Heb je overgewicht? Of beweeg je minder dan dat je zou willen? Met fysiotherapie pak je die corona kilo’s aan. Onder begeleiding van een fysiotherapeut bereik je sneller jouw ideale gewicht. Je valt niet alleen af, maar voorkomt ook dat je weer aankomt! Een fysiotherapeut helpt jou met een gezondere leefstijl, waarbij je ook sterker en fitter door het leven zal gaan. In deze blog vertellen wij alles over overgewicht en hoe je er met fysiotherapie vanaf komt. 

Oorzaak overgewicht

Zitten is het nieuwe roken! Wij leven in een moderne tijd van computers, sociale media, pandemieën en social distancing (sociale onthouding). Je zit vaker en langer en dit is niet goed voor je. Daarnaast bewegen veel mensen minder naarmate ze ouder worden. In je jeugd speel je buiten, of doe je verschillende sporten/hobby’s, ga je regelmatig het huis uit en ben je onderweg naar school of vrienden en vriendinnetjes. Je hebt nog geen auto of een baan waarbij je veel zit. Wellicht heb je wel een bijbaan waarbij je veel zit of zit je graag achter de computer. Toch is het zo dat je meer beweegt door andere activiteiten die horen bij je vroege levensfase. In je latere levensfase heb je vaak ook meer te maken met stress. Je bent verantwoordelijk voor je eigen inkomen, gezin of wilt carrière maken. Stress is ook een veelvoorkomende oorzaak van overgewicht

Oplossing overgewicht

De oplossing voor overgewicht is helaas niet zo simpel! Veel mensen weten dat gezonder eten en meer bewegen helpt. Maar, uh.. waar vind ik de motivatie? Zo gemakkelijk is het niet, gezonder eten en meer bewegen! Bewegen vind je misschien wel leuk, maar hoe vaak dan? En heb ik daar wel tijd voor? Ons antwoord:

“Met kleine stapjes kun je veel bereiken! Het gaat om consistentie, gewoon blijven doen. Vervolgens wanneer je eenmaal progressie proeft, wil je meer!”

Je hoeft niet alles op te geven! Begin bijvoorbeeld met het drinken van alleen water, thee of koffie. Dit maakt al een groot verschil. Zie je progressie en heb je de smaak te pakken? Dan kun je vervolgens 1 dag in de week onder begeleiding van fysiotherapeut gaan bewegen. Op een dag dat jou het beste uitkomt en hoe laat het jou het beste uitkomt. Ben je een paar weken verder, vergeet die auto en wandel of fiets zoveel mogelijk naar je bestemming. Pak de trap in plaats van de lift. Kies op den duur een of twee ‘cheat-dagen’ per week, in plaats van zeven.

Belonen jezelf, ook de kleine overwinningen!

Vaak zijn we ook te streng voor onszelf. Beloon jezelf, alsjeblieft! Alle beetjes helpen en dat mag gevierd worden. Bijvoorbeeld met je favoriete thee of een sportmassage, nadat je hebt gesport. Je kunt daarvoor bij ons terecht, maar je kunt ook je partner vragen om je even te masseren. 

Pauze nemen is je ticket naar succes

Loop elke dag in je werkpauze een blokje om. Neem de tijd! Je bent veel productiever als je even je hoofd helemaal kan leeg maken. Heb je collega’s in de buurt? Vraag ze mee, maar houd wel de 1,5 meter afstand. Kook vooruit voor een aantal dagen, zodat je niet te lang in de keuken hoeft te staan na een zware werkdag. Of vries lekkere gezonde maaltijden in. Zo kun je meer tijd nemen voor jezelf. Plan je pauze en ontspanning in. Het belangrijkste moment van de dag is als je even helemaal niets hoeft. Geloof ons, je kunt na een goede pauze meer aan!

Stress? Praat erover!

Pak problemen aan. Ga de confrontatie aan of kom in actie als je ergens mee zit. Praat erover en gebruik de steun van de mensen om je heen. Je zult verbaasd zijn over hoeveel mensen je willen helpen, wanneer je last hebt van stress. Schakel professionele hulp in als het je echt teveel wordt. Zo voorkom je een burn-out of dat je overspannen raakt.

Fysiotherapie en overgewicht

Fysiotherapeuten zijn deskundige als het gaat om het menselijk lichaam en de invloed van psychologische factoren op jouw lichaam. Wij kunnen je daarom het beste begeleiden om af te vallen, fitter te worden, sterker te worden en je fijner te voelen. Je lichaam en geest zijn namelijk met elkaar verbonden. De meeste mensen die progressie zien in conditie of kracht voelen zich ook fijner! En vergeet niet: beloon jezelf!