Is dit een onderwerp waar we het over moeten hebben? Hoewel de menstruatie een maandelijks terugkerende gebeurtenis is, is het niet een onderwerp waar we het spontaan over hebben. Waarom eigenlijk niet? Deze natuurlijke werking van het lichaam heeft namelijk effect op je. Wij vinden dit een belangrijk genoeg  onderwerp om bij stil te staan. Ons advies is om wel te sporten bij menstruatie. Lees verder voor tips and tricks…

Vermoeidheid

Tijdens de menstruatie daalt je ijzergehalte fors. Ijzer is belangrijk voor de toevoer van zuurstof naar je spieren. Bij ijzertekort voel je je dus sneller moe en ben je kwetsbaarder voor blessures. Het is belangrijk om extra vitamine C binnen te krijgen door bijvoorbeeld citrusvruchten te eten. Bedenk ook dat je met het sporten meer van het hormoon endorfine aanmaakt waardoor je menstruatiepijn kan verlichten. Bovendien zal je door endorfine een fijnere gemoedstoestand ervaren.

Gevoeligheid

Door de aanmaak van oestrogeen tijdens ben je fysiek, mentaal en emotioneel gevoeliger. Het is belangrijk om bewust te zijn dat je lichaam lager belastbaar is dan normaal. Dit maakt de kans op blessures groter. Zorg er dus voor dat je een goede warming up hebt en ook een cooling down. Daarbij is het ook belangrijk om met je begeleider te overleggen of het verstandig is om de oefeningen die je normaal doet gedeeltelijk aan te passen. Dit geldt vooral voor core oefeningen (lees blog over core)

Luister naar je lichaam

De belangrijkste tip die we kunnen geven in dit geval, maar wat eigenlijk altijd geldt, is: luister naar je eigen lichaam. Er zullen mensen zijn die het wellicht aanstellerij vinden. Er zullen mensen zijn die adviseren om niet te sporten tijdens de menstruatie (wat vroeger werd geadviseerd). De periode van menstruatie kun je goed gebruiken om je grenzen aan te voelen en aan te geven. Beweging heeft een positief effect op het lichaam, maar voel aan wat jouw tempo is, neem voldoende rust en realiseer je dat het elke maand anders kan zijn.

Fysiotherapie behandelingen worden afhankelijk van je (aanvullende) verzekering . Heb je overdag weinig tijd? Onze flexibele werktijden in de vond en het weekend maken het toch mogelijk om een afspraak te maken.