Bewegen is van essentieel belang voor een gezonde levensstijl. Helaas staat bewegen bij steeds meer Nederlanders te laag op de prioriteitenlijst. En dat is zorgelijk, want bewegen is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor het geestelijk welzijn. Daarnaast hangt te weinig bewegen en veel zitten samen met een hogere kans op hart- en vaatziekten en diabetes. Hoeveel beweging heb je per dag nodig? Hoe kunt je dit bereiken zonder dat het teveel moeite kost? In dit artikel geven we antwoord op je vragen.

Bewegen is ontzettend belangrijk voor onze gezondheid en welzijn. Er zijn talloze voordelen aan regelmatig bewegen. We zetten ze voor je op een rijtje.

Goede conditie en minder risico op ziektes

Bewegen helpt je lichaam in goede conditie te houden. Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om de spieren en botten te versterken, bloedsomloop te verbeteren en het immuunsysteem te versterken. Dit kan op zijn beurt bijdragen aan het verminderen van het risico op verschillende gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas. Daarnaast helpt bewegen bij het behouden van een gezond gewicht en het verbeteren van de spijsvertering.

Mentale welzijn

Naast de fysieke voordelen heeft bewegen ook een positieve invloed op je mentale welzijn. Door te bewegen maken we endorfines aan, ook wel bekend als de ‘gelukshormonen’. Deze endorfines zorgen voor een goed humeur, helpen stress te verminderen en de algehele mentale gezondheid te versterken. Regelmatig bewegen kan ook bijdragen aan het verbeteren van de slaapkwaliteit, wat op zijn beurt kan bijdragen aan een betere mentale en fysieke gezondheid.

Sociale contacten

Bovendien kan bewegen helpen om sociale contacten te leggen en het gevoel van verbondenheid te vergroten. Door deel te nemen aan groepsactiviteiten zoals sportteams of fitnesslessen kun je nieuwe vrienden maken en je netwerk uitbreiden.

Beter slapen

Tot slot zorgt regelmatig bewegen voor een betere nachtrust. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die regelmatig bewegen over het algemeen beter slapen en minder last hebben van slaapproblemen. Dit komt omdat beweging helpt om overtollige energie te verbranden en het lichaam tot rust te brengen.

Kortom, bewegen is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je mentale welzijn en sociale leven. Hoeveel beweging heb je per dag nodig om bij te dragen aan een gezond lichaam een geest? Lees snel verder.

Hoeveel beweging per dag heb je nodig? Nederlandse norm bewegen

De Nederlandse norm voor bewegen, ook wel bekend als de Beweegrichtlijnen, is een richtlijn die is opgesteld om de gezondheid en het welzijn van de Nederlandse bevolking te bevorderen. Deze norm geeft aan hoeveel en hoe intensief mensen moeten bewegen om gezond te blijven.

Volwassenen

Volgens de Beweegrichtlijnen zouden volwassenen wekelijks minstens 2,5 uur matig intensief moeten bewegen. Matig intensieve activiteiten zijn activiteiten waarbij je hartslag en ademhaling iets versnellen, zoals stevig wandelen, fietsen of tuinieren. Daarnaast zouden volwassenen minstens twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten moeten doen, zoals krachttraining of traplopen.

Kinderen en jongeren

Voor kinderen en jongeren gelden andere richtlijnen. Zij zouden dagelijks minstens een uur matig tot intensief moeten bewegen. Matig intensieve activiteiten zijn bijvoorbeeld fietsen naar school, buiten spelen of dansen. Daarnaast zouden kinderen en jongeren minstens drie keer per week spier- en botversterkende activiteiten moeten doen, zoals klimmen, springen of zwemmen.

