Klachten aan de knie is een veelvoorkomend probleem. Het kan ontstaan in één of meerdere onderdelen van de knie. De knie is een complex gewricht bestaande uit botten, spieren, pezen, banden en kraakbeen. Deze onderdelen zorgen voor stabiliteit en het goed functioneren van het gewricht. Overbelasting van het kniegewricht kan komen door intensief gebruik van de knie waarbij de belasting op het gewricht hoog is. Bijvoorbeeld door springen, hurken, (hard)lopen, zitten en opstaan.

Bij beginnende knieklachten doet de knie alleen pijn bij bewegen. In een later stadium doet de knie ook pijn in rust. De knie kan er rood uitzien, warm aanvoelen en gezwollen zijn. Soms gaat dat gepaard met koorts. Bij een ontstoken gewricht zijn alle bewegingen pijnlijk.

Wat zijn oorzaken van knieklachten?

 • Lopersknie (hardlopen)
 • Jumpers knee (langdurige overbelasting)
 • Slijtage aan knie (overgewicht of ouderdom)
 • Gescheurde voorste kruisband (geforceerde draaibewegingen)
 • Ontstoken slijmbeurs (overbelasting)
 • Reumatoïde artritis (auto-immuunziekte)
 • Gescheurde meniscus (krachtige draaibeweging tijdens sport, werk of bij een ongeval)
 • Iliotibiaal Band Syndroom (intensief en langdurig buigen en strekken)
 • Knieschijf uit de kom (knie is hard naar binnen gedraaid terwijl voet vaststaat)
 • Gebroken knieschijf (klap op de knieschijf, zoals bij een val of een ongeluk)
 • Artrose (kraakbeen in gewrichten is versleten door veroudering)

Wat doet F3 Fysio om jouw knieklachten te herstellen?

De oorzaak van de klachten aan uw knie is afhankelijk van de behandelmethode die wij zullen toepassen. Samen met jou stellen wij een behandelplan op. Door middel van oefeningen, massage, voorlichting, spierrekkingen en mobilisaties gaan wij met elkaar aan de slag om je van jouw klachten af te helpen. Daarbij behandelen wij uw klachten vanuit een holistisch perspectief waarbij er wordt gekeken naar het functioneren van het lichaam als geheel.

Onze therapeuten hebben zich gespecialiseerd in het behandelen van (topsport)blessures en complexe problematiek aan de knie. Lees hier beoordelingen van onze cliënten.

Behandelvormen zoals fysiotherapie, sportfysiotherapie en manuele therapie kunnen helpen bij knieklachten. F3 Fysio in Rotterdam Noord en Rotterdam Boompjes bespreekt graag jouw klachten en kijkt samen naar een geschikt behandelplan.

 

Neem contact op voor een afspraak.

Hoe snel kan je herstellen van een Voorste Kruisband Blessure (VKB)?

Een voorste kruisband (VKB) blessure is een beschadiging aan een belangrijke band in de knie die de stabiliteit van het gewricht ondersteunt. Deze blessure kan optreden tijdens sporten of bij plotselinge draaibewegingen.

De revalidatie na een VKB-reconstructie, waarbij een operatie wordt uitgevoerd om de beschadigde band te repareren, omvat verschillende fasen. In de pre-operatieve fase krijg je als patiënt voorlichting over het revalidatieproces en worden oefeningen uitgevoerd om de kracht en mobiliteit van de knie te verbeteren.

Na de operatie omvat de revalidatieperiode verschillende oefeningen en activiteiten om de knie te versterken, de bewegingsvrijheid te herstellen en het looppatroon te verbeteren.

Uiteindelijk kan je na enkele maanden weer beginnen met sporten, maar alleen na overleg met de fysiotherapeut en het doorstaan van bepaalde tests om zeker te weten dat de knie voldoende is hersteld.

F3 Fysio heeft een specifiek VKB revalidatie programma ontwikkeld. Neem contact met ons op!

Knieproblemen zijn er in veel soorten en maten!

Het revalideren en herstellen na een Meniscus operatie met fysiotherapie kan op een goede en intensieve manier. Deze behandeling heet een meniscectomie en is een chirurgische procedure die wordt uitgevoerd om een beschadigd deel van de meniscus in de knie te verwijderen. Dit kan worden uitgevoerd als behandeling voor een gescheurde meniscus, een veelvoorkomend letsel dat kan leiden tot pijn, zwelling en beperkte mobiliteit. Na de operatie is een zorgvuldige revalidatie essentieel om het herstel te bevorderen en de knie weer op kracht te brengen. 

De revalidatie na een meniscectomie is gericht op het verminderen van zwelling, het herwinnen van bewegingsbereik en het versterken van de spieren rondom de knie. Direct na de operatie zal je beginnen met passieve bewegingsoefeningen onder begeleiding van onze fysiotherapeut om stijfheid te voorkomen en je genezingsproces te bevorderen.

Naarmate de hersteltijd vordert, zal je focus verschuiven naar actievere oefeningen om de kracht en stabiliteit van je knie te verbeteren. Dit kan onder meer bestaan uit rekoefeningen om de flexibiliteit te vergroten, evenwichtsoefeningen om de proprioceptie te verbeteren en weerstandstraining om de spieren te versterken.

Het is belangrijk dat de revalidatie wordt aangepast aan de individuele behoeften en het tempo van jou als patiënt. Sommige patiënten kunnen binnen enkele weken weer beginnen met lichte activiteiten, terwijl anderen mogelijk maanden nodig hebben om volledig te herstellen.