Vlees staat vaak op het menu en slechts 34% van de Nederlandse bevolking eet eenmaal per week vis. Dat is jammer, want vis bevat unieke voedingsstoffen voor je lichaam die voornamelijk uit deze waterdieren te halen zijn. Lees hier waarom jij voor het avondeten beter een visje kunt bereiden.

Omega vetzuren zijn goede meervoudige onverzadigde vetzuren. Ze zijn op te delen in visvetzuren EPA en DHA en de plantaardige vetzuren ALA. Vette vis zoals makreel, haring, sardines of zalm bevat het meeste omega 3. Omega vetzuren beschermen tegen hart- en vaatziekten en zijn goed voor ogen en hersenen. Als je 1 keer per week vis eet, krijg je voldoende visvetzuren binnen. Een tekort aan omega 3 kan zich uiten in moeite met concentreren, minder scherp zicht, onzuivere huid, vermoeidheid en een verminderde gemoedstoestand. Lust je geen vis? Haal de omega vetzuren dan uit plantaardige bronnen van omega 3 (ALA) vetzuren zoals lijnzaadolie, koolzaadolie, walnoten(olie), sojaolie, lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, zeewier en avocado.

Jodium voor je schildklier

Jodium is een mineraal dat je lichaam nodig heeft voor een goede werking van je schildklier. Vis is een van de weinige voedingsmiddelen waar jodium van nature in zit. Het wordt ook aan brood toegevoegd en je vindt het in zeewier. Eet je dus minder of geen brood, zorg dan dat je in ieder geval 1 keer per week vis eet.

Wat zijn de vetste vissoorten?

Er wordt gesproken over vette vis als de vis uit meer dan 5% vet bestaat. Makreel bevat 20.7 % vet per 100 gram en is daarmee de vetste vissoort. Dit betekent dat het genoeg ‘goede’ vetten bevat om jouw lichaam goed te laten functioneren. Op een gedeelde tweede plek met 16% vet staan haring en paling. Zalm volgt met 15.7% en forel bestaat uit 5.8% vet.

Vers of bewerkt?

Een portie kibbeling of een lekkerbekje op de markt van tijd tot tijd is heerlijk maar bevat super veel zout. Ook gerookte vis, zoute haring en vis uit blik zijn bewerkte vissen die je niet te vaak moet eten door het toegevoegde zout. Te veel zout verhoogt het risico op een hoge bloeddruk. Wissel af tussen verse en bewerkte vissoorten. Gerookte zalm of verse haring en neem is een keer makreel uit blik of verse sardines.

Vette vis eten bij artrose en reuma

Omega 3 vetzuren bevatten ontstekingsremmende eigenschappen. Ervaar je gewrichtsklachten zoals artrose of reuma, dan kun je het beste minimaal twee keer per week vette vis eten. De goede vetten van de vis werken als een smeermiddel voor de gewrichten. Ook noten, avocado en olijfolie bevatten vetten die kunnen helpen bij het verminderen van de pijn en zwelling in de gewrichten.

Fysiotherapie praktijk elke zaterdag open

F3 Fysio in Rotterdam Centrum (achterkant Centraal Station) is ook elke zaterdag geopend van 09.00 tot 17.00 uur. Kom langs en wij kijken samen met jou naar een behandelplan om jouw klachten te verhelpen.

 

Neem contact op voor een afspraak of bel: 010-210 83 99.