Zwangere vrouwen, ouderen, mensen met een beperking

Naast deze algemene richtlijnen zijn er specifieke adviezen voor verschillende leeftijdsgroepen en doelgroepen, zoals zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een beperking. Deze adviezen kunnen variëren op basis van individuele behoeften en mogelijkheden.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de beweegrichtlijnen een minimumnorm zijn en dat meer bewegen altijd beter is voor de gezondheid. Regelmatig bewegen heeft, zoals je eerder hebt kunnen lezen, vele voordelen, zoals het versterken van de spieren en botten, het verbeteren van de conditie en het verlagen van het risico op verschillende chronische ziekten, zoals diabetes en hart- en vaatziekten.

Nu je weet hoeveel beweging je per dag nodig hebt, is het belangrijk om te weten hoe je dit kunt integreren in je dagelijkse routine.

Hoe ziet een gezond dagelijks bewegingspatroon eruit?

Wil jij ook elke week aan 2,5 uur beweging komen, maar vind je het lastig om dit in te plannen? Geen zorgen, wij hebben 4 tips voor je!

Tip 1: Alles is beter dan te lang stilzitten

Allereerst is het belangrijk om te weten dat bewegen niet per se betekent dat je dagelijks naar de sportschool moet. Het gaat erom dat je gedurende de dag voldoende beweegt en niet te lang stilzit. Natuurlijk is het goed om regelmatig te sporten, maar ook dagelijkse activiteiten zoals wandelen, fietsen en huishoudelijke taken dragen bij aan een gezond bewegingspatroon.

Tip 2: Maak beweging onderdeel van je dagelijkse routine

Probeer beweging dus zoveel mogelijk in te passen in je dagelijkse routine. Neem de trap in plaats van de lift, ga lopend of met de fiets naar je werk, of maak een wandeling tijdens je lunchpauze. Door kleine veranderingen aan te brengen in je dagelijkse gewoontes, kun je al snel extra beweging krijgen zonder dat het veel extra tijd kost.

Tip 3: Doe cardio en krachttraining

Een gezond bewegingspatroon bestaat uit zowel cardio als krachttraining. Cardio-oefeningen, zoals hardlopen, fietsen en zwemmen, zorgen voor een goede conditie en verbranden calorieën. Krachttraining, zoals gewichtheffen en squats, helpt bij het opbouwen van spiermassa en het versterken van botten.

Het is belangrijk om te variëren in je bewegingspatroon. Doe niet elke dag dezelfde oefeningen, maar wissel af tussen cardio en krachttraining. Ook kun je afwisselen tussen verschillende sporten en activiteiten om je lichaam uit te dagen en te voorkomen dat je in een sleur terechtkomt.

Tip 4: Niet overdrijven en overbelasten

Tot slot is het belangrijk om te luisteren naar je lichaam. Overbelasting kan leiden tot blessures en kan ervoor zorgen dat je minder gemotiveerd raakt om te blijven bewegen. Neem dus voldoende rust en bouw langzaam op als je net begint met sporten of een nieuw soort oefening uitprobeert.

Een gezond bewegingspatroon draagt bij aan een gezonde levensstijl en kan helpen bij het voorkomen van verschillende gezondheidsproblemen. Zorg dus dat je voldoende beweegt en maak er een gewoonte van om dagelijks actief te zijn.

Hulp bij een gezond beweegpatroon bij F3 Fysio in Rotterdam

Als je op zoek bent naar hulp bij het ontwikkelen van een gezond beweegpatroon of het aanpakken en voorkomen van lichamelijke klachten, dan kan fysiotherapie een goede optie zijn. Bij F3 Fysio kun je terecht voor professionele begeleiding en behandelingen op maat. Onze ervaren fysiotherapeuten helpen je graag bij het verbeteren van je lichamelijke gezondheid en het verminderen van pijnklachten.

Of je nu last hebt van een blessure, chronische pijn of gewoon meer wilt bewegen, bij F3 Fysio in Rotterdam ben je aan het juiste adres. Neem contact met ons op om te bespreken wat wij voor jou kunnen betekenen.