Bij een heupprothese wordt het heupgewricht vervangen door een kunstheup (prothese). Na de operatie is fysiotherapie een belangrijk onderdeel bij de revalidatie van de heup. De meest voorkomende reden voor het plaatsen van een nieuwe heup is artrose. Hoe de herstelperiode eruit ziet lees je in dit artikel.

 

Hoe vaak fysiotherapie na een heupoperatie?

Een paar maanden na de heupoperatie is het verstandig om 2 keer per week naar de fysiotherapeut te gaan. Vanaf het moment na operatie duurt het 3 tot 9 maanden voordat je volledig hersteld bent. Op de lange termijn kun je steeds meer activiteiten zelfstandig. Overleg over je herstel met je arts en de bedrijfsarts op je werk voordat je weer begint met werken.

 

Met krukken lopen na een heupoperatie

Gedurende anderhalve maand na de operatie in het ziekenhuis loop je met krukken. Je kunt het gebruik van krukken afbouwen in 4 tot 6 weken na de operatie. Hoe snel je dit kunt doen, hangt af van de mate waarin je je kunt bewegen. Overleg met onze fysiotherapeut welke hersteltijd jij nodig hebt.

 

Slapen na een heupoperatie

Je mag de eerste 2 weken niet op de wond liggen. Er wordt geadviseerd een kussen tussen je benen te leggen zodra je op je zij gaat slapen.

 

Lopen en traplopen na een heupoperatie

De dag na de heupoperatie mag je onder begeleiding van een fysiotherapeut al proberen om een stukje te (trap)lopen. Ook geven wij jou oefeningen om de spierkracht in je benen en de soepelheid in de heup te vergroten.


Herstelregels na heupoperatie

Om het herstel van je heup te bevorderen, is het verstandig je aan deze regels houden:

 • Geen zware objecten tillen.
 • Probeer je heup niet te draaien.
 • Probeer niet te knielen of te hurken.
 • Vermijd buitensporige activiteiten met je nieuwe heup.
 • Probeer je benen niet te vouwen.
 • Probeer je knie niet hoger dan je heup te tillen.
 • Alleen rustig wandelen.
 • Voldoende rust nemen na elke activiteit.
 • Probeer niet 90 graden te draaien als je zit, laat anderen je helpen met schoenen of sokken aantrekken.
 • Een ondersteunend bed, een verhoogde zitting en toilet zijn belangrijk om probleemloos op te staan.
 • Draag schokbestendige, stevige schoenen.

 

Sporten na een heupoperatie

Tegen het einde van de heuprevalidatie bespreken we samen welke sport je weer kunt gaan uitoefenen. De nieuwe prothese gaat normaal gesproken tussen de 15 en 20 jaar mee. Belangrijk om te weten is dat, door de druk van bepaalde activiteiten, bijvoorbeeld voetbal of hardlopen, de nieuwe heup minder lang mee gaat. De meeste sporten, zoals skiën mag je gewoon blijven doen.

 

Vergoeding vanuit de basisverzekering bij een heupoperatie

Fysiotherapie na een heupoperatie wordt vanaf de 21e behandeling vergoed vanuit de basisverzekering tot een jaar na de operatiedatum. Informeer bij jouw zorgverzekeraar voor exacte informatie over vergoedingen.