Letsel aan de voorste kruisband is een beruchte blessure bij sporten zoals voetbal en skiën. Dankzij onze samenwerking met de Medinova kliniek Zestienhoven zien wij steeds meer mensen revalideren van een blessure aan de voorste kruisband. Maar wat is de voorste kruisband nu precies? F3 Fysio legt uit wat deze beruchte blessure inhoudt én waarom een goede revalidatie zo belangrijk is.

Zoals de naam al verraadt: de voorste kruisband is een band die zich aan de voorzijde van je knie bevindt en het onderbeen met het bovenbeen verbindt. Deze band speelt een belangrijke rol in de stabilisatie van het kniegewricht. Wanneer je geblesseerd raakt aan de voorste kruisband wordt er dan ook vaak een instabiel gevoel ervaren. Voorste kruisbandletsel ontstaat vaak tijdens momenten waarop je lichaam wegdraait terwijl de voet blijft staan. Soms is er zelfs een ‘pop’ hoorbaar of wordt er een ‘scheur’ in de knie gevoeld. Middels lichamelijk onderzoek of een röntgen/MRI kan de ernst van het letsel bepaald worden. Een operatie is echter niet altijd noodzakelijk.

Fysiotherapie kan in het beginstadium helpen bij het verminderen van zwelling en pijn. Wanneer de knie weer rustig is, kan er onder begeleiding gestart worden met intensieve oefentherapie. Als de therapie onvoldoende effect heeft om de knie weer voldoende stabiel te krijgen, wordt een operatie aangeraden. Voor een vlot verloop van de revalidatie is het van belang dat je voor de operatie in goede conditie bent. Ook hier kan fysiotherapie bij helpen.

Of het nu je doel is om weer op het sportveld te staan, of je dagelijkse bezigheden te herpakken: wij staan klaar om je doelen te bereiken!