Wist je dat ontspannen net zo belangrijk is als gezond eten en bewegen? Een ontspannen lichaam heeft een positieve invloed op de fysieke en mentale gezondheid. In dit artikel lees je waarom relaxen zo goed voor je is en hoe jij dit vandaag nog kunt toepassen.

Wist je dat ontspannen net zo belangrijk is als gezond eten en bewegen? Een ontspannen lichaam heeft een positieve invloed op de fysieke en mentale gezondheid. In dit artikel lees je waarom relaxen zo goed voor je is en hoe jij dit vandaag nog kunt toepassen.

Waarom is ontspanning belangrijk?

Deadlines op werk, geldzorgen of studiedruk kunnen stress veroorzaken. Het gevolg is dat je gespannen bent, sneller gevoelig bent voor negatieve emoties en dat je hoofd overvol raakt. Dit heeft op zijn beurt weerslag op het fysieke welzijn. Je kunt minder goed slapen, krijgt last van hoofdpijn, hartkloppingen, nek- en rugklachten, je spijsvertering gaat on hold en je kunt zelfs te maken krijgen met een burn-out, angststoornissen of depressie.

Het is dus super belangrijk om naast goede voeding en beweging ook tijd te besteden aan rustmomenten. Je krijgt er namelijk een hoop voor terug. Je hartslag en bloeddruk gaan omlaag, je bouwt een betere weerstand op, hebt meer energie en kunt mentaal beter omgaan met tegenslagen. Natuurlijk geeft het ook een fijn gevoel. Je zet even alles opzij en leeft in het moment.

Wat gebeurt er in je lichaam als je je ontspant?

Als je ontspant maakt je lichaam de hormonen endorfine en oxytocine aan. Deze stoffen zijn tegenhangers van de stresshormonen adrenaline en cortisol. Zij zorgen ervoor dat je spier- en bindweefselspanning verlaagt. Ook verbeteren de stofjes de doorbloeding van spieren, huid en slijmvliezen.

Hoe je in deze ‘staat’ komt lees je hieronder!

5 Simpele tips om vandaag nog te ontspannen

Ontspannen is voor iedereen anders. De één komt tot rust met een boek op de bank terwijl de ander liever een boswandeling maakt. Het belangrijkste is het gevoel wat je creëert. Namelijk, een rustige hartslag en ademhaling en een relaxte geest die zich focust op leven in het nu. Bekijk de 5 tips om vandaag nog te beginnen met ontspannen.

1. In welke activiteit kun jij je verliezen?

Dit betekent dat de activiteit voor jou zo leuk is dat je even niet meer denkt aan de deadlines of werkdruk. Bijvoorbeeld schilderen, lezen of naar de sauna. Maak er wekelijks tijd voor vrij.

2. De kracht van de natuur

Het is zo makkelijk om na het avondeten op de bank te ploffen en de rest van de avond televisie te kijken. Maar de dag is nog niet voorbij, je kunt nog een energy boost krijgen door een avondwandeling in het park te maken. Je komt ontspannen terug omdat de natuur een positief effect heeft op de hersenen.

3. Reguleer je mobiele telefoongebruik

Het is misschien een cliché maar als we ons ergens door laten opfokken is het de mobiele telefoon. Likes, whatsapp berichten, mailtjes. We zijn altijd bereikbaar en hebben het gevoel dat we direct moeten reageren. Zet push meldingen uit en bepaal zelf op welke vaste momenten jij je berichten en meldingen doorneemt.

4. Zorg voor voldoende slaap

Door slaaptekort heb je moeite met functioneren door de dag heen. Je lichaam en geest herstellen zich wanneer jij slaapt. Probeer dus 7 tot 8 uur per nacht te slapen. Drink geen alcohol of cafeïne houdende dranken voor het slapen gaan en vermijd zoveel mogelijk blauw scherm licht vanaf één uur voordat je je bed induikt. Lees bijvoorbeeld een boek.

5. Doe ademhalings- en ontspanningsoefeningen

Door bewust te worden van je ademhaling en dit te oefenen kun je stress verminderen, je hartslag omlaag laten gaan en je meer ontspannen gaan voelen. Door te mediteren leer je je geest tot rust te komen. Lees hoe de Fit Food Focus app jou kan helpen om mentale focus te bereiken.

Heb je hulp nodig of vragen over ontspanningsoefeningen die voor jou kunnen werken? Onze therapeuten staan voor je klaar!

Fysiotherapie praktijk elke zaterdag open

Fysiotherapie Paul Veen in Rotterdam Noord (achterkant Centraal Station) is ook elke zaterdag geopend van 09.00 tot 17.00 uur. Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Onze therapeuten staan voor jou klaar!

 

Neem contact op voor een afspraak of bel: 010-210 83 99.