Wij hebben gemiddeld 7 tot 8 uur slaap nodig om ons lichaam te herstellen. Maar wat als je na 8 uur slaap nog steeds moe wakker wordt? Lees in deze blog hoe onder andere je gezondheid, levensstijl en stress impact hebben op de kwaliteit van jouw nachtrust.

Als je denkt dat 8 uur slaap genoeg is om uitgerust wakker te worden, dan heb je het mis. Veel mensen worden moe wakker, zelfs na een goede nachtrust. Maar hoe kan dat?

Ten eerste is het belangrijk om te begrijpen dat de hoeveelheid slaap die je nodig hebt, afhankelijk is van verschillende factoren, zoals leeftijd, gezondheid en levensstijl. Hoewel de meeste volwassenen ongeveer 7 tot 8 uur slaap per nacht nodig hebben, kan dit voor sommige mensen meer of minder zijn.

Maar zelfs als je genoeg slaapt, kan vermoeidheid nog steeds een probleem zijn. Dit komt omdat slaap niet alleen gaat over de hoeveelheid tijd die je in bed doorbrengt, maar ook over de kwaliteit van je slaap.

Er zijn verschillende factoren die de kwaliteit van je slaap kunnen beïnvloeden, zoals stress, angst, een slecht matras of kussen, te veel licht of geluid in de slaapkamer en zelfs het gebruik van elektronica voor het slapengaan. Maar ook gezondheidsaandoeningen of een tekort aan vitamines en mineralen kunnen bijdragen aan een moe gevoel.

Vermoeidheid door schildklier

Heb jij vaak last van vermoeidheid en word je moe wakker? Dit kan te maken hebben met je schildklier. De schildklier is een belangrijk orgaan dat zich bevindt in de hals, vlak onder het strottenhoofd. Het produceert hormonen die belangrijk zijn voor de stofwisseling en het reguleren van de lichaamstemperatuur. Wanneer de schildklier niet goed functioneert, kan dit leiden tot verschillende klachten, waaronder vermoeidheid en een moe gevoel bij het wakker worden.

Hypothyreoïdie (trage schildklier)

Bij deze aandoening produceert de schildklier te weinig hormonen, waardoor de stofwisseling vertraagt. Dit kan leiden tot vermoeidheid, gewichtstoename, een droge huid en haaruitval. Ook kan het ervoor zorgen dat je moeite hebt om ’s ochtends uit bed te komen en je gedurende de dag moe voelt.

Hyperthyreoïdie (snelle schildklier)

De schildklier produceert juist te veel hormonen, waardoor de stofwisseling versnelt. Dit kan leiden tot gewichtsverlies, een snelle hartslag en overmatig zweten. Ook kan het ervoor zorgen dat je ’s nachts slecht slaapt en daardoor vermoeid bent gedurende de dag.

Moe wakker worden door magnesium tekort

Vitamines en mineralen zijn betrokken bij verschillende processen in het lichaam, zoals het immuunsysteem, de stofwisseling en de energieproductie. Een tekort kan leiden tot vermoeidheid, lusteloosheid en een verminderde weerstand. Zo helpt vitamine D bij het reguleren van het slaapritme. Vitamine B12 heb je nodig om energie te creëren, een tekort hieraan zal vermoeidheid veroorzaken ongeacht je slaapuren.

Magnesium is een essentieel mineraal dat betrokken is bij vele processen in ons lichaam, waaronder de productie van energie en de werking van onze spieren en zenuwen. Een tekort aan magnesium kan dan ook leiden tot vermoeidheid en slaapproblemen.

Een magnesiumtekort kan leiden tot verschillende slaapproblemen, waaronder:

  • Moeite met inslapen: Magnesium speelt een belangrijke rol bij het ontspannen van onze spieren en zenuwen. Als je niet genoeg magnesium binnenkrijgt, kan dit leiden tot gespannen spieren en een verhoogde hartslag, wat het moeilijker kan maken om in slaap te vallen.
  • Onrustige slaap: Een tekort aan magnesium kan er ook voor zorgen dat je ’s nachts onrustig slaapt. Dit kan leiden tot frequent wakker worden en een verminderde kwaliteit van de slaap.
  • Vroeg wakker worden: Sommige mensen ervaren dat ze vroeg wakker worden als gevolg van een magnesiumtekort. Dit kan te wijten zijn aan de invloed van magnesium op het circadiaanse ritme, het natuurlijke slaap-waakritme van ons lichaam.

Moe wakker worden door stress

Stress is een veelvoorkomend probleem in onze maatschappij. We hebben allemaal wel eens te maken met stressvolle situaties en het kan ons dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden. Eén van de gevolgen van stress kan zijn dat het ons wakker houdt, zelfs als we eigenlijk willen slapen.

Stress activeert het sympathische zenuwstelsel, wat het lichaam in een staat van paraatheid brengt. Dit kan leiden tot een verhoogde hartslag, snellere ademhaling en verhoogde spierspanning. Dit zijn allemaal symptomen die je wakker kunnen houden. Bovendien kan stress gedachten en emoties versterken, waardoor we piekeren en ons zorgen maken, wat ook kan leiden tot slapeloosheid.

Er zijn verschillende manieren om beter te slapen, zelfs als we gestrest zijn. Enkele tips:

  1. Maak een slaapschema en hou je eraan. Sta op en ga slapen op dezelfde tijd elke dag.
  2. Vermijd cafeïne en alcohol in de avonduren, omdat deze stoffen je wakker kunnen houden.
  3. Zorg voor een rustige slaapomgeving. Vermijd lawaai en zorg voor een comfortabel bed.
  4. Probeer te ontspannen voordat je gaat slapen. Dit kan door middel van meditatie, yoga of een warm bad.
  5. Als je merkt dat je niet kunt slapen, sta dan op en doe iets rustigs totdat je moe genoeg bent om weer te gaan slapen.

Word uitgerust wakker met de Fit Food Focus app

Kortom, als je nog steeds moe bent na 8 uur slaap, is het tijd om te kijken naar de kwaliteit van je slaap en eventuele factoren die deze kunnen beïnvloeden. Door deze aan te pakken, kun je hopelijk weer uitgerust wakker worden en de dag vol energie beginnen.

Kun je hulp gebruiken bij het aanpassen van je levensstijl om vermoeidheid te elimineren? Probeer de Fit Food Focus app een week gratis. Naast tips over gezonde voeding leert Fysiotherapeut en Voedingsexpert Paul Veen jou over hoe je de beste versie van jezelf wordt en duurzaam fit blijft. Vragen? Kom langs in onze praktijk in Rotterdam, of neem contact op.

Fysiotherapie praktijk elke zaterdag open

F3 Fysio in Rotterdam Noord (achterkant Centraal Station) is ook elke zaterdag geopend van 09.00 tot 17.00 uur. Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Onze therapeuten staan voor jou klaar!

 

Neem contact op voor een afspraak of bel: 010-210 83 99.