Ons lichaam en geest reageren sterk op de veranderingen die elk seizoen met zich meebrengt. Deze beleving is voor iedereen anders. Waar de één floreert in de winter, kan de ander de lichttherapie lamp niet snel genoeg aanzetten. Lees hier hoe jij je lichaam kunt helpen bij een gezonde overgang naar het nieuwe seizoen.

Een nieuw seizoen betekent bij veel mensen vaak minder energie, vatbaar voor virussen, veranderend gewicht of een zwaarmoedig gevoel. Nu de lente er weer aankomt worden we al blij bij de gedachte van een stralend zonnetje. Toch heeft een half miljoen Nederlanders ook dan nog last van een lentedip. Dit komt door te weinig lichaamsbeweging in de buitenlucht, zonlicht en vitamine D in de winter. Het is dus belangrijk om actief voor jezelf te blijven zorgen in elk seizoen. Je zult zien dat de overgang naar het volgende seizoen soepel verloopt.

Vitamine B en D aanvullen

Bij iedere seizoenswisseling heeft je lichaam behoefte aan specifieke vitaminen. Bijvoorbeeld vitamine D in de winter om het gebrek aan zonlicht te compenseren en B vitamines in de lente om energie vrij te maken uit eiwitten, koolhydraten en vetten in onze voeding. Deze kunnen we goed gebruiken nu we weer actiever worden in de lente. De natuur biedt daarom elk seizoen het eten dat ons lichaam nodig heeft. Voeding is dus een zeer belangrijk element om op te focussen als je in balans wilt blijven tijdens een seizoenswisseling. Lees snel verder voor de tips!

Tips voorbereiden lenteseizoen

Lauwwarm water met citroen

Begin je dag simpel. Je lichaam heeft gedurende de nacht hard gewerkt om jouw lichaam te reinigen. Nu is het tijd voor hydratatie. Gebruik de sap van een halve citroen in een lauwwarm glas water. Citroen zorgt voor activering van je spijsvertering en verwijdert afvalstoffen uit je lichaam. Tevens zorgt het voor een sterk immuunsysteem.

Eet gezonde vetten

Het zonnetje gaat langzaam schijnen, we ontwaken uit onze winterslaap en hebben weer zin om van alles te ondernemen. Ons lichaam moet dit wel kunnen opbrengen, daarom is het belangrijk om gezonde en goede vetten te eten die vitamines helpen opnemen in het lichaam. Goede vetten zijn bijvoorbeeld kokosolie (extra virgin), avocado, noten, ghee en olijfolie (extra virgin). De vitamines die je door vetten opneemt geven jou energie om de lente actief te beleven.

Voldoende slaap

We kunnen het niet vaak genoeg melden maar slaap doet wonderen. Slaap is belangrijk bij het functioneren van je lichaam gedurende de dag. Je voelt je goed, scherp, energiek en je hersenen functioneren het beste op 6 tot 8 uur slaap. Als je dan heerlijk en voldoende geslapen hebt, sta deze lente dan ook vroeg op.

Vroeg opstaan

Als je vroeg opstaat begin je de dag rustig en ontspannen. Je hoeft niet te haasten naar werk of school en hebt tijd om te ontbijten of zelfs te sporten. Bovendien ben je productiever op de dag. Uit onderzoek blijkt dat mensen die vroeg opstaan vaak een lagere BMI hebben omdat zij minder vaak het ontbijt overslaan. Zij hebben minder neiging om te snacken of ongezond te eten.

Heb je vragen of hulp nodig? Onze therapeuten staan voor jou klaar! Neem contact op via 010 – 210 83 99 of maak een afspraak.

Fysiotherapie praktijk elke zaterdag open

F3 Fysio in Rotterdam Centrum (achterkant Centraal Station) is ook elke zaterdag geopend van 09.00 tot 17.00 uur. Kom langs en wij kijken samen met jou naar een behandelplan om jouw klachten te verhelpen.

 

Neem contact op voor een afspraak via 010-210 83 99.