Dry needling is een speciale techniek die wordt toegepast door onze fysiotherapeuten om spieren snel en langdurig te ontspannen. De spier wordt kortdurend aangeprikt met een droge naald. Deze techniek is anders dan accupunctuur en focust zich op ‘triggerpoints‘ in de spieren.

Triggerpoints

Met triggerpoints wordt een spierverharding of knoop in de spier bedoeld. Er is een lokale verkramping in een spier die overgevoelig wordt door gebrek aan doorbloeding en zuurstof. Dit voelt aan als een pijnlijk hard bobbeltje welke kan uitstralen naar andere delen van het lichaam. Een triggerpoint kan vele oorzaken hebben zoals lichamelijke overbelasting, een verkeerde houding, stress of plotselinge bewegingen. Overige aanleidingen voor triggerpoints zijn een val of ongeluk, te weinig beweging of slechte voeding.

Wat zijn de symptomen van triggerpoints?

  • Stijve nek/schouders
  • Pijn in de rug/bilspier
  • RSI
  • Ischias of het carpaal tunnel syndroom
  • Klachten aan de achillespees
  • Tenniselleboog of peesontsteking aan de schouders
  • Klachten buik of bekkenbodem gebied door spanning bekkenbodemspier
  • Duizeligheid en hoofdpijn
  • Tintelingen in arm of been

Dry needling behandeling bij F3 Fysio

Dry needling is een van de meest effectieve behandelmethoden voor triggerpoints omdat het ervoor zorgt dat de spier zich weer zal ontspannen.

Tijdens de behandeling wordt een acupunctuurnaald direct in het triggerpoint in de spieren gebracht. Hierdoor verdwijnt de kramp waardoor de spieren zich snel en langdurig kunnen ontspannen. Een dry needling behandeling doet geen pijn; je voelt het bijna niet. De spier spant zich na het aanprikken kort aan en ontspant zich direct weer. Je ervaart een soort krampgevoel maar kunt direct makkelijk bewegen. Het behandelde gedeelte kan een beetje vermoeid of stijf aanvoelen. Dit is meestal van korte duur.

Een dry needling behandeling duurt ongeveer 4 tot 8 behandelsessies en zelfs bij chronische klachten is er binnen 6 behandelsessies een aanzienlijke verbetering merkbaar. Bovendien is dry needling onderdeel van een fysiotherapeutische behandeling en wordt daarom ook vergoed door de zorgverzekeraar.

 

Wil je meer weten over dry needling? F3 Fysio in Rotterdam Noord en Hillegersberg-Schiebroek bespreekt graag jouw klachten en kijkt samen naar een geschikt behandelplan. Neem contact op voor een afspraak via 010-210 83 99.