De longen zijn een belangrijk orgaan dat je voorziet van zuurstof en het lichaam helpt om afvalstoffen kwijt te raken. Het is dus belangrijk om goed voor je longen te zorgen, zodat je optimaal kunt blijven functioneren. In dit artikel lees je hoe je je longen gezond kunt houden door voeding, het verschil tussen gezonde longen en rokerslongen en wat het aantal seconden dat jij je adem in kunt houden zegt over je longcapaciteit.

Wat is de functie van gezonde longen?

Gezonde longen zijn van vitaal belang voor ons lichaam. Ze zorgen ervoor dat we zuurstof kunnen inademen en kooldioxide kunnen uitademen. Maar dat is niet alles wat ze doen!

Zuurstof in

Eén van de belangrijkste functies van gezonde longen is het inademen van zuurstof. Zuurstof is essentieel voor het lichaam om te kunnen functioneren. Het wordt gebruikt om energie te produceren, de spieren te laten bewegen en het brein te laten werken. Als je niet genoeg zuurstof binnen krijgt, kun je je moe voelen en kan je lichaam niet goed functioneren.

Kooldioxide uit

Daarnaast is het uitademen van kooldioxide ook belangrijk. Kooldioxide is een afvalproduct dat het lichaam produceert bij het verbranden van voedsel voor energie. Als je dit niet uitademt, kan het zich ophopen in het bloed en problemen veroorzaken.

Schadelijke stoffen uit de lucht filteren

Gezonde longen hebben ook een beschermende functie. Ze kunnen schadelijke stoffen uit de lucht filteren voordat ze de longen binnenkomen. Denk aan stof, pollen of rook. Als je deze stoffen inademt, kan dit de longen beschadigen en leiden tot ademhalingsproblemen.

Bacteriën en virussen uit de lucht filteren

Tot slot hebben gezonde longen een belangrijke rol in het immuunsysteem. Ze kunnen bacteriën en virussen uit de lucht filteren voordat ze je lichaam binnenkomen. Als deze ziekteverwekkers toch jouw lichaam binnendringen, kunnen je longen witte bloedcellen produceren om ze te bestrijden.

Je begrijpt dat het onderhouden van gezonde longen dus erg belangrijk is voor je lichaam. Roken, luchtvervuiling en blootstelling aan schadelijke stoffen kunnen je longen beschadigen en leiden tot ademhalingsproblemen. Door regelmatig te sporten, gezonde voeding en stoppen met roken, kun je je longen gezond houden en optimaal laten functioneren.

Voeding voor gezonde longen, 6 tips

Naast een gezonde levensstijl en regelmatige lichaamsbeweging, speelt voeding ook een belangrijke rol in het behouden van gezonde longen. Lees verder voor 6 voedingstips voor gezonde longen.

 • Eet voldoende fruit en groenten: Fruit en groenten zijn rijk aan antioxidanten, vitamines en mineralen die kunnen helpen bij het beschermen van de longen tegen schadelijke stoffen. Kies voor een gevarieerd dieet met verschillende soorten fruit en groenten om optimaal te profiteren van de voordelen die ze bieden.
 • Omega-3 vetzuren: Omega-3 vetzuren, zoals die in vette vis (zoals zalm, makreel en haring), noten en zaden, hebben ontstekingsremmende eigenschappen. Deze kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in de longen en het bevorderen van een gezonde longfunctie.
 • Vermijd bewerkte voedingsmiddelen: Bewerkte voedingsmiddelen, zoals fastfood, snacks en frisdrank, bevatten vaak veel toegevoegde suikers, verzadigde vetten en kunstmatige ingrediënten. Deze kunnen een negatieve invloed hebben op de gezondheid van je longen. Probeer zoveel mogelijk verse, onbewerkte voedingsmiddelen te eten om de gezondheid van je longen te verbeteren.
 • Drink voldoende water: Voldoende hydratatie is essentieel voor een goede longfunctie. Water helpt bij het dunner maken van slijm in de luchtwegen, waardoor het gemakkelijker kan worden opgehoest. Drink dagelijks voldoende water om je longen gezond te houden.
 • Beperk alcohol- en cafeïne consumptie: Overmatig gebruik van alcohol en cafeïne kan de ademhaling beïnvloeden en leiden tot uitdroging. Beperk de consumptie van deze dranken om je longfunctie te behouden.
 • Stop met roken! Roken is de belangrijkste oorzaak van longziekten en schade aan de longen. Als je rookt, overweeg dan om te stoppen of zoek professionele hulp om je te ondersteunen bij het stoppen met roken. Dit zal aanzienlijk bijdragen aan het behoud van gezonde longen.

