Wist je dat veel verzorgingsproducten die jij dagelijks gebruikt zoals gezichtscrèmes, lippenbalsem en deodorant schadelijke stoffen bevatten? Onderzoek van stichting Tegengif toont aan dat maar liefst 60% van de verzorgingsproducten minstens één schadelijk bestanddeel bevat, zoals parabenen, ftalaten, synthetische geurstoffen en conserveermiddelen. Deze schadelijke bestanddelen kunnen onder andere leiden tot huidirritatie, allergische reacties en hormoonverstoringen.

Dit artikel is bedoeld om je bewust te maken van de schadelijke ingrediënten in cosmetica en huidverzorgingsproducten, zoals parabenen of sodium lauryl sulfate.

Ook lees je meer over verzorgingsproducten zonder schadelijke stoffen. Deze producten zijn niet alleen veiliger, maar vaak ook effectiever in het verzorgen van de huid.

Shampoo, crème, lippenbalsem, deodorant, make-up, nagellak, we gebruiken ze om ons te wassen, te hydrateren, te beschermen en er goed uit te zien. Deze producten zijn essentieel geworden in ons dagelijks leven en spelen een belangrijke rol in persoonlijke verzorging. Echter, veel van deze producten bevatten schadelijke stoffen die een negatief effect kunnen hebben op je gezondheid. In deze alinea lees je over de schadelijke stoffen die verstopt zitten in jouw favoriete smeersels. Zoals parabenen, ftalaten, formaldehyde en sodium lauryl sulfaat (SLS).

Parabenen

Parabenen zijn conserveermiddelen die vaak worden toegevoegd aan verzorgingsproducten zoals lotions, shampoos en make-up. Ze worden gebruikt om de houdbaarheid van het product te verlengen en bacteriegroei te voorkomen. Echter, parabenen worden ook in verband gebracht met hormonale verstoring en kunnen de hormoonbalans in het lichaam verstoren. Dit kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder vruchtbaarheidsproblemen en een verhoogd risico op borstkanker.

Ftalaten

Ftalaten zijn weekmakers die onder andere worden gebruikt om plastic flexibel te houden. Ze worden vaak aangetroffen in producten zoals nagellak, haarlak en parfums. Ftalaten kunnen ook worden geabsorbeerd door de huid en in het lichaam terechtkomen, waar ze hormonale verstoring kunnen veroorzaken en schadelijke effecten kunnen hebben op de voortplanting en de ontwikkeling van kinderen.

Formaldehyde

Formaldehyde is een chemische stof die wordt gebruikt als conserveermiddel in verzorgingsproducten zoals shampoos, conditioners en body lotions. Het wordt ook gebruikt in sommige haarbehandelingen om het haar steil te maken. Formaldehyde is geclassificeerd als een kankerverwekkende stof door organisaties zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het kan ook irriterend zijn voor de huid, ogen en luchtwegen.

Sodium lauryl sulfaat

Sodium lauryl sulfaat (SLS) is een reinigingsmiddel dat vaak wordt toegevoegd aan producten zoals tandpasta, shampoo en zeep om schuim te creëren. Maar eigenlijk is het een zeer agressieve reiniger die ook wordt gebruikt om motoren te ontvetten. De agressieve stof tast de natuurlijke beschermlaag van je huid flink aan, bovendien irriteert het je ogen, huid en longen.

Minerale oliën

Deze oliën kunnen de poriën verstoppen en de huid verstikken, wat kan leiden tot acne en andere huidproblemen. Ze worden veel gebruikt in lipproducten en babyproducten. Je herkent minerale oliën op de verpakking aan de woorden petrolatum, petroleum, paraffinum (liquidum), vaseline of simpelweg mineral oil.

Aluminiumchlorohydraat

Aluminiumchlorohydraat is een chemische stof die vaak wordt gebruikt als actief ingrediënt in deodorants en antitranspiranten. Er zijn zorgen geuit over de schadelijke effecten van aluminiumchlorohydraat op de gezondheid. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat dit ingrediënt kan worden geassocieerd met een verhoogd risico op borstkanker en neurologische aandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer. Bovendien kan het gebruik van aluminiumchlorohydraat leiden tot huidirritatie en allergische reacties.

Alcohol, siliconen en triclosan

Alcohol staat bekend om zijn uitdrogende eigenschappen, wat kan leiden tot irritatie en uitdroging van de huid. Siliconen worden vaak gebruikt in haarproducten en cosmetica vanwege hun gladmakende en glanzende effect, maar ze kunnen ook de poriën verstoppen en de huid verstikken. Triclosan, een veelvoorkomend antibacterieel middel in zeep en tandpasta, is in verband gebracht met hormonale verstoring en milieuschade.

Nu je meer weet over de betekenis van ingrediënten in verzorgingsproducten, ben je beter in staat om de etiketten van deze producten te begrijpen. Daarnaast kun je bewust kiezen voor verzorgingsproducten zonder schadelijke stoffen, zoals natuurlijke producten. Over welke natuurlijke verzorgingsproducten we het hier hebben, lees je in de volgende alinea.

Natuurlijke verzorgingsproducten

Het gebruik van natuurlijke verzorgingsproducten heeft verschillende voordelen. Allereerst zijn natuurlijke producten vrij van schadelijke chemicaliën en synthetische ingrediënten, wat de kans op huidirritatie en allergische reacties vermindert. Daarnaast zijn natuurlijke ingrediënten rijk aan voedingsstoffen en antioxidanten, die de huid kunnen voeden en beschermen. Bovendien zijn natuurlijke verzorgingsproducten zonder schadelijke stoffen milieuvriendelijk. Dus door te kiezen voor natuurlijke verzorgingsproducten draag je dus niet alleen bij aan je eigen gezondheid, maar ook aan het behoud van een gezonde planeet!

