Vrije radicalen zijn een hot topic in de gezondheidswereld. Maar wat zijn vrije radicalen eigenlijk en waarom zijn ze zo belangrijk? In deze blog lees je meer over deze invloedrijke moleculen.

Waar zitten vrije radicalen in?

Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen die in ons lichaam ontstaan als gevolg van natuurlijke processen zoals ademhaling en metabolisme, maar ook door blootstelling aan factoren zoals luchtvervuiling, roken, alcohol, en zelfs stress. Deze moleculen hebben een ongepaard elektron. Dit maakt ze erg reactief en instabiel. (Een gezond, stabiel bouwsteentje komt meestal voor in een duo) Ze kunnen schade aanrichten aan onze cellen, eiwitten en DNA. Dit kan leiden tot veroudering, ontstekingen en zelfs ziektes zoals kanker.

Het tegengif: antioxidanten

Gelukkig hebben we antioxidanten die ons beschermen tegen vrije radicalen. Antioxidanten zijn moleculen die een extra elektron kunnen doneren aan vrije radicalen, waardoor ze geneutraliseerd worden. Antioxidanten vind je in voeding zoals bessen, groene bladgroenten en noten.

Alles in balans

Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen vrije radicalen en antioxidanten. Te veel vrije radicalen kunnen schadelijk zijn, maar te veel antioxidanten kan ook negatieve effecten hebben. Het is dus belangrijk om een gevarieerd en gebalanceerd te eten.

Kortom, vrije radicalen zijn iets om serieus te nemen. Gelukkig hebben we antioxidanten om ons te beschermen. Welke voeding bevat antioxidanten? Lees verder.

Welke voeding bevat antioxidanten?

Gezonde voeding is van groot belang voor ons lichaam. Het zorgt ervoor dat we voldoende energie hebben om de dag door te komen en het versterkt ons immuunsysteem, waardoor we minder vatbaar zijn voor ziektes. Bepaalde voeding is rijk aan antioxidanten een speelt een belangrijke rol in het voorkomen van schade aan onze cellen.

1. Bessen

Bessen zijn een uitstekende bron van antioxidanten. Blauwe bessen, frambozen, bramen en aardbeien bevatten allemaal veel vitamine C en anthocyanen, twee krachtige antioxidanten die ons lichaam beschermen tegen schade door vrije radicalen. Check de heerlijke bessen smoothie op onze socials.

2. Groene bladgroenten

Groene bladgroenten zoals spinazie, boerenkool en broccoli bevatten veel antioxidanten zoals vitamine C, vitamine E en bètacaroteen. Deze stoffen helpen ons lichaam beschermen tegen schade door vrije radicalen en kunnen ook bijdragen aan een gezond immuunsysteem.

3. Noten en zaden

Noten en zaden zijn niet alleen lekker, maar ook heel gezond. Ze bevatten veel antioxidanten zoals vitamine E, selenium en zink. Walnoten en amandelen zijn bijvoorbeeld goede bronnen van vitamine E, terwijl pompoenpitten veel zink bevatten.

4. Kruiden en specerijen

Kruiden en specerijen zijn niet alleen smaakmakers, maar ook bronnen van antioxidanten. Kurkuma bevat bijvoorbeeld curcumine, een krachtige antioxidant die ontstekingsremmend werkt. Oregano, tijm en rozemarijn bevatten veel fenolen, een groep antioxidanten die ons lichaam beschermen tegen schade door vrije radicalen.

Kortom, er zijn genoeg voedingsmiddelen die ons lichaam kunnen beschermen tegen schade door vrije radicalen. Door regelmatig voeding te eten die rijk is aan antioxidanten, onderhoud jij een gezond en vitaal lichaam!

Vind jij dit soort weetjes leuk om te lezen? In de Fit Food Focus app vind je artikelen over voeding, de eigenschappen en wat je beter niet kunt eten. Wil je een afspraak maken? Kom langs in de praktijk of neem contact op.

Fysiotherapie praktijk elke zaterdag open

F3 Fysio in Rotterdam Noord (achterkant Centraal Station) is ook elke zaterdag geopend van 09.00 tot 17.00 uur. Heb je vragen over gezonde voeding of wil je een afspraak maken? Onze therapeuten staan voor jou klaar!

 

Neem contact op voor een afspraak of bel: 010-210 83 99.