Gezonde longen en rokerslongen, het verschil

gezonde long vs okerslong

We weten allemaal dat roken slecht is voor onze gezondheid. Maar wat doet het precies met onze longen? En hoe ziet een gezonde long er eigenlijk uit?

Gezonde longen

Een gezonde long is roze van kleur en heeft een sponsachtige structuur. Dit komt doordat de longen gevuld zijn met kleine luchtzakjes, de longblaasjes. Deze blaasjes zorgen ervoor dat zuurstof uit de lucht wordt opgenomen en koolstofdioxide wordt afgegeven. Op deze manier voorzien de longen ons lichaam van zuurstof en zorgen ze ervoor dat we kunnen ademen.

Rokerslongen

Bij rokerslongen is er echter sprake van schade aan de longblaasjes. Door het roken raken de wanden van de blaasjes ontstoken en beschadigd, waardoor ze hun elasticiteit verliezen. Hierdoor kunnen ze minder goed uitzetten en krimpen, waardoor de longinhoud afneemt. Ook kan er slijm ontstaan in de longen, wat kan leiden tot hoesten en kortademigheid.

COPD en longkanker

Op de lange termijn kan roken zelfs leiden tot ernstige longziekten, zoals COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) en longkanker. Bij COPD zijn de longen blijvend beschadigd en is het ademen moeilijker. Longkanker ontstaat doordat cellen in de longen ongecontroleerd beginnen te groeien en zich verspreiden naar andere delen van het lichaam.

Kortom, het verschil tussen gezonde en rokerslongen is groot. Door te stoppen met roken kun je de schade aan je longen beperken en je gezondheid verbeteren.

Hoe weet je of je longen gezond zijn?

Je weet nu hoe belangrijk het is om voor je longen te zorgen, maar hoe weet je eigenlijk of je longen gezond zijn? Er zijn verschillende manieren om dit te controleren en ervoor te zorgen dat je ademhalingssysteem in topconditie is.

Luister naar je lichaam

Ten eerste is het belangrijk om te luisteren naar je lichaam. Let op eventuele veranderingen in je ademhaling. Als je bijvoorbeeld merkt dat je kortademig bent tijdens eenvoudige activiteiten zoals traplopen of wandelen, kan dit een teken zijn dat er iets mis is met je longen. Ook hoesten, piepende ademhaling of pijn op de borst kunnen wijzen op problemen met de longen. Als je deze symptomen ervaart, is het verstandig om een afspraak te maken met je huisarts.

Longfunctietest

Een andere manier om de gezondheid van je longen te controleren, is door regelmatig een longfunctietest te laten doen. Deze test meet onder andere de hoeveelheid lucht die je kunt in- en uitademen, en kan eventuele afwijkingen in je longfunctie detecteren. Je huisarts kan je doorverwijzen naar een specialist voor deze test.

Gezonde levensstijl

Daarnaast is het belangrijk om een gezonde levensstijl te hanteren om je longen gezond te houden. Roken is bijvoorbeeld zeer schadelijk voor de longen en kan leiden tot ernstige longaandoeningen zoals longkanker en COPD. Als je rookt, is het dus belangrijk om te stoppen. Daarnaast is regelmatige lichaamsbeweging goed voor je longen. Door regelmatig te bewegen, verbeter je niet alleen je conditie, maar ook de werking van je longen.

