Het is weer die tijd van het jaar, de winter komt eraan. Helaas betekent dit ook dat de griep zijn intrede doet. Keelpijn, snotteren en koorts zijn veelvoorkomende symptomen. Het lijkt wel alsof iedereen om je heen ziek is. Maar hoelang is griep eigenlijk besmettelijk en wat kun je doen om te voorkomen dat je zelf ziek wordt?

Griep, ook wel bekend als influenza, is een veelvoorkomende ziekte die veroorzaakt wordt door het griepvirus. Het is een infectieziekte die vooral de luchtwegen aantast en zich gemakkelijk verspreidt van persoon tot persoon. Griep kenmerkt zich door symptomen zoals koorts, hoesten, keelpijn, hoofdpijn en vermoeidheid.

Het griepvirus kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd of gezondheidstoestand. Het verspreidt zich voornamelijk door hoesten, niezen of praten, waarbij kleine druppeltjes met het virus in de lucht terechtkomen. Deze druppeltjes kunnen door anderen worden ingeademd, waardoor ze besmet raken.

Griep is dus zeer besmettelijk. Jaarlijks krijgt 1 op de 15 Nederlanders griep.

Waarom griep in de winter?

Waarom hebben we eigenlijk meer last van griep in de winter? Het heeft te maken met een aantal factoren. In de winter spenderen we meer tijd binnen, waar we dicht op elkaar zitten en gemakkelijker ziektes kunnen verspreiden. Daarnaast is de luchtvochtigheid in de winter vaak lager, waardoor virussen langer kunnen overleven en zich makkelijker kunnen verspreiden. Ook speelt het immuunsysteem een rol. In de winter is ons immuunsysteem vaak wat zwakker, waardoor we vatbaarder zijn voor ziektes zoals griep.

Hoelang is griep besmettelijk?

Wist je dat je eigenlijk al besmettelijk bent terwijl je je nog niet ziek voelt? Over het algemeen is iemand met griep besmettelijk vanaf één dag voordat de symptomen beginnen tot ongeveer vijf dagen daarna. Dit betekent dat je anderen kunt besmetten voordat je zelf weet dat je ziek bent.

Als je echter een verzwakt immuunsysteem hebt of als je jonger bent dan 5 jaar of ouder dan 65 jaar, kan het zijn dat je langer besmettelijk bent. In deze gevallen kan het virus zich langer in je lichaam bevinden en kun je anderen besmetten totdat je volledig hersteld bent.

Uiteraard is het belangrijk om altijd goede hygiënepraktijken te blijven volgen, zoals regelmatig je handen wassen en hoesten of niezen in je elleboog. Lees verder voor meer tips over griep tegengaan.

Zo kun je griep tegengaan

Gelukkig zijn er verschillende manieren om de verspreiding van griep te voorkomen en jezelf te beschermen. We delen 4 tips om griep tegen te gaan.

1. Regelmatig handen wassen

Ten eerste is het belangrijk om je handen regelmatig en grondig te wassen. Griepvirussen kunnen zich gemakkelijk verspreiden via handcontact. Door regelmatig je handen te wassen met water en zeep, verklein je de kans op besmetting. Het is vooral belangrijk om je handen te wassen voor het eten, na gebruik van het toilet en na het snuiten van je neus.

2. Hygienemaatregelen

Verder is het belangrijk om goede hygiënemaatregelen in acht te nemen. Bedek je mond en neus met een tissue of je elleboogholte als je hoest of niest. Gooi gebruikte tissues direct weg en was opnieuw je handen. Vermijd ook nauw contact met mensen die griepverschijnselen vertonen en blijf thuis als je zelf ziek bent om verdere verspreiding te voorkomen.

3. Gezonde leefstijl

Daarnaast kan een gezonde levensstijl helpen bij het versterken van je immuunsysteem en het verminderen van de kans op griep. Zorg voor voldoende slaap, eet gezond en gevarieerd, drink voldoende water en beweeg regelmatig. Een sterk immuunsysteem kan je lichaam helpen om infecties, zoals griep, beter te bestrijden.

Lees het artikel over hoe bottenbouillon jouw immuunsysteem versterkt.

4. Doorluchten

Het is altijd belangrijk om je huis goed te ventileren, maar vooral in tijden van griep. Door regelmatig frisse lucht binnen te laten, verklein je de kans op besmetting en verspreiding van griepvirussen. Dus zet gerust een raam open en laat die frisse lucht binnenstromen!

Kortom, hoewel het niet altijd mogelijk is om griep volledig te voorkomen, kun je wel verschillende maatregelen nemen om de verspreiding ervan tegen te gaan. Door regelmatig je handen te wassen, goede hygiëne toe te passen en een gezonde levensstijl aan te houden kun je grip krijgen op griep.

Inspiratie gezonde voeding nodig?

Heb je wat inspiratie nodig om gezonde voeding toe te voegen aan je dagelijkse eetpatroon? Neem dan eens een kijkje op onze Fit Food Focus Instagram pagina. Daar vind je ideeën voor workouts, leuke gezondheid tips en heerlijke recepten met voeding die je immuunsysteem kunnen verbeteren.

Fysiotherapie F3 Fysio in Rotterdam

Als je in Rotterdam Noord bent, ben je van harte welkom in onze praktijk. We zitten vlakbij het centraal station en staan klaar voor een intakegesprek. Of je nu vragen hebt over je gezondheid, advies nodig hebt of op zoek bent naar de juiste behandeling, ons team van professionals staat voor je klaar. We bieden persoonlijke en deskundige zorg waar je op kunt vertrouwen.

Neem contact op.