Het begint met een beetje niezen en jeuk in de neus. Maar voor je het weet, verander je in een snotterend en hoestend monster dat niet meer naar buiten durft. En dan hebben we het nog niet eens over die rode, tranende ogen die ervoor zorgen dat je eruitziet alsof je de hele nacht hebt gehuild.

Hooikoorts, ook wel bekend als pollenallergie, is een vervelende aandoening waarbij je lichaam overgevoelig reageert op stuifmeel van bomen, grassen en planten. Ongeveer 1 op de 4 Nederlanders heeft last van hooikoorts. Ben jij één van deze gedupeerden? Geen paniek, er zijn manieren om hooikoorts klachten te verminderen.

Hooikoorts is een allergische reactie op stuifmeel van bomen, grassen en planten. Het afweersysteem van je lichaam reageert op deze pollen alsof het om schadelijke stoffen gaat, waardoor er histamine vrijkomt. Dit kan leiden tot diverse klachten zoals niezen, hoesten, jeukende ogen en een verstopte neus. Sommige mensen hebben ook last van vermoeidheid, hoofdpijn en een verminderde concentratie.

Allergie voor pollen testen

Het is belangrijk om te weten welke pollen jouw allergische reactie veroorzaken. Dit kan je kan helpen om de juiste behandeling te krijgen en om blootstelling aan deze pollen te vermijden en dus je klachten te verminderen. Je kunt dit laten testen bij de huisarts of allergoloog.

De meest voorkomende pollen in Nederland:

 

 • Boompollen (zoals els, berk, hazelaar, esdoorn en eik)
 • Graspollen (zoals kropaar, timoteegras en raaigras)
 • Onkruidpollen (zoals bijvoet, ambrosia en zuring)
 • Kruidenpollen (zoals brandnetel, weegbree en paardenbloem)

 

Het pollenseizoen in Nederland begint meestal in februari/maart en eindigt in september/oktober. De exacte periode kan variëren afhankelijk van het weer en de specifieke soorten pollen waarvoor je allergisch bent. Over het algemeen is het pollenseizoen het meest intens tussen april en juni, wanneer de meeste grassen en bomen bloeien. Houd de pollenkalender in de gaten om te weten wanneer wat bloeit.

De beste manieren om hooikoorts klachten te verminderen of voorkomen

Als je last hebt van hooikoorts, zijn er verschillende manieren om de klachten te verminderen. Hieronder vind je 7 tips:

 1. Blijf binnen op dagen met veel pollen in de lucht, vooral tussen 10.00 en 16.00 uur.
 2. Houd ramen en deuren gesloten om pollen buiten te houden.
 3. Draag een zonnebril om je ogen te beschermen tegen pollen.
 4. Was regelmatig je handen en was voor het slapen gaan je gezicht om pollen te verwijderen.
 5. Gebruik een neusspray of oogdruppels om de klachten te verminderen.
 6. Drink veel water. Water houdt de slijmvliezen vochtig waardoor het moeilijk is voor stuifmeel om vast te blijven zitten.
 7. Smeer een beetje vaseline aan de binnenkant van je neus zodat de korreltjes in de vaseline en niet op je slijmvliezen terecht komen.

Hooikoorts medicijnen

Als deze maatregelen niet voldoende helpen, kun je ook medicijnen gebruiken zoals antihistaminica, corticosteroïden of immunotherapie. Let op, sommige medicijnen kunnen slaperigheid veroorzaken dus zorg dat je niet achter het stuur kruipt na het innemen ervan. Raadpleeg hiervoor altijd eerst je huisarts.

Wil je weten welke natuurlijke middelen jou een steuntje in de rug geven bij het verlichten van hooikoorts symptomen? Lees snel verder.

Natuurlijke middelen tegen hooikoorts

Er zijn verschillende natuurlijke middelen die mogelijk kunnen helpen bij het verlichten van symptomen van hooikoorts. Hier zijn enkele voorbeelden:

1. Honing

Het eten van lokale honing kan helpen bij het verminderen van hooikoortssymptomen, omdat de honing kleine hoeveelheden pollen bevat die je lichaam kunnen helpen om eraan te wennen.

2. Quercetine

Dit is een antioxidant die van nature voorkomt in voedingsmiddelen zoals uien, appels en bessen. Het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en allergische reacties.

3. Probiotica

Het is bewezen dat probiotica, die gunstige bacteriën bevatten die van nature in de darmen voorkomen, kunnen helpen bij het verminderen van allergische reacties.

4. Vitamine C

Deze vitamine heeft antihistaminische eigenschappen en kan helpen bij het verminderen van hooikoortssymptomen.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om de klachten te verminderen. Door de tips in deze blog op te volgen kun je ervoor zorgen dat hooikoorts jouw dagelijkse activiteiten niet in de weg staat. Veel succes!

Fysiotherapie praktijk elke zaterdag open

F3 Fysio in Rotterdam Noord (achterkant Centraal Station) is ook elke zaterdag geopend van 09.00 tot 17.00 uur. Heb je vragen over hooikoorts of wil je een afspraak maken? Onze therapeuten staan voor jou klaar!

 

Neem contact op voor een afspraak of bel: 010-210 83 99.