachtje slecht slapen, dan kunnen we het tekort de volgende nacht inhalen door extra te slapen om weer in balans te komen. Maar als we meerdere nachten te weinig slapen, dan kan ons lichaam dit niet meer in één keer herstellen.

Hoeveel slaap moet je inhalen als je slaaptekort hebt?

Gelukkig betekent dit niet dat we meteen een hele nacht extra moeten slapen om ons weer goed te voelen. Ons lichaam heeft namelijk aan een derde van de gemiste slaaptijd genoeg om het slaaptekort in te halen. Als je bijvoorbeeld drie uur te weinig hebt geslapen, dan kun je dit de volgende nacht weer goedmaken door een extra uur te slapen. Dit betekent dat je niet meteen al je plannen hoeft af te zeggen als je een keertje wat minder slaapt en je slaaptekort wilt inhalen.

Manieren om slaapgewoonten te verbeteren (en slaaptekort te voorkomen!)

Slaap is een van de belangrijkste aspecten van ons dagelijks leven. Het is de manier waarop ons lichaam herstelt en zich voorbereidt op de volgende dag. Helaas hebben veel mensen problemen met slapen, of het nu gaat om moeite met in slaap vallen, vaak wakker worden tijdens de nacht of gewoon niet genoeg slaap krijgen. Heb je een slaaptekort opgelopen die je niet meer kunt inhalen? Dan is het tijd om je slaapgewoonten te verbeteren en een betere nachtrust te krijgen. Hier zijn enkele manieren om dit te doen:

1. Creëer een slaaproutine

Een slaaproutine kan je helpen om je lichaam te laten weten dat het tijd is om te ontspannen en te slapen. Probeer elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan, (ook in het weekend) en doe een aantal ontspannende activiteiten voordat je gaat slapen, zoals lezen of mediteren.

2. Maak je slaapkamer comfortabel

Zorg ervoor dat je slaapkamer een rustige en comfortabele omgeving is. Houd de temperatuur koel en donker, en zorg ervoor dat je matras en kussens comfortabel zijn.

3. Vermijd stimulerende middelen

Vermijd cafeïne, alcohol en nicotine enkele uren voordat je gaat slapen. Deze stoffen kunnen je wakker houden en je slaap verstoren.

4. Beweeg regelmatig

Regelmatige lichaamsbeweging kan je helpen om beter te slapen. Probeer elke dag minstens 30 minuten te bewegen, maar zorg ervoor dat je niet te laat op de avond traint, omdat dit je lichaam kan stimuleren en het moeilijker kan maken om in slaap te vallen.

5. Beperk schermtijd

Vermijd het gebruik van elektronische apparaten vlak voor het slapengaan, omdat het blauwe licht dat deze apparaten uitstralen je hersenen kan stimuleren en je wakker kan houden. Probeer minstens een uur voordat je gaat slapen geen tv te kijken of op je telefoon of tablet te zitten.

6. Eet gezond

Eet een gezond dieet dat rijk is aan voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Vermijd grote maaltijden vlak voor het slapengaan, omdat dit je spijsvertering kan vertragen en het moeilijker kan maken om in slaap te vallen.

7. Zoek hulp als dat nodig is

Als je alles hebt geprobeerd en nog steeds problemen hebt met slapen, zoek dan professionele hulp. Een slaapspecialist kan je helpen bij het identificeren van de oorzaak van je slaapproblemen en kan je advies geven over hoe je deze kunt oplossen. Ook Fysiotherapie kan nuttig zijn bij de behandeling van slaapproblemen, vooral als de oorzaak van de slaapproblemen gerelateerd is aan pijn of fysieke beperkingen.

Door deze tips op te volgen, kun je je slaapgewoonten verbeteren en beter uitgerust wakker worden. Probeer ze uit en kijk welke het beste werken voor jou!

10 Grappige slaap weetjes

Slaap is een essentieel onderdeel van ons leven. We brengen gemiddeld een derde van ons leven slapend door. Wist je dat er veel grappige feitjes zijn over slaap? We hebben er 10 voor je op een rijtje gezet.

  1. Mannen dromen 70% van de tijd over andere mannen, terwijl vrouwen net zoveel over mannen als over vrouwen dromen.
  2. Dromen is normaal. Mensen die nooit dromen lijden soms aan een persoonlijkheidsstoornis.
  3. Als je ‘s nachts al binnen vijf minuten in slaap valt, betekent dit dat je slaaptekort te groot was. Het duurt normaal tussen de 10 en 15 minuten voordat je inslaap valt.
  4. Je gaat eerder dood als je niet slaapt dan wanneer je niet meer eet. Het duurt 2 weken om uit te hongeren en 10 dagen om te sterven door slaaptekort.
  5. Binnen 5 minuten nadat je wakker bent geworden, ben je al 50% van je droom vergeten. Na 10 minuten al 90%.
  6. Tijdens je REM-slaap zijn je spieren verlamd. Dit is waarschijnlijk ter bescherming om te voorkomen dat je een droom ook daadwerkelijk uitvoert..
  7. Giraffen slapen zeer kort. Zij slapen slechts 1,9 uur per dag (in korte sessies van 5-10 minuten)
  8. We kunnen alleen dromen over gezichten die we en keer hebben gezien, of dit nu kort of lang geleden is.
  9. 25% van getrouwde stellen slaapt apart.
  10. Een nieuwe baby resulteert doorgaans in 400-750 uren verloren slaap voor de ouders in het eerste jaar.

Slaapproblemen? Wij helpen jou graag! Kom langs in onze praktijk in Rotterdam, of neem contact op.

Fysiotherapie praktijk elke zaterdag open

F3 Fysio in Rotterdam Noord (achterkant Centraal Station) is ook elke zaterdag geopend van 09.00 tot 17.00 uur. Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Onze therapeuten staan voor jou klaar!

 

Neem contact op voor een afspraak of bel: 010-210 83 99.