Als je dit leest, is de kans groot dat je momenteel naar een scherm staart. Hoogstwaarschijnlijk je mobiele telefoon. Wist je dat het constant naar beneden kijken op je telefoon kan leiden tot pijn in je nek en schouders met zelfs uitstraling naar je arm?

Een tech nek is de pijnlijke realiteit van een stijve nek, schouders en rug als gevolg van het naar beneden kijken naar je telefoon. Het is alsof je een permanente kromming in je nek hebt ontwikkeld, alleen maar omdat je niet zonder je telefoon kunt. Door het langdurig naar beneden turen naar het scherm, ontstaat er een constante spanning in de nekspieren.

Symptomen tech nek

Een tech nek is dus een term die wordt gebruikt om de pijn en ongemak te beschrijven die ontstaat door langdurig gebruik van je mobiele telefoon, maar ook door een tablet of laptop die op de verkeerde hoogte staat. Klachten uiten zich vooral in de nek, schouders en er kan zelfs uitstralen naar de arm ontstaan.

  • Pijn in de nek: Een van de meest voorkomende symptomen van tech neck is pijn in de nek. Dit kan variëren van een lichte, zeurende pijn tot een scherpe, stekende pijn. Het kan constant aanwezig zijn of alleen optreden bij bepaalde bewegingen.
  • Pijn in de schouders: Naast nekpijn kan een tech nek ook leiden tot pijn in de schouders. Dit kan zich manifesteren als een gespannen gevoel, spierpijn of zelfs stijfheid in de schouders.
  • Uitstraling naar de arm: In sommige gevallen kan een tech nek ook uitstralen naar de arm. Dit kan leiden tot tintelingen, gevoelloosheid of zelfs pijn in de arm.
  • Hoofdpijn: Door de constante spanning op de nekspieren kan tech neck leiden tot hoofdpijn. Langdurig staren naar een scherm kan ook leiden tot vermoeide ogen en duizeligheid.

Het is belangrijk om deze symptomen serieus te nemen, omdat ze kunnen leiden tot chronische pijn en andere gezondheidsproblemen op de lange termijn. Wacht dus niet langer en neem de tijd om goed voor jezelf te zorgen. Lees verder en ontdek hoe je van jouw tech nek afkomt.

Kom af van pijn in nek en schouders en uitstraling naar arm veroorzaakt door technologie

Hoe kom je af van die vervelende pijn in je nek en schouders, die zelfs kan uitstralen naar je arm? In de moderne wereld zijn we allemaal verbonden met technologie en het lijkt haast onmogelijk om hier los van te komen. Onderstaande tips helpen je de pijn te verminderen of zelfs te verhelpen zodat je je weer comfortabel voelt (ook met gebruik van je smartphone, tablet of laptop!).

Neem pauzes en stretch

Ten eerste is het belangrijk om regelmatig pauzes te nemen en je nek en schouders te strekken. Dit kan je helpen om de spanning in je nekspieren te verminderen en de bloedcirculatie te verbeteren.

Een paar simpele strekoefeningen kunnen wonderen doen voor je nekspieren. Probeer bijvoorbeeld je oor naar je schouder te brengen en houd deze positie 10 seconden vast voordat je van kant wisselt.

Doe deze 4 simpele oefeningen om nekpijn te verlichten

Houd je scherm op ooghoogte

Daarnaast is het belangrijk om je scherm op ooghoogte te houden, zodat je nek niet naar beneden hoeft te buigen om naar het scherm te kijken. Veel mensen hebben de neiging om hun mobieltje op borsthoogte of nog lager vast te houden. Hierdoor moet je je nek heel ver naar beneden buigen en komt er veel druk op te staan. Zorg daarom dat je je telefoon op ooghoogte houdt. Leg bijvoorbeeld je armen op tafel of op een kussen voor extra ondersteuning. Het lijkt misschien een kleine verandering, maar het kan een groot verschil maken voor je nek en rug.

Gebruik spraakherkenning

Wist je dat er een eenvoudige oplossing is om een tech nek te voorkomen terwijl je nog steeds je smartphone kunt gebruiken? Door spraakherkenning te gebruiken, kun je je smartphone op ooghoogte houden terwijl je nog steeds berichten kunt verzenden, e-mails kunt beantwoorden en zelfs zoekopdrachten kunt uitvoeren. Dit betekent dat je nek en schouders in een natuurlijke positie blijven, waardoor de spanning wordt verminderd en de tech nek wordt voorkomen.

Ergonomische hulpmiddelen

Eén van de meest voor de hand liggende oplossingen bij het voorkomen van een tech nek is het gebruik van een ergonomische standaard voor je laptop of tablet. Hierdoor creëer je een betere kijkhoek en voorkom je dat je constant voorovergebogen zit. Er zijn verschillende soorten standaarden verkrijgbaar, van simpele inklapbare modellen tot geavanceerde stands met ingebouwde ventilatoren voor extra koeling.

Ook voor smartphones zijn er speciale hulpmiddelen beschikbaar, zoals een telefoonhouder die je aan je bureau kunt bevestigen. Zo kun je tijdens het werken of studeren gemakkelijk je telefoon gebruiken zonder dat je steeds naar beneden hoeft te kijken.

Tot slot is het belangrijk om regelmatig te sporten en te bewegen, omdat dit kan helpen om de spieren in je nek en schouders sterker te maken.

Blijf niet zitten met pijn in nek schouders en uitstraling naar arm

Kortom, er zijn genoeg mogelijkheden om de tech nek te voorkomen en ergonomisch verantwoord gebruik te maken van onze technologische steun en toeverlaat. Ga op zoek naar de hulpmiddelen die bij jou passen en vergeet niet om regelmatig pauzes te nemen en je lichaam te ontspannen. Zo kun je genieten van het gebruik van je smartphone, tablet of laptop zonder dat dit ten koste gaat van je gezondheid!

Als de pijn na deze tips aanhoudt, neem dan contact met ons op. Wij helpen je om de juiste oefeningen te doen om de spanning in je nek, schouders en rug te verminderen.

Fysiotherapie praktijk elke zaterdag open

F3 Fysio in Rotterdam Noord (achterkant Centraal Station) is ook elke zaterdag geopend van 09.00 tot 17.00 uur.
Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Onze therapeuten staan voor jou klaar!

Neem contact op voor een afspraak of bel: 010-210 83 99.