De eerste 20 behandelingen fysiotherapie bij Multiple sclerose (MS) worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Houd hierbij rekening met je eigen risico. Daarna worden de behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering. Ga dit voor de zekerheid na bij je zorgverzekering. Volgens de hersenstichting komt de ziekte MS vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Het lijkt erop dat vrouwen de ziekte 2 tot 3 keer zo vaak krijgen als mannen. Als je MS hebt, heeft de ziekte veel invloed op je leven. Maar je kunt zelf ook invloed hebben op hoeveel last je hebt van je klachten. De volgende tips zijn daarbij erg belangrijk:
- Blijf zoveel mogelijk in beweging.
- Luister goed naar je lichaam, neem rust als het te veel wordt.
- Hou je hersenen actief, bijvoorbeeld door te lezen of te puzzelen.
- Voorkom stress: dit kan je weerstand verminderen en klachten erger maken.
- Eet gezond om op gewicht te blijven en je weerstand te verhogen.
- Gebruik je medicijnen zoals voorgeschreven door je arts.
- Rook niet en drink geen alcohol.
Wat is multiple sclerose?
Multiple Sclerose betekent letterlijk ‘meerdere littekens’. Dat verwijst naar de harde plekjes die in de hersenen ontstaan door schade aan de myeline. Bij MS valt je eigen afweersysteem die myeline-cellen aan. Waarom dat gebeurt is niet bekend. Onderzoekers denken dat het afweersysteem bij mensen met MS gevoeliger is. Daardoor reageert het systeem te snel en te heftig, waardoor de myeline kapotgaat. (Hartstichting, 2022)
Symptomen van MS
Multiple sclerose is een ziekte die een persoon plotseling kan overkomen en het hele lichaam kan aantasten of zich in lichte mate door het lichaam kan verspreiden.
Enkele van de meest voorkomende symptomen van multiple sclerose zijn:
- De plotselinge onbalans in het lichaam. Als je het gevoel heeft flauw te vallen en je plotseling je evenwicht of grip verliest, kan dit een teken zijn van multiple sclerose.
- Je kan verdoofde of tintelende effecten in de armen, benen of het gezicht voelen, of een speld of naald gevoel hebben, zonder duidelijke oorzaak. Dit kunnen symptomen van multiple sclerose zijn.
- Wellicht doe je niet aan sport of volg je geen dieet, maar heb je toch regelmatig spierpijn in je benen. Of een zwakte in je benen? Merk je dat je snel struikelt, valt of uitglijdt zonder duidelijke reden? Dit kunnen ook symptomen zijn van multiple sclerose.
- Problematisch zicht kan ook een symptoom zijn van deze ziekte. Je kunt echter ook al zichtproblemen hebben, maar als dit een plotseling voorkomt, kan het een symptoom zijn.
Herken je een van deze symptomen? Raadpleeg dan je huisarts, al is het maar voor de zekerheid.
Helpt fysiotherapie in alle stadia van multiple sclerose?
Ja, fysiotherapie helpt, ongeacht het stadium van multiple sclerose. Graag leggen we je uit hoe fysiotherapie helpt in elk stadia van multiple sclerose.
Stadia: Diagnose
Het is aan te raden om in deze fase te beginnen met fysiotherapie, maar je kunt met fysiotherapie beginnen in welke fase je ook zit.
Wanneer je de diagnose MS krijgt, is het aan te raden dat je een afspraak maakt met een fysiotherapeut, omdat je met fysiotherapie invloed kan uitoefenen op de ziekte. De fysio zal je lichaam onderzoeken en in dit onderzoek zal de fysiotherapeut je helpen te begrijpen waartoe je lichaam op dat moment wel in staat is.
De fysiotherapeut stelt je fysieke grenzen vast en geeft je aan wat wel mogelijk is. Als je rugpijn hebt of als je momenteel bepaalde medicijnen gebruikt, wees daar dan open over. Hoe meer ke meewerkt, hoe beter een fysio je kan behandelen.