Adem frisse lucht in

Tot slot is het belangrijk om regelmatig frisse lucht in te ademen. Zorg ervoor dat je voldoende ventilatie hebt in huis en vermijd vervuilde lucht, zoals rook of uitlaatgassen. Daarnaast kan het helpen om regelmatig naar buiten te gaan en diep adem te halen. Frisse lucht is essentieel voor gezonde longen.

Hoe lang kunnen gezonde longen adem inhouden? Test het zelf!

Heb je je ooit afgevraagd hoe lang je eigenlijk je adem kunt inhouden? Het antwoord is niet zo simpel als je misschien denkt. Het hangt namelijk af van verschillende factoren, zoals leeftijd, geslacht, gezondheid en zelfs de hoogte waarop je je bevindt.

Over het algemeen kunnen de meeste mensen tussen de 15 en 60 seconden hun adem inhouden. Echter, sommige mensen met een getraind ademhalingssysteem kunnen langer hun adem inhouden. Dit kan echter variëren afhankelijk van verschillende factoren.

Zo hebben mannen bijvoorbeeld vaak een grotere longinhoud dan vrouwen, wat betekent dat ze over het algemeen langer hun adem kunnen inhouden. Ook speelt leeftijd een rol. Naarmate we ouder worden, neemt onze longcapaciteit af, wat betekent dat we minder lang onze adem kunnen inhouden.

Een andere factor die van invloed kan zijn op hoe lang je je adem kunt inhouden, is de hoogte waarop je je bevindt. Op grote hoogte is de luchtdruk lager, waardoor er minder zuurstof beschikbaar is. Dit kan ervoor zorgen dat je sneller buiten adem raakt en minder lang je adem kunt inhouden.

Wil je zelf testen hoe lang jij je adem kunt inhouden? Doe dan de volgende test:

 1. Adem rustig in en uit.
 2. Adem diep in en houd je adem zo lang mogelijk in.
 3. Houd de tijd bij met een stopwatch of timer.
 4. Adem rustig uit.

Uitslag

 • Minder dan 15 seconden: Dit is erg weinig en kan betekenen dat je longcapaciteit en/of ademhalingstechniek niet optimaal is. Het kan ook wijzen op een onderliggende medische aandoening. Het is daarom verstandig om bij klachten contact op te nemen met je huisarts.
 • 15-25 seconden: Gemiddelde uitslag, het geeft aan dat je longcapaciteit en ademhalingstechniek goed zijn. Het is echter belangrijk om op te merken dat de duur van het inhouden van je adem afhankelijk is van verschillende factoren, zoals leeftijd, geslacht, gezondheid en fitheid.
 • Meer dan 25 seconden: Dit duidt op een bovengemiddelde longcapaciteit en goede ademhalingstechniek. Het kan ook wijzen op een goede fysieke conditie en mogelijk een getraind ademhalingssysteem.
 • 60-68 seconden: Je hebt een uitstekende longcapaciteit en goede ademhalingstechniek. Het geeft aan dat je ademhalingssysteem goed getraind is en dat je mogelijk een goede fysieke conditie hebt.

Onthoud dat deze test (bron: Women’s Health, 2023) geen exacte meting is en dat het resultaat kan variëren afhankelijk van verschillende factoren. Als je twijfelt over de gezondheid van je longen, raadpleeg dan een arts.

Gezonde longen zijn van groot belang voor een goede gezondheid. Door het aanpassen van je voeding, leefstijl en stoppen met roken kun je de gezondheid van je longen verbeteren en eventuele problemen opsporen. Zorg goed voor je longen, ze zijn immers onmisbaar!

Heb je vragen over leefstijlveranderingen, COPD of wil je gelijk een afspraak maken? Neem contact met ons op. Samen werken we aan een gezonde leefstijl en een betere kwaliteit van leven, zodat je klachtenvrij kunt zijn. Wij staan voor je klaar om je te helpen en te ondersteunen bij jouw persoonlijke doelen.

Fysiotherapie praktijk elke zaterdag open

F3 Fysio in Rotterdam Noord (achterkant Centraal Station) is ook elke zaterdag geopend van 09.00 tot 17.00 uur.
Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Onze therapeuten staan voor jou klaar!

Neem contact op voor een afspraak of bel: 010-210 83 99.