Het kan je zomaar overkomen en heeft soms langdurige gevolgen. Een verzwikte enkel kan ontstaan doordat je bijvoorbeeld ongelukkig landt na een sprong of de traptrede mist. Als jouw klachten blijven aanhouden en je de enkel niet meer kunt belasten zoals je zou willen, schakel dan de fysiotherapeut in. Wij begeleiden jou bij het herstellen van de beweeglijkheid, kracht en coördinatie van jouw enkel.

Hoe ontstaat een verzwikte enkel?

Door een misstap ben je ‘door je enkel gegaan‘. We spreken dan van een verzwikte of verstuikte enkel. Dit betekent dat de enkelbanden uitgerekt zijn, waardoor er kleine scheurtjes zijn ontstaan in de banden. De enkel wordt verstevigd door een gewrichtskapsel, pezen en enkelbanden. Deze lopen langs de binnen- en buitenkant van de enkel. Bij een verzwikking zijn meestal de buitenkanten van de enkel beschadigd. Na een paar weken kun je meestal weer lopen en na 8 weken alle reguliere bezigheden uitvoeren maar het herstel kan ook langer duren. Bijvoorbeeld doordat je enkel flink dubbelgeklapt is en de enkelbanden gescheurd zijn.

Kun je redelijk goed steunen op de enkel, dan is de kans groot dat de banden alleen verrekt zijn. Is het bijna onmogelijk om te staan en heb je ondersteuning nodig? Dan zijn de enkelbanden waarschijnlijk gescheurd.

Symptomen verzwikte enkel

  • Scherpe pijn bij het staan of lopen
  • Verdikking rondom enkel/voet
  • Blauwe plek op de enkel
  • Pijn aan de buitenkant van de enkel

Tips bij een verstuikte enkel

  • Koel direct je enkel gedurende 15 min. met koud stromend water of ijs (ijs niet direct op de huid).
  • Voorkom verdere zwelling door je enkel in te zwachtelen met elastisch drukverband.
  • Houd de enkel de eerste 48 uur zoveel mogelijk omhoog maar blijf het het gewricht wel bewegen.
  • Als de pijn en zwelling na 4-5 dagen niet vermindert, schakel dan de huisarts/fysiotherapeut in.
  • Normaliter kun je na 2 dagen rustig beginnen met meer bewegen, luister goed naar je lichaam.
  • Ga pas na 2-3 weken weer sporten. Begin rustig en tape bijvoorbeeld preventief je enkel in.

Waar kan fysiotherapie bij helpen?

Onze fysiotherapeuten stellen een behandelplan op afhankelijk van de scheuring in de enkelbanden en de ernst van de blessure. Er zal getraind worden op het herstel van de spierkracht rondom de enkel. Daarnaast voorzien wij jou van adviezen en oefeningen om een mogelijke verzwikking in de toekomst te voorkomen.

Vergoeding vanuit de basisverzekering

Fysiotherapie bij enkelverstuikingen wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Informeer bij jouw zorgverzekering hoeveel behandelingen jij vergoed krijgt.

Maak een afspraak

F3 Fysio in Rotterdam Noord en Hillegersberg-Schiebroek kijkt graag samen met jou naar een geschikt behandelplan waarin wij kunnen werken aan het verhelpen van jouw klachten.

 

Neem contact op voor een afspraak via 010-210 83 99.

*Wij zijn ook elke zaterdag geopend van 09.00 tot 13.00 uur.