Na je eerste onderzoek is het misschien niet altijd nodig om opnieuw naar een fysio te gaan, maar wij raden je wel aan door te gaan met de behandelingen, omdat je zo vooruitgang kunt boeken en je kracht voor zover dat mogelijk is met de ziekte kunt herwinnen.
Stadia: Terugval
Aangezien u in deze fase de meeste problemen heeft, zult je zeer waarschijnlijk verschillende uitdagingen tegenkomen bij het doen van eenvoudige dingen zoals lopen of fietsen.
Een fase waarin je symptomen het hoogst, ernstigst zijn en uw symptomen eeuwig lijken, wordt de terugval fase genoemd. Een fysiotherapeut bekijkt en vergelijkt je conditie uit de diagnosefase en kan zo het beste bepalen of je wel of niet in een terugval fase zit.
Uit onderzoeken is gebleken dat fysiotherapie na een terugval is altijd je helpt je houding en de kracht die je tijdens een terugval verloren hebt, terug te winnen.
Stadia: primaire progressieve MS
Bij de primair progressieve vorm van MS (PPMS) verergeren klachten geleidelijk. Er is geen sprake van aanvallen en herstel. Deze vorm van MS komt vooral voor bij mensen die op latere leeftijd de diagnose MS krijgen. De eerste klachten zijn vaak moeite met lopen door minder kracht en problemen met coördineren. (Nationaal MS Fonds, 2022)
Een fysiotherapeut leert je omgaan met de veranderingen die op het punt staan in je lichaam plaats te vinden.
Stadia: gevorderde MS
Mensen met gevorderde MS zijn over het algemeen de mensen die niet kunnen bewegen en dingen niet alleen kunnen doen. Ze zullen altijd hulp nodig hebben bij het uitvoeren van hun dagelijkse activiteiten.In dit stadium heeft een persoon de neiging om gezondheidsproblemen te ontwikkelen, zoals osteoporose, een aandoening waarbij botten broos en zwak worden.
In dit stadium kan een fysiotherapeut je helpen om ondanks de klachten toch zelfstandiger te worden. Ze leer je bijvoorbeeld hoe u een hulpmiddelen kunt gebruik om toch meer zelf te kunnen doen. De behandelingen helpen je om zo zelfstandig mogelijk te worden.
F3 Fysio Rotterdam
Fysiotherapie is een paramedisch vakgebied. Dit houdt in dat fysiotherapeuten handelingen verrichten die verband houden met de diagnose of met de behandeling van een persoon. Fysiotherapeuten stellen zelf geen medische diagnose. Het doel van een fysiotherapeut is om je pijn te verlichten of weg te nemen, je functioneren te optimaliseren, je te helpen bij het herstel na een blessures, of de functie van gebieden in het lichaam te verbeteren. De specialiteit van een fysiotherapeut is dat hij of zij klachten behandelt aan je bewegings- en steunapparaat.
Er zijn veel dingen die we kunnen bereiken als we goed begeleid worden om pijn te verminderen. Een vergoede fysiotherapie behandeling voor multiple sclerose biedt je:
- speciaal rekoefeningen om u te helpen weer soepel te worden.
- Oefeningen om kracht op te bouwen, spiercoördinatie en uithoudingsvermogen te verbeteren en het functioneren van het lichaam te verbeteren.
- Nadruk op de juiste houding tijdens het staan, slapen, zitten en zelfs de beste houding om voor te kiezen tijdens het opstaan uit zitten of slapen.
- Helpen met bewegingen, zodat u veel gemakkelijker weer actief kunt worden.
Onze groep motiverende fysiotherapeuten kan in bepaalde fases en stadia je leven positief veranderen. Verder helpt positieve omgeving je om sterker te worden, wat je zeker kunt krijgen in onze praktijk, maar het is ook belangrijk dat je steun krijgt van vrienden, familie of college’s. Allen zullen we je helpen herstellen met liefde, zorg en de juiste behandeling. Geef ons vertrouwen en wij zullen je niet teleurstellen.