In beweging met COPD? Velen moeten er niet aan denken. Wanneer je met COPD aan het bewegen bent, raak je eerder benauwd. Daarom voelt sporten vaak onnatuurlijk. Toch levert bewegen op de lange termijn veel op. F3 Fysio legt uit waarom het juist goed is om met COPD in beweging te komen.

De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease, dit betekent dat er sprake is van een chronische obstructie van de luchtwegen. Vanwege een chronische slijmvlies ontsteking raken je longen na verloop van tijd beschadigd. Klachten die hierdoor ontstaan zijn hoesten, slijm opgeven, kortademigheid bij inspanning en een piepende ademhaling. COPD is een chronische ziekte; je kunt het ziekteproces niet genezen, maar wel vertragen en zorgen dat je minder klachten ervaart. Fysiotherapie kan helpen om op een verantwoorde manier aan je conditie te werken.

Wij hebben gemerkt dat inspanning loont bij mensen met COPD. Mensen zijn minder snel benauwd en hebben een betere conditie. Hierdoor zien wij een toename in mensen hun zelfvertrouwen en kunnen zij met meer gemak deelnemen aan dagelijkse activiteiten, of gaan zelfs meer ondernemen.

COPD kan uw leven ernstig beperken en is een serieuze ziekte. Begin dit jaar zijn er ook serieuze stappen gezet om de klachten ten gevolge van deze ziekte te verminderen. Sinds 1 januari 2019 wordt namelijk de fysiotherapie en oefentherapie bij COPD vergoed vanuit de basisverzekering. Hierdoor kunnen COPD patiënten gemakkelijker bij de fysiotherapeut terecht. Er is echter wel een maximum aantal behandelingen dat per jaar vergoed wordt. Dit is afhankelijk van de mate van ernst van de aandoening. De longspecialist of huisarts kan bepalen hoe ernstig de COPD is. 

Dus! Ervaart u klachten ten gevolge van COPD? Twijfel dan niet langer om contact op te nemen met ons. Bij F3 Fysio nemen wij uw klachten serieus. Aan de hand van een persoonlijk oefenschema en de juiste begeleiding zorgen we er samen voor dat uw leven met COPD gemakkelijker wordt.