Spanningshoofdpijn is een verzamelnaam voor diverse vormen van hoofdpijn zonder neurologische aandoening. De oorzaak van spanningshoofdpijn is nog niet geheel bekend. Wel staat vast dat spanning van de spieren geen oorzaak is, hoewel de naam anders doet vermoeden. Fysiotherapie is effectief bij de behandeling van spanningshoofdpijn.

Symptomen spanningshoofdpijn

  • Knellende pijn aan de zijkanten van het hoofd
  • Pijn is dof, drukkend, alsof er een strakke band om het hoofd zit
  • Uitstraling naar nek en schouders met als resultaat stijfheid
  • Misselijkheid, overgevoelig voor licht en geluid
  • Pijn wordt niet erger bij inspanning
  • De hoofdpijn komt regelmatig terug
  • Pijn duurt half uur maar kan ook een paar dagen duren

 

Spanningshoofdpijn is geen ernstige aandoening, maar het kan als heel vervelend ervaren worden. De meest waarschijnlijke verklaring voor spanningshoofdpijn is een ongeremde doorvoer van signalen vanuit de hersenen naar lager gelegen gebieden. Omdat het aantal prikkels hierdoor hoger is dan gewoonlijk, worden normale prikkels gevoeld als pijn. Spanning, stress en gespannen nekspieren en schouderspieren kunnen ervoor zorgen dat de hoofdpijn blijft of erger wordt.

Behandeling spanningshoofdpijn

Een gezonde leefstijl en een goed evenwicht tussen inspanning en ontspanning zal de spanningshoofdpijn verminderen of verhelpen. Door middel van ontspanningsoefeningen helpen wij jou je fysieke en mentale spanning los te laten. Samen met de therapeut wordt gekeken naar manieren om te ontspannen. Ook dry needling en/of oefentherapie kan de klachten doen afnemen. Oefentherapie is voornamelijk gericht op het versterken van nek- en bovenrugspieren. Als de hoofdpijn gepaard gaat met nekpijn, zal ook hier aandacht voor zijn tijdens de behandeling.

Vergoeding zorgverzekering

Spanningshoofdpijn wordt niet uit de basisverzekering vergoed. Voor fysiotherapie dien je hier dus een aanvullende verzekering voor af te sluiten.

F3 Fysio in Rotterdam Noord en Hillegersberg-Schiebroek bespreekt graag jouw hoofdpijnklachten en kijkt samen naar een geschikt behandelplan.

 

Neem contact op voor een afspraak via 010-210 83 99.