Over minder dan een maand is het zover, de mooiste marathon van Nederland! Zondag 5 april 2020 vindt de 40e editie van de NN Marathon Rotterdam plaats. Of dit nu je eerste of misschien tiende editie wordt: een goede voorbereiding is het halve werk. F3 Fysio helpt jou graag op weg om je klaar te stomen voor de mooiste!

Hardlopers zijn doodlopers, althans zo luidt het gezegde. Deze uitspraak weerspiegelt het bewonderingswaardige doorzettingsvermogen van marathonlopers. Maar binnen deze eigenschap schuilt zich ook de valkuil van menig lopers, namelijk blessures. Met name binnen de hardloopsport zien wij vaak dat mensen tijdens trainingen hun pijntjes negeren en hiermee blijven rondlopen. Wij vinden dit zonde en bovendien onnodig.

Regelmatig zien wij dat de oorzaak zich bevindt in zogeheten arthrogene disfuncties. Dit is een moeilijke benaming voor bewegingsstoornissen binnen een gewricht. Op het moment dat hier sprake van is, verlopen bewegingen minder soepel. Dit kan pijn veroorzaken in het desbetreffende gewricht of zich elders in het lichaam uiten als gevolg van een standsverandering. Middels fysiotherapeutisch onderzoek kunnen we achterhalen of er sprake is zo’n bewegingsstoornis. Naast een onderzoek naar de gewrichtsfuncties vinden wij het belangrijk om het lichaam als totaalplaatje te beschouwen. Een oriëntatie op bijvoorbeeld looptechniek en spieren geeft bijvoorbeeld veel informatie over hoe je deze arthrogene disfuncties kan voorkomen.

Dit klinkt allemaal erg ingewikkeld, maar gelukkig blijkt de oplossing vaak simpel. Binnen één behandeling kan zo’n bewegingsstoornis namelijk al opgeheven worden en kun je zonder klachten weer op pad naar de mooiste!