Zweepslag is een bekende term binnen sportblessures en fysiotherapie. Vaak wordt een zweepslag verward met spierkrampen,- pijn, en,- knopen. Maar wat wordt hier nu precies onder verstaan? En als je een zogeheten zweepslag hebt opgelopen, hoe ga je er dan mee om?

Zoals de naam al verraadt: het voelt alsof er een ‘zweep’ over je spier klapt. Met een zweepslag wordt een acute spierscheur bedoeld. Zo’n spierscheur is vaak het gevolg van een (plotselinge) explosieve beweging. De spierpees overgang van de kuit is de meest voorkomende plek van een dergelijke zweepslag. Na het ervaren van een ‘zweepslag’ en plotselinge heftige pijn blijft er een specifieke locatie in de spier gevoelig tijdens momenten waarmee je de spier belast. De huid rondom de gevoelige plek is rood, warm en opgezwollen.  Ook kan er na een paar uur een blauwe plek ontstaan, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn.

Herken je deze symptomen? Wij geven een aantal tips hoe je het best kan handelen in de acute fase. Twijfel je of je wel/geen zweepslag hebt, of wens je een optimale begeleiding om je weer goed op de been te helpen? Maak dan een afspraak bij F3 Fysio.

Adviezen bij een zweepslag

Koelen

Het ligt voor de hand; koelen. Direct na het ontstaan van een zweepslag is het van belang om de aangedane spier hoog te leggen en koelen. Dit heeft echter alleen in de eerste 24 uur zin. Wikkel een theedoek om wat ijs en laat het ongeveer 10 minuten op de pijnlijke plek rusten. Doe dit zo’n 4 à 5 keer per dag.

Immobilisatie (rust)

Stop direct met belasten na het ontstaan van een zweepslag. Probeer de eerste dagen de aangedane spier minimaal te belasten.

Wel of niet belasten?

Om de doorbloeding op gang te laten komen, wordt er aangeraden om na drie dagen voorzichtig in beweging te komen (lopen, fietsen). Scherpe pijn is een teken dat je moet stoppen.

 

Bij vragen over het herstel of hulp tijdens hervatten van (sport)activiteiten, raden wij aan om een afspraak te maken bij de fysiotherapeut. Ook wanneer je in de nasleep van een oude zweepslag klachten blijft houden, kan fysiotherapie een uitkomst bieden.