Alle sporten hebben een risico op blessures. Bij een blessure gaat het vaak om een overbelasting van het lichaam. Als de belasting hoger is dan het vermogen is er een hogere kans op een blessure. Hoe kun je voorkomen dat je een blessure krijgt? We leggen het je uit in dit artikel.

De meest voorkomende vormen van sportblessures zijn verstuikingen (blessures aan ligamenten), verrekkingen (blessures aan spieren) en stressfracturen (blessures aan botten). Letsel treedt op wanneer overmatige belasting wordt uitgeoefend op pezen, gewrichten, botten en spieren.

Hoe verminder je het risico op letsel?

  • Neem regelmatig vrij: Plan minimaal één dag per week en één maand per jaar vrij van training. Zo geef je je lichaam te tijd om te herstellen.
  • Draag de juiste uitrusting: Sporters moeten geschikte en goed passende beschermende uitrusting dragen, zoals kussens (nek, schouder, elleboog, borst, knie, scheenbeen), helmen, mondstukken, gezichtsbeschermers, beschermende cups en brillen. Ga er niet van uit dat beschermende kleding alle blessures zal voorkomen tijdens het uitvoeren van gevaarlijke of riskante activiteiten.
  • Versterk je spieren: Conditieoefeningen tijdens de training versterken de spieren die tijdens het sporten worden gebruikt. Je houdt het sporten hierdoor langer vol en je houdt door versterkte spieren er een betere techniek op na.
  • Verhoog de flexibiliteit: Rekoefeningen na wedstrijden kunnen de flexibiliteit vergroten. Rekken moet ook worden opgenomen in een dagelijks fitnessplan.
  • Gebruik de juiste techniek: Perfectioneer en versterk je techniek om blessures te voorkomen.
  • Neem pauzes: Rustperioden tijdens trainingen en wedstrijden kunnen blessures verminderen en hitteziekte voorkomen.
  • Gezonde leefstijl: Voor, na en tijdens het sporten eet je gezond en neem je voldoende vocht.
  • Speel niet door pijn heen

Hoe kan sportfysiotherapie helpen bij een blessure?

F3 Fysio in Rotterdam leert je bewegingen en houdingen aan, waarbij jouw spieren het beste samenwerken. Met onze kennis van het bewegingsapparaat beweeg jij effectief en efficiënt. Zo worden je gewrichten niet overbelast en krijg je meer zelfvertrouwen. Na enkele behandelingen zie je al verbeteringen. Met onze aanwijzingen en instructies kun je ook buiten de praktijk werken aan jouw doelen. Lees meer over sportfysiotherapie in onze praktijken in Rotterdam.

Fysiotherapie praktijk elke zaterdag open

F3 Fysio in Rotterdam Centrum en Hillegersberg-Schiebroek is nu ook elke zaterdag geopend van 09.00 tot 17.00 uur. Kom langs en wij kijken samen met jou naar een geschikt behandelplan waarin wij kunnen werken aan het verbeteren van je algehele gezondheid en het voorkomen van blessures.

 

Neem contact op voor een afspraak via 010-210 83 99.