Lees verder over natuurlijke verzorgingsproducten zonder schadelijke stoffen voor huidverzorging, deodorant en shampoo.

Deze natuurlijke producten verzorgen en voeden jouw huid

Misschien heb je de volgende producten al in huis! Verzorgingsproducten zonder schadelijke stoffen zijn dus dichterbij dan je denkt.

Om te reinigen:

Rozenwater staat bekend om zijn kalmerende en verfrissende eigenschappen, waardoor het ideaal is voor het reinigen van de huid. Het helpt bij het verwijderen van vuil en overtollig talg, terwijl het tegelijkertijd de huid hydrateert en verzacht. (en lekker ruikt!)

Aloe vera gel kun je gebruiken voor het verwijderen van vuil en onzuiverheden. Daarnaast kan het ontstekingen en roodheid verminderen, waardoor het geschikt is voor gevoelige huidtypes en aandoeningen zoals acne. Regelmatig gebruik kan bovendien de huidtextuur verbeteren en de teint egaliseren.

Om te hydrateren:

Kokosolie is een heerlijk product voor de huid vanwege de rijke vetzuren die helpen bij de hydratatie, het verzachten van de huid, de antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen.

Shaeboter dringt diep in de huid door als een natuurlijke vochtinbrengende crème. Het voedt en beschermt de huid tegen uitdroging, waardoor het zacht en soepel blijft. Met vitamine A en E helpt sheaboter de huid te herstellen en vernieuwen.

Om te exfoliëren:

Havermout-honing scrub: Havermout staat bekend om zijn kalmerende en verzachtende eigenschappen, terwijl honing antibacteriële en hydraterende voordelen heeft. Door deze natuurlijke ingrediënten te combineren, wordt de huid op milde wijze geëxfolieerd en gevoed, waardoor deze zacht en stralend wordt. Bovendien helpt regelmatig exfoliëren bij het verbeteren van de textuur van de huid en het verminderen van onzuiverheden.

Suiker scrub: Suiker heeft natuurlijke exfoliërende eigenschappen en kan helpen bij het stimuleren van de celvernieuwing, waardoor de huid er frisser uitziet. Bovendien kan een suikerscrub ook helpen bij het verminderen van ingegroeide haartjes en het voorkomen van verstopte poriën.

Om te verzorgen:

Arganolie werkt goed voor huidverzorging vanwege de rijkdom aan vitamine E, essentiële vetzuren en antioxidanten. Deze natuurlijke ingrediënten voeden, hydrateren en beschermen de huid, verminderen ontstekingen en littekens.

Jojoba olie voedt, herstelt, en vermindert roodheid en irritatie van de huid. De olie wordt gemakkelijk geabsorbeerd en laat geen vettig gevoel achter, waardoor het een ideale keuze is om de huid gezond en stralend te houden.

Maak zelf deodorant met natuurlijke ingrediënten

Wist je dat je zelf deodorant kunt maken met natuurlijke ingrediënten?

Een van de belangrijkste ingrediënten in zelfgemaakte deodorant is kokosolie. Kokosolie heeft van nature antibacteriële eigenschappen en helpt geurtjes te neutraliseren. Daarnaast kun je ook baking soda toevoegen, wat helpt om zweet te absorberen en geurtjes te neutraliseren. Een paar druppels essentiële oliën, zoals lavendel of tea tree, kunnen worden toegevoegd voor een aangename geur en extra antibacteriële werking.

Meng de kokosolie, baking soda en oliën in een kom tot een gladde pasta. Giet het mengsel in een schoon potje of een lege deodorantstick en laat het afkoelen. Je zelfgemaakte deodorant is nu klaar voor gebruik!

Daarnaast zijn er ook natuurlijke deodorants op basis van aluin verkrijgbaar. Aluin is een natuurlijk mineraal dat bekend staat om zijn antibacteriële eigenschappen en kan helpen bij het bestrijden van lichaamsgeur. Aluin bevat een eiwit dat de poriën afsluit zodat het zweet er niet door kan. Het is een effectief en natuurlijk alternatief voor deodorants met synthetische ingrediënten.

Was je haar met natuurlijke ingrediënten

Er bestaan diverse natuurlijke ingrediënten die geschikt zijn om je haar mee te wassen. Een populaire keuze is bijvoorbeeld appelazijn, dat bekend staat om zijn reinigende werking en vermogen om productresten te verwijderen.

Daarnaast is kokosmelk een mogelijkheid vanwege zijn hydraterende eigenschappen die je haar zacht en glanzend kunnen maken.

Baking soda kan helpen om overtollige olie te verwijderen en je haar een opfrisbeurt te geven.

Ook honing kan dienen als een natuurlijke reiniger vanwege de antibacteriële eigenschappen en het vermogen om het haar te hydrateren. Tot slot kan toevoeging van tea tree olie aan zelfgemaakte haarmengsels gunstig zijn vanwege de ontstekingsremmende en ontsmettende eigenschappen.

Werk aan een algehele gezonde leefstijl bij F3 Fysio in Rotterdam

Wil je naast de verdieping in verzorgingsproducten zonder schadelijke stoffen ook werken aan een gezonde leefstijl? Wij streven naar een duurzame verandering, zodat jij je lichamelijke klachten kunt aanpakken en tegelijkertijd kunt werken aan een gezondere levensstijl. Dit doen we onder andere via onze Fit Food Focus methode.

Wil je meer informatie ontvangen over hoe wij jou kunnen helpen? Neem dan gerust contact met ons op. Of maak direct een afspraak voor een intakegesprek, zodat we samen kunnen kijken naar jouw persoonlijke situatie en doelen.

Wij staan voor je klaar om je te begeleiden naar een gezonder en vitaler leven!