Een frozen shoulder begint bij pijn in de schouder en straalt vaak uit naar de bovenarm. Je hebt er in het begin last van bij bewegen maar in een verder stadium heb je zelfs pijn in rust. De verstijfde schouder geneest bijna altijd vanzelf maar helaas kan dit proces lang duren. Fysiotherapie helpt bij het herstel.

De pijn die wordt ervaren bij een bevroren schouder komt door een ontsteking in het gewrichtskapsel. Het kapsel bestaat uit los weefsel zodat de schouder zich vrij kan bewegen. Door de ontsteking wordt het gewrichtskapsel dik en verschrompeld. Binnen enkele weken tot maanden verstijft het gewrichtskapsel, met als resultaat dat je de schouder steeds minder goed kunt bewegen. Je ervaart stijfheid en pijn. Er wordt pas gesproken over een frozen shoulder als je in tenminste drie richtingen minder goed kunt bewegen.

Drie fasen frozen shoulder

Fase 1: Verstijving

Toenemende pijn met uitstraling naar de arm. De schouder beweegt steeds minder makkelijk en simpele handelingen kosten meer moeite.

Fase 2: Bevriezing

De pijn verdwijnt naar de achtergrond, er is voornamelijk een ernstige beperking bij het bewegen. Fysiotherapie helpt jou te werken aan verbetering van het bewegen.

Fase 3: Ontdooiing

De beweeglijkheid neemt per dag toe. Er is geen pijn meer en er kan gewerkt worden aan het verbeteren van beweegpatronen. Onze fysiotherapeuten zullen jou in deze fase helpen bij het verbeteren van kracht en uithoudingsvermogen van de schouderspieren.

Deze factoren vergroten het risico op een frozen shoulder

  • Blessure, botbreuk of operatie
  • Diabetes
  • Schildklieraandoeningen
  • Ziekte van Parkinson
  • Hartaanval, hersenbloeding
  • Behandelingen voor borstkanker

Hoeveel mag je je schouder belasten?

Onze therapeuten bieden begeleiding bij het vinden van een balans tussen ontspanning en inspanning. Daarnaast leren wij jou om te gaan met lichamelijke beperkingen tijdens het uitvoeren van dagelijkse handelingen zoals sporten, werk of in het huishouden. Ook worden mobilisaties en andere technieken behandeld met als doel pijnvermindering en het vergroten van de beweeglijkheid.

Vergoeding zorgverzekering

De frozen shoulder wordt gezien als een chronische aandoening en wordt vanaf de 21e behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. Dit betekent dat je de eerste 20 behandelingen voor eigen rekening neemt (tenzij je een aanvullende verzekering hebt).

F3 Fysio in Rotterdam Noord en Hillegersberg-Schiebroek bespreekt graag jouw klachten en kijkt samen naar een geschikt behandelplan.

 

Neem contact op voor een afspraak via 010-210 83 99.