Wij zijn te dik. Althans dat zeggen de cijfers van het rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie van vorig jaar. In Nederland heeft ongeveer de helft van de volwassenen overgewicht. Daarvan heeft 14% obesitas. Wanneer heb je overgewicht en wat zijn de effecten hiervan op je gezondheid? Waarom hebben veel mensen moeite met afvallen? Lees ook de tips om af te vallen!

De meest gebruikte meting om te bepalen of je overgewicht hebt is de BMI (Body Mass Index). Deze geeft een inschatting van hoe gezond je lichaamsgewicht is in verhouding tot je lengte. Volgens de Body Mass Index (BMI) heb je overgewicht als je BMI hoger is dan 25. Vanaf 30 val je in de categorie ernstig overgewicht (obesitas). Volgens de meting heb je een gezond gewicht als je BMI tussen de 18.5 en 25 zit. In de categorie overgewicht is voor een nauwkeurige meting beter om het vetpercentage te meten. De BMI kan hoog zijn maar houdt niet rekening met factoren zoals lichaamsbouw of spiermassa. Deze factoren kunnen uiten in een hoge BMI, maar dat betekent niet dat je een ongezond lichaamsgewicht hebt.

Zo bereken je je BMI:

Als je bijvoorbeeld 65 kilo weegt en je bent 1,70 meter lang, dan bereken je je BMI als volgt: 65 kilo / (1,70 x 1,70 meter) = 22,5.

Overgewicht effect op gezondheid

Een te hoog vetpercentage gepaard met een inactieve leefstijl zorgt voor een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, diabetes en rug- en gewrichtsklachten om er maar een paar te noemen. Te weinig vet daarentegen, is ook niet goed. Je hebt een hoeveelheid lichaamsvet nodig, als reserve energievoorraad, maar ook als bescherming van je organen en je botten. Daarnaast heb je vetten nodig om hormonen aan te maken. Een ‘low-fat’ dieet is dus schadelijk, zeker voor vrouwen. Streef daarom naar een gezond vetpercentage en mishandel je lichaam niet door extreme diëten te volgen die jouw gezondheid verstoren.

Waarom is afvallen zo moeilijk?

In het begin van de afvalpoging gaat het vaak goed, je verliest wat kilo’s en kunt bijna dat maatje kleiner kopen. Maar na een tijd blijft je hangen op hetzelfde gewicht of je komt zelfs weer kilo’s aan. Je voelt je moedeloos en krijgt het gevoel dat niets helpt. Komt deze vicieuze cirkel je bekend voor? Gewicht verliezen en op het gewenste gewicht blijven is een duurloop, geen sprint. Dat betekent dus dat je je mindset permanent moet veranderen. Daarnaast moet je je bewust zijn van wat gezond is en wat niet. Waar zitten de verborgen calorieën? Welk onbewust gedrag heb jij jezelf aangeleerd? Wat is jouw energieverbruik en hoe kun je hier meer uit halen? Lees de tips hieronder en ga na op welke punten jij kunt verbeteren.

4 Tips om af te vallen

Afvallen is moeilijk omdat vaak vergeten wordt dat alle keuzes die je maakt van invloed zijn op je gezondheid. Je kunt het zo goed doen maar geen resultaten boeken. Bekijk eens of je al rekening houdt met onderstaande tips.

1. Weet wat je eet

Lees je in over (on)gezonde voeding. Alleen als je weet hoe voeding voor jouw lichaam werkt, weet je wat je wel of niet moet eten. Eet bijvoorbeeld alles in de zo puur mogelijke vorm, mijd light producten (verborgen dikmaker), zorg voor gevarieerde voeding om vitamines en mineralen binnen te krijgen en hydrateer.

2. Weersta de verleiding

Verleidingen zijn dichterbij dan je denkt. Woon je samen, ga je vaak uit eten met vrienden of ben je gevoelig voor reclames? Je moet extra sterk zijn om niet toe te geven aan de lekkernijen. Verander daarom je omgeving of zorg ervoor dat je steun krijgt vanuit je vrienden en familie. Denk aan een voorraadkast zonder snacks of neem eigen eten mee naar werk.

3. Rust en actie

Slaap je genoeg? Uit onderzoek is gebleken dat mensen die weinig slapen (minder dan 6 uur per nacht) meer kans hebben op overgewicht. Naast rust moet je ook het dagelijks bewegen maximaliseren. Ga na welke ritjes met de tram of auto je ook met de fiets had kunnen doen. Ben je hier al goed mee bezig? Ga dan ook na de lunch en/of het avondeten wandelen. Zorg ervoor dat je elke dag minimaal een uur aan intensieve beweging komt.

4. Houd jezelf scherp

Evalueer regelmatig je gezondheidsdoelen (en levensdoelen!) en bedenk wat je bereid bent om op te geven om deze te behalen. Belangrijk is om jouw doelen haalbaar te maken. Wees dus realistisch, grote doelen beginnen met een kleine stap.

Met de Fit Food Focus app werk je naast fysieke fitheid ook aan mindfulness en voeding. De app geeft jou een steuntje in de rug bij afvallen, je krijgt toegang tot gezonde recepten en kunt artikelen lezen over gezonde voeding. Probeer de app gratis.

Fysiotherapie praktijk elke zaterdag open

F3 Fysio in Rotterdam Centrum (achterkant Centraal Station) is ook elke zaterdag geopend van 09.00 tot 17.00 uur. Heb je vragen over gezond afvallen (met de Fit Food Focus app) of wil je een afspraak maken? Onze therapeuten staan voor jou klaar!

 

Neem contact op voor een afspraak of bel: 010-210 83 99.