Je vraagt je misschien af: wat is het verschil tussen manuele therapie en fysiotherapie? Goede vraag! In deze blog geven wij daar antwoord op. Het belangrijkste verschil tussen manuele therapie en fysiotherapie zijn de handen. Een manueel therapeut maakt gebruik van zijn of haar handen om de oorzaak van je klachten te onderzoeken en te genezen. Dus manuele therapie is eigenlijk ‘handen therapie’. Fysiotherapie kun je ‘zonder handen therapie’ noemen. Bij een behandeling fysiotherapie wordt er vaak gebruik gemaakt van oefenapparatuur om jouw lichaam te herstellen. Het verschil heeft niets te maken met dat de één beter is dan de ander. Beide behandelingen zijn zeer effectief. Vaak wordt fysiotherapie gecombineerd met manuele therapie voor de beste resultaten. Het is echter afhankelijk van je situatie welke vorm(en) het beste bij jou past. Wil je meer weten over manuele therapie en fysiotherapie? Lees dan nu verder!

Wat is fysiotherapie?
Fysiotherapie is een behandelmethode die jou kan helpen wanneer je kampt met gezondheidsproblemen die je dagelijkse werkzaamheden moeilijk maken. Specialisaties binnen de fysiotherapie zijn onder andere manuele therapie, oefentherapie, oefentherapie cesar en sport fysiotherapie. Met fysiotherapie verlichten wij je pijn en kun je gemakkelijker bewegen. Fysiotherapie helpt ook om je kracht en conditie te verbeteren of te herstellen. 

Wat doet een fysiotherapeut?
Een fysiotherapeut vraagt naar je symptomen en onderzoekt de oorzaak van je klachten. Ook vraagt een fysiotherapeut naar je werk en wat voor activiteiten je dagelijks doet. Vervolgens stel hij of zij een behandelmethode op. Ons doel is om al je dagelijkse activiteiten gemakkelijker te maken. Voorbeelden zijn lopen, traplopen, uit bed stappen, sporten, werken en met je kinderen of kleinkinderen spelen. Wij kunnen je helpen herstellen na een operatie of met gezondheidsproblemen op de lange termijn zoals reumatoïde artritis en COPD.

Manuele therapie, wat is dat?
De Internationale Federatie van Orthopedisch Manipulatieve Fysiotherapeuten (IFOMPT) definieert manuele therapie als volgt: ‘Manuele therapie is een gespecialiseerd gebied van fysiotherapie voor het behandelen van neuromuscululoskeletale aandoeningen op basis van klinische redenering, met gebruikmaking van zeer specifieke behandelmethoden, waaronder manuele technieken en oefeningen.’ Je denkt nu vast, neurowattes..? In onze vorige blog hebben we het gehad over een ergonomische werkplek. Dat heeft hier ook mee te maken. Wanneer je tijdens je werk of privé dagelijks dezelfde herhalende (verkeerde) bewegingen maakt of lang een (verkeerde) houding aanneemt, kan dit leiden tot complexere klachten. Voorbeelden zijn:

  • hoofdpijn in combinatie met pijn in je wervelkolom
  • nek- en schouderklachten in combinatie met pijn in je armen.
  • kaakklachten in combinatie met nek en schouderklachten
  • duizeligheid of veel pijn bij het bewegen van je nek
  • een beweging met je rug niet kunnen maken vanwege de pijn

Wat is een manueel therapeut?
Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn of haar opleiding fysiotherapie de opleiding manuele therapie heeft gevolgd. Het is een gespecialiseerde opleiding, omdat de manuele therapeut de oorzaak van complexere klachten kan achterhalen en genezen. Een manuele therapeut maakt gebruik van manuele technieken en oefeningen die vaak worden verward met een massage… Dit is onterecht, manuele therapie gaat dieper dan alleen een massage. Een manueel therapeut heeft medische kennis en kan je precies aangeven waar de pijn zit. Ook geeft een manueel therapeut je adviezen en oefeningen voor thuis om klachten in de toekomst te voorkomen.

Twijfel je welke behandeling bij je past? Krijg advies en maak nu een afspraak! F3 Fysio Rotterdam is een gespecialiseerde fysiotherapiepraktijk gericht op het verbeteren van jouw gezondheid.