Je vraagt je misschien af: met welke klachten kom je bij een fysiotherapeut? Goede vraag, want er zijn nog veel onduidelijkheden over het wel of niet bezoeken van een fysio bij klachten. Zelfs als je de pijn voelt, weet je misschien niet zeker of een sessie fysiotherapie de moeite waard is. Laat ons je daarom vertellen wanneer je naar de fysiotherapeut moet.

1. Bij Terugkerende pijn na blessure en bij rug- en nekklachten

Als je een blessure hebt opgelopen, is het heel normaal om daarna pijn te voelen. Zelfs nadat het geblesseerde gebied is genezen. Je zult nog enkele dagen voelen. Echter, als de pijn aanhoudt, dan is dit geen goed teken. Deze frequente pijn kan leiden tot chronische problemen die niet gemakkelijk te genezen zijn. Als de pijn na verloop van tijd niet afneemt, kan dit in de toekomst tot ernstigere problemen leiden.

Verder zijn terugkerende rugpijn en nekpijn de twee meest triviale en meest voorkomende problemen waarmee mensen worden geconfronteerd. En zelfs als het niet als iets unieks klinkt, kan nekpijn leiden tot ernstige hoofdpijn, waar je niet het slachtoffer van wilt worden. De juiste therapie en behandelingen kunnen je helpen je bewegingsefficiëntie te verhogen en pijn aanzienlijk te verminderen.

2. Bij een onstabiele balans kun je bij een fysiotherapeut terecht

Hoewel je misschien denkt dat duizeligheid te wijten is aan een verkeerd dieet of onregelmatige lichaamsbeweging, heeft het met meer te maken dan alleen je dieet en lichaamsbeweging. Er is een vloeibare endolymfe (ookwel het evenwichtsorgaan) in je binnenoor die verantwoordelijk is voor het handhaven van evenwicht over het hele lichaam. En problemen met uw binnenoor kunnen problemen veroorzaken zoals duizeligheid, duizeligheid of zelfs het onvermogen om stil te staan.

Maar je hoeft je geen zorgen te maken, want vestibulaire revalidatie is een vorm van fysiotherapie die wordt gebruikt om deze aandoening te behandelen. Na onderzoek van uw aandoening maakt een fysiotherapeut plannen die gespecialiseerd zijn voor het versterken en herstellen van uw binnenoor aandoening. Dus als u zich onverklaarbaar duizelig voelt, raadpleeg dan een fysiotherapeut en vermijd de gevaarlijke valpartijen.

 

3. Bij Aanhoudende pijn door zitten

Als we het hebben over wanneer we fysiotherapeuten moeten bezoeken, kunnen we de lichaamspijnen die we ervaren van zittend werk niet overslaan. Als je daarnaast een baan hebt waarbij je te veel zittend doorbrengt, kun je talloze pijnen ervaren. Het menselijk lichaam is gemaakt om te bewegen, maar met de veranderende wereld kiezen mensen voor meer zittend werk. Maar deze banen kunnen krampen veroorzaken. Ook kunt je vervelende problemen krijgen, zoals schouder- of gewrichtspijn, of hevige rugpijn. En er zijn verschillende moeilijkheden die een slechte houding je kan geven. Hoofdpijn en vermoeide ogen zijn ook levensbedreigend. Een bezoek aan een fysiotherapeut kan u ondersteunen bij het vinden van manieren om deze problemen te omzeilen en uw houding te verbeteren. Dus als je een zittend beroep hebt, kun je het beste naar een fysio gaan.

4. Bij Gebrek aan flexibiliteit

Als je onderhevig bent aan een gebrek aan flexibiliteit, moet je weten dat het tijd is om fysiotherapeuten te bezoeken. Als u stijfheid in uw bewegingen of aanhoudende pijn voelt tijdens het uitvoeren van enkele reguliere taken, kan dit een ernstiger probleem zijn dan het lijkt.

Door te veel stress op een deel van uw lichaam uit te oefenen, kunt jw het schaden. Dit kan zelfs leiden tot pijnlijke zwellingen en het bewegingsbereik of uw vermogen om iets uit te voeren neemt af. En je kunt misschien niet eens je voeten aanraken.

In dergelijke omstandigheden kunnen met slechts enkele sessies met een fysiotherapeut uw prestaties toenemen. Een fysio kan u helpen de weefsels te versterken en de spieren te ontspannen met wat rekoefeningen.

5. Botverslechtering kan worden genezen door fysiotherapeuten

Botten en spieren verslechteren met de leeftijd of bepaalde aandoeningen. Ze worden kwetsbaar. Ook hebben veel mensen te maken met een aandoening die osteoporose wordt genoemd, waarbij botten dun en broos worden, of als een spons met talloze gaten erin.

