Buikademhaling
Door stress en sores zijn we verleerd om op een natuurlijke manier te ademen. Als baby ging het helemaal natuurlijk: het buikje op en neer en de adem vult de longen volledig en leegt ze ook volledig. Waar zit jouw adem?
Niet alleen tijdens sporten maar in rust stand is het belangrijk om bewust te zijn van je adem. Zit je ademhaling hoog, zoals bij de meeste mensen, kun je haar uitnodigen te zakken door hier bewust van te worden. Een goede buikademhaling stimuleert je parasympathisch zenuwstelsel, resulterend in comfort in je lichaam, geest en op emotioneel niveau. Een goede buikademhaling werkt bovendien stimulerend voor je core (lees hier meer over het belang van je core). Hier zijn alvast wat tips om mee te beginnen.
Word bewust van je ademhaling in rust
Allereerst is het van belang om je bewust te worden van je ademhaling. Ga met je rug op een mat, je bed of op de bank liggen. Leg je hand op je buik en concentreer je. Waar voel je je adem? Benoem wat je voelt want dat helpt je bewustwording.
Maak je core spieren sterker
Met sterkere core spieren wordt je buikademhaling versterkt en andersom. Probeer elke keer bij het uitademen de spieren aan te spannen die je aanspant als je moet poepen (dat is even de beste manier om de spieren te omschrijven).
Word bewust van je ademhaling in actie
Probeer tijdens het sporten of andere activiteiten je aandacht naar je adem te brengen. Je zult merken dat naar mate je meer bewust oefent met je buikademhaling in ruststand, je ademhaling in actieve stand ook dieper gaat, waardoor inspanning soepeler verloopt.
Wil je begeleid tijdens inspanning werken aan je buikademhaling? Samen met één van onze gespecialiseerde begeleiders word je bewust van je ademhaling en zal deze versterken.
Fysiotherapie behandelingen worden afhankelijk van je (aanvullende) verzekering . Heb je overdag weinig tijd? Onze flexibele werktijden in de vond en het weekend maken het toch mogelijk om een afspraak te maken.