Vapen, ook wel bekend als elektronisch roken of e-roken, is de laatste jaren steeds populairder geworden. Veel mensen zijn overgestapt op vapen als alternatief voor traditioneel roken. Vooral het aantal jongeren tussen de 12 en 17 jaar dat gebruik maakt van de vape is opvallend groot. Hoe ongezond is vapen eigenlijk? In dit artikel vertellen we je uit welke stoffen de e-sigaret bestaat en welke gezondheidsrisico’s aan e-roken verbonden zijn.

Vapen is een term die wordt gebruikt om te verwijzen naar het gebruik van elektronische sigaretten, ook wel bekend als e-sigaretten. Deze apparaten zijn ontworpen om een alternatief te bieden voor traditionele sigaretten en tabaksproducten.

Het gebruik van e-sigaretten is de afgelopen jaren enorm populair geworden, vooral onder mensen die willen stoppen met roken of op zoek zijn naar een minder schadelijk alternatief. In tegenstelling tot traditionele sigaretten, bevatten e-sigaretten geen tabak en produceren ze geen rook. In plaats daarvan werken ze door het verdampen van een vloeistof die nicotine bevat.

De verslavende stof nicotine

Wanneer nicotine wordt geïnhaleerd of ingenomen, komt het snel in de bloedbaan terecht en bereikt het de hersenen. In de hersenen bindt nicotine zich aan specifieke receptoren, genaamd nicotine receptoren. Dit activeert het beloningscentrum van de hersenen, wat leidt tot afgifte van dopamine en andere neurotransmitters die gevoelens van plezier en ontspanning veroorzaken. Dit kan leiden tot een verslavend effect.

Nicotine heeft ook invloed op andere delen van het lichaam, zoals het hart, de bloedvaten en de longen. Het kan de hartslag verhogen, de bloeddruk verhogen en de ademhaling versnellen.

Bij vapen kun je zelf bepalen hoeveel nicotine je wilt gebruiken. Er zijn e-liquids verkrijgbaar met verschillende nicotinegehaltes, waardoor je de mogelijkheid hebt om langzaam af te bouwen. Maar let op, ook e-liquids bevatten schadelijke stoffen, zoals zware metalen of chemicaliën die vrijkomen bij verhitting. En dit is precies hoe vapen een ongezond alternatief voor traditionele sigaretten is.

Schadelijke stoffen bij vapen

Het vapen van e-sigaretten brengt schadelijke stoffen en chemicaliën met zich mee. Hoewel e-sigaretten vaak worden gepresenteerd als een minder schadelijk alternatief voor traditioneel roken, is het belangrijk op te merken dat ze niet geheel zonder risico zijn. Enkele van de schadelijke stoffen en chemicaliën die in e-sigaretten kunnen voorkomen, zijn onder andere:

Nicotine

E-sigaretten kunnen nicotine bevatten, wat verslavend is en negatieve effecten kan hebben op de ontwikkeling van de hersenen bij jongeren.

Propyleenglycol en glycerine

Deze stoffen worden gebruikt als basis vloeistoffen in e-sigaretten. Hoewel ze algemeen als veilig worden beschouwd voor gebruik in voedingsmiddelen, zijn de langetermijneffecten van inhalatie nog niet volledig bekend.

Aroma’s

E-sigaretten kunnen verschillende aroma’s bevatten, zoals fruitige of zoete smaken. Sommige van deze aroma’s kunnen schadelijke chemicaliën bevatten of bij verhitting potentieel schadelijke stoffen produceren.

Chemische stoffen uit de verhitting van e-liquids

Bij het verhitten van e-liquids kunnen er schadelijke stoffen vrijkomen, zoals formaldehyde, acroleïne en azijnzuur.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de gezondheidseffecten van langdurig vapen nog niet volledig bekend zijn. Maar hoe ongezond vapen is valt niet te ontkennen na het lezen van deze lijst.

Vapen is schadelijk voor je gezondheid

Hoe ongezond is vapen voor je gezondheid? Vapen is niet zonder risico’s voor je gezondheid. Hoewel het vaak wordt gezien als een alternatief voor traditioneel roken, brengt het toch schade toe aan je lichaam. Het inhaleren van de dampen van een e-sigaret kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen.

Longen, hart en bloedvaten

Eén van de belangrijkste zorgen is de impact van de chemicaliën in de e-sigaret op je longen. De dampen bevatten vaak nicotine, die verslavend is en schadelijk kan zijn voor je hart en bloedvaten. Daarnaast kunnen de chemicaliën in de dampen irritatie en ontsteking van de luchtwegen veroorzaken.

Chronische bronchitis en astma

Onderzoek suggereert dat het gebruik van e-sigaretten kan leiden tot longproblemen, zoals een verhoogd risico op chronische bronchitis en astma. Bovendien kunnen de dampen ook schadelijk zijn voor je immuunsysteem en de gezondheid van je cellen.

Vooral slecht voor jongeren

Het is ook belangrijk om te vermelden dat vapen niet zonder risico’s is voor jongeren. Het gebruik van e-sigaretten kan de ontwikkeling van de hersenen beïnvloeden en leiden tot verslaving aan nicotine. Daarnaast kan het gebruik van e-sigaretten jongeren aanzetten tot het roken van traditionele sigaretten.

Kortom, vapen is niet onschadelijk voor je gezondheid. Het kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, met name op het gebied van je longen. Als je wilt stoppen met vapen of meer informatie wilt over de risico’s, raadpleeg dan een gezondheidsprofessional.

Hulp nodig met het aannemen van een gezonde leefstijl?

Nu je weet hoe ongezond vapen is wil je wellicht een andere hobby vinden. Wil je stoppen met roken en werken aan een fit en gezond lichaam? Neem contact met ons op en wij adviseren jou hoe je kunt werken aan een gezonde leefstijl. Probeer onze Fit Food Focus app een maand gratis!

Fysiotherapie praktijk elke zaterdag open

F3 Fysio in Rotterdam Noord (achterkant Centraal Station) is ook elke zaterdag geopend van 09.00 tot 17.00 uur.
Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Onze therapeuten staan voor jou klaar!

Neem contact op voor een afspraak of bel: 010-210 83 99.