Je kent dit intense gele kruid waarschijnlijk uit de Indiase keuken en als het neefje van gember; kurkuma. Naast dat kurkuma je gerechten een krachtige smaak geeft, is het ook een superfood met veel voordelen. In dit artikel lees je waarom kurkuma gezond is en welke eigenschappen deze geelwortel heeft.
Kurkuma komt oorspronkelijk uit India en wordt gewonnen uit de geelwortel (curcuma longa). De wortel lijkt op gember maar is geel van binnen. Het kruid wordt steeds populairder omdat het veel gezondheidsvoordelen bevat en wordt daarom ook wel het ‘heilige poeder’ genoemd. Je kunt kurkuma in supplementsvorm kopen, als poeder of in zijn natuurlijke vorm; als wortel.
Je kunt kurkuma kopen bij de meeste supermarkten, natuurwinkels en Aziatische speciaalzaken.
Curcumine
Het belangrijkste bestanddeel van kurkuma is curcumine. Dit is een antioxidant dat het lichaam helpt beschermen tegen vrije radicalen zoals zonlicht of vervuiling die schade veroorzaken aan cellen en weefsels. Eén theelepel kurkuma bevat 60 mg curcumine. Kurkuma extracten zijn geconcentreerd en bevatten 95% curcumine.
De gezonde voordelen van kurkuma
Als we het over de gezondheidsvoordelen van kurkuma hebben gaat het dus eigenlijk om het actieve bestanddeel curcumine, het antioxidant wat goed werkt op verschillende vlakken:
- Ontstekingsremmend: Het antioxidant-effect van curcumine heeft een krachtige ontstekingsremmende werking. Het kruid is daarom interessant voor mensen met chronische ontstekingen zoals gewrichtsontstekingen als reumatoïde artritis.
- Natuurlijke pijnstiller: Het bestanddeel curcumine kan pijn verlichten bij artrose en reuma, uit onderzoek is gebleken dat het soms zelfs beter kan werken dan pijnstillende medicatie. Een goede manier voor wie op een natuurlijke manier van pijn af wil komen.
- Cholesterol verlagend: Kurkuma verlaagt cholesterol in het bloed, waardoor je hartaanvallen en beschadigingen aan je bloedvaten voorkomt. Daarnaast versterkt kurkuma je bloedvaten en helpt het om de samenklontering van bloedplaatjes te voorkomen.
- Bevordert de spijsvertering: Kurkuma kan een positief effect hebben op de darmfunctie. Het maakt het makkelijker om je voedsel te verteren. Als je spijsverteringsproblemen hebt kan dit kruid je helpen.
- Verbetert de leverfunctie: Geelwortel is goed voor de lever. Het werkt ontgiftend en zorgt ervoor dat de lever beter zijn werk kan doen.
- Soepele spieren en gewrichten: Curcumine ondersteunt de normale werking van spieren, pezen en gewrichten.
Kun je afvallen door kurkuma?
Er is enig bewijs dat kurkuma kan helpen bij het afvallen, maar het is geen wondermiddel. Kurkuma kan helpen bij afvallen: Doordat de bloedsuikerspiegel stabiel wordt gehouden door kurkuma, voorkomt het dat koolhydraten worden opgeslagen als vet. Het is echter belangrijk om te onthouden dat een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging de belangrijkste factoren zijn bij het afvallen. Het is daarom aan te raden om kurkuma als onderdeel van een gezonde levensstijl te gebruiken.
Kan kurkuma kanker voorkomen?
Er zijn verschillende studies die suggereren dat kurkuma kan helpen bij het voorkomen van kanker. Dit komt door de aanwezigheid van curcumine, een actief bestanddeel in kurkuma. Curcumine heeft, zoals je eerder hebt kunnen lezen, antioxidant- en ontstekingsremmende eigenschappen en deze eigenschappen kunnen helpen bij het voorkomen van kanker.
Een studie uit 2017 gepubliceerd in het tijdschrift Cancer Prevention Research toonde aan dat curcumine kan helpen bij het voorkomen van borstkanker. In deze studie werden vrouwen met een verhoogd risico op borstkanker behandeld met curcumine of een placebo gedurende 8 weken. De vrouwen die curcumine kregen, hadden een vermindering van ontstekingsmarkers in hun bloed, wat kan wijzen op een verminderd risico op borstkanker.
Een andere studie uit 2016 gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients onderzocht het effect van curcumine op darmkanker. Uit deze studie bleek dat curcumine kan helpen bij het verminderen van de groei van darmkankercellen en het induceren van apoptose (geprogrammeerde celdood) van deze cellen.
Hoewel deze studies veelbelovend zijn, is er nog meer onderzoek nodig om de effectiviteit van kurkuma bij het voorkomen van kanker te bevestigen. Het is ook belangrijk om te onthouden dat kurkuma geen vervanging is voor medische behandeling en dat het altijd belangrijk is om een arts te raadplegen.
Hoe gebruik je kurkuma in je dagelijks dieet?
Kurkuma kun je gebruiken tijdens het kokkerellen maar er zijn ook tal van leuke recepten voor dranken en smoothies waar je het kruid aan kunt toevoegen. Zoals de ‘golden latte’: melk met kurkuma, gember, kaneelpoeder, peper en ahornsiroop of een ‘gele smoothie’ met kurkuma, banaan en ananas. Kurkuma is veilig te gebruiken. Je kunt er prima tweemaal daags 500 mg gedurende 30 dagen van eten of drinken.
Tip: Kurkuma wordt 20 keer beter door het lichaam opgenomen als het samen met zwarte peper en vet (zoals kokosolie, avocado, olijfolie of noten) wordt ingenomen.
Tips over gezonde voeding? Probeer de Fit Food Focus app een week gratis. Naast tips over gezonde voeding leert Fysiotherapeut en Voedingsexpert Paul Veen jou over hoe je de beste versie van jezelf wordt en duurzaam fit blijft. Vragen? Kom langs in onze praktijk in Rotterdam, of neem contact op.
Fysiotherapie praktijk elke zaterdag open
Neem contact op voor een afspraak of bel: 010-210 83 99.