De donkere korte dagen zijn weer achter de rug en iedereen heeft zin in meer zon en de lente. Tijdens de kortere dagen krijgen we minder zonlicht binnen en daardoor ontstaat grote kans op Vitamine D tekort. Een tekort aan Vitamine D kan zorgen voor een depressief gevoel, maar ook voor fysieke pijntjes en klachten. Lees verder…

Veel mensen hebben in het najaar en in de winter een Vitamine D tekort zonder er bewust van te zijn. Sommige mensen zijn extra gevoelig voor Vitamine D tekort, zoals jonge kinderen, vrouwen die zwanger zijn en of borstvoeding geven, mensen met een donkere huidskleur, vrouwen die een hoofddoek dragen en ouderen. Vermindering van vitamine D kan zorgen voor de verstoring van de calciumregulatie in de botten, verminderde botmineralistatie en na verloop van tijd tot aandoeningen die het bot verweken, maar ook voor foutieve rijping van onze immuuncellen.

Vitamine D is belangrijk bij het reguleren van calcium en fosfaat in het bloed door absorptie ervan uit voedingsstoffen en tevens de heropname ervan in de nieren.  Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat Vitamine D supplementen in combinatie met calcium het risico op heupfracturen of non-vertebrale botten verminderd met 13 procent bij personen vanaf 70 jaar.   

Wij om in het voorjaar en de zomer in minimaal 20 minuten buiten te zij en d.m.v. zonlicht je Vitamine D tekort te compenseren. Daarnaast kun je je waardes laten controleren bij je huisarts en aanvullen door middel van supplementen. Zorg ervoor dat je in het najaar en de winter in ieder geval je Vitamine D blijft aanvullen. Zeker wanneer ja minstens 50 winters achter de rug hebt.

Vraag gerust één van onze begeleiders om advies als je vermoed een tekort aan Vitamine D te hebben.

Fysiotherapie behandelingen worden afhankelijk van je (aanvullende) verzekering . Heb je overdag weinig tijd? Onze flexibele werktijden in de vond en het weekend maken het toch mogelijk om een afspraak te maken.