Deze ernstige problemen kunnen worden genezen door regelmatige bezoeken aan en met de juiste behandelingen door fysiotherapeuten. En deze kan zelfs manieren voorstellen om voor uw botten te zorgen buiten de behandelingen om.

Neurologische aandoening

Deze aandoeningen kunnen niet alleen de werking van de hersenen saboteren, maar ook de zenuwen die door het hele lichaam en ook het ruggenmerg worden aangetroffen. Aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson veroorzaken chronische motorische beperkingen en tremoren. Ze kunnen de werking van het lichaam dempen.

Het kan echter worden behandeld met fysiotherapie en goede oefeningen die zijn voorgeschreven door een deskundige fysiotherapeut. Ze zullen je vertellen hoeveel stress je moet uitoefenen tijdens het doen van een bepaalde oefening.

Bezoek fysiotherapeuten voor ineffectieve medicatie

We raken vaak verstrikt in situaties waarin het lijkt alsof onze medicijnen niet werken. Misschien zou je binnen een paar weken beter moeten worden, maar er zijn maanden verstreken en je lichaam vertoont weinig tot geen herstel. Dit kan ernstig worden als er niet direct actie wordt ondernomen.

In dergelijke gevallen kan kiezen voor een fysiotherapeut een verstandige stap zijn.

Herstel van een ernstige operatie

Soms kunnen fysiotherapiesessies de pijn van een operatie verminderen of volledig wegnemen. Het heeft de noodzaak van een operatie vele malen weggenomen. Als een operatie nodig is, helpen therapieën vóór operaties om sneller te herstellen.

Ook als je een gewrichtsvervangende operatie heeft ondergaan, kunnen deze sessies je helpen om fit te worden. Ze helpen bij het opbouwen van spierkracht. Ze verwijderen eventuele bloedstolsels die na de operatie zijn gevormd. Als je een botoperatie, hartgerelateerde (cardiovasculaire) operatie of zelfs kankerverwijderingschirurgie heeft ondergaan, is het tijd dat u fysiotherapeuten moet bezoeken.

Fysiotherapeuten kunnen een patiënt helpen met zelfzorgroutines. Zoals voorzichtig in bad gaan, lopen of zelfs uit bed komen. Ze helpen ook bij het handhaven van je houding. Er zijn nog veelmeer redenen om na een operatie naar een fysiotherapeut te gaan.

Sportblessure

Een blessure tijdens het spelen is heel gewoon en verstuikingen van je enkels of knieën zijn er maar een paar. Er is een lange lijst van blessures die een sporter tegenkomt. Net als wanneer je enkels verstuikt, verdraaien de ligamenten en worden ze gescheurd, wat zwelling en pijn in dat gebied veroorzaakt. En hetzelfde kan ook van anderen worden gezegd.

Nu op dit punt naar een fysio gaan heeft twee duidelijke voordelen. De eerste is dat een fysio je zal helpen om snel te herstellen en de tweede is dat ze je zullen helpen om dergelijke blessures te voorkomen. Ze geven je een lijst met oefeningen die je kunt doen om je spieren te versterken. Ook tips om uzelf te beschermen tegen toekomstige problemen.

Als je hulp wilt bij het voorkomen van blessures, wordt je gevraagd een toelichting te geven op je levensstijl, je doelen en dagelijkse bezigheden. Hierna stippelen ze de meest effectieve weg uit die naar succes leidt.

Hulpmiddelen voor lymfoedeem en ademhalingsproblemen

Lymfoedeem is de ophoping van overtollig vocht dat zwelling en pijn veroorzaakt. De fysiotherapeut past een volledige decongestieve behandeling (CDT) toe om zwellingen te verminderen en het normale functioneren te herstellen.

Een ademhalingsprobleem genaamd bronchitis is de ontsteking van de bronchiën die lucht van en naar de longen vervoeren. Met de juiste behandeling kan het worden verminderd en genezen.

Diabetes en fysiotherapie

Oefeningen spelen een essentiële rol bij het op peil houden van je bloedsuikerspiegel. Bij diabetes kan een persoon problemen ervaren die verband houden met sommige sensaties, meestal in hun benen en soms in hun handen. Dan moet je naar de fysiotherapeut. Wij zullen de patiënt helpen door belangrijke oefeningen en behandelingen te benadrukken. Soms kan een sessie met de fysiotherapeut je probleem volledig verhelpen.

Dit zijn de situaties waarin je een fysiotherapeut moet raadplegen om snel te